Haberler

Hocam Biz Çanakkale'ye Gidiyoruz" Dediler, Geri Dönmediler

1887 yılından bugüne kadar eğitim-öğretim hayatına devam eden Sivas Lisesi'nin öğrencileri, 1915 yılında "Hocam biz Çanakkale'ye gidiyoruz" diyerek cepheye koştu. Cepheye giden askerler geri dönmeyince, okul o yıl mezun veremedi.

Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve günümüzde müze olarak kullanılan 123 yıllık tarihi bina 1915 yılında Sivas Erkek Lisesi olarak hizmet veriyordu. Çanakkale Savaşı başladığında o lisenin son sınıf öğrencileri eğitimlerini bırakıp gönüllü olarak cepheye koştu. Henüz bıyıkları dahi terlemeyen ancak yürekleri vatanları için atan o öğrenciler cephede kahramanca savaştı. Savaş kazanıldı ama o liselilerin tümü şehit düştü. Şehitler Lisesi olarak anılan Sivas Lisesi'nde öğrenciler bu sene Çanakkale Şehitlerini Anma Etkinlikleri kapsamında şehit olan ağabeylerine mektup yazdı. Yazılan mektuplar okulun Çanakkale Koridoru'nda sergileniyor. Mektupları okuyanlar duygulu anlar yaşıyor.

"TARİHTE YER ALMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"

1887 yılında kurulan okuldan birçok önemli şahsiyetin geçtiğini ifade eden Sivas Lisesi Müdürü Selahattin Erdem tarihin şanlı sayfalarında yer almanın onurunu taşıdıklarını söyledi. Erdem "1887 yılında Mülki İdadi olarak açılan okulumuz daha sonra Sultani olmuş, 1924 yılında da Atatürk'ün direktifleri doğrultusunda Sivas Lisesi adını almıştır. Osmanlı'dan Cumhuriyete uzanan bir tarihtir Sivas Lisesi. 2017'de 130'uncu yılını kutlayacağımız lisemizden çok değerli şahsiyetler görev yapmış, çok değerli şahsiyetler bu sıralardan geçmiştir. Ahmet Kutsi Tecer, Muzaffer Sarısözen okulumuzda öğretmenlik yapmış, Eflatun Cem Güney, Cahit Külebi gibi nice şahsiyetler bu sıralardan geçmiştir. Milletimizin şanı, şerefi, namusu olan Çanakkale Destanı yazılırken Sivas Lisesi o destanın dizeleri arasındaki yerini almıştır. Tarihin bu şanlı sayfasında Sivas Lisesi olarak yer almanın onurunu taşımaktayız" dedi.

"HOCAM BİZ ÇANAKKALE'YE GİDİYORUZ"

O dönem öğrencilerin kara tahtaya "Hocam biz Çanakkale'ye gidiyoruz Allah'a ısmarladık" yazarak cepheye koştuklarını ifade eden Erdem, "Lisemiz 1915 yılında mezun vermeyen veya mensupları Çanakkale Savaşı'na katılan okullarımızdan bir tanesidir. Öğrencilerimiz 1915 yılında tahtaya 'Hocam biz Çanakkale'ye gidiyoruz hakkınızı helal edin' yazarak cepheye gitmişlerdir. Kimlerin tam olarak cepheye gittiklerini bilmiyoruz. 1915 yılında Sivas Lisesi mezun vermemiştir. 1913, 1914 yılında 20 civarında mezun veren lisemiz 1915 yılında mezun vermemiş, 1916 yılında ise 5 tane mezun vermiştir. Bundan da şunu anlıyoruz ki ara sınıflardan da cepheye gidenler olmuş" diye konuştu.

ŞEHİTLER OKULUNDAN ŞEHİTLERE MEKTUP

Çanakkale Şehitleri Anma Etkinlikleri kapsamında geçen sene okul bahçesine çadır kurarak o yılları anlatan Sivas Lisesi öğrencileri bu sene ise farklı bir proje uyguladı. Okul öğrencileri Çanakkale Şehitleri'ni yazdıkları mektuplarla andı. Öğrencilerin okullarından giden atalarına yazdıkları yazılar, şiirler ve mektuplar okul içinde oluşturulan Çanakkale Koridoru'na asıldı. Müdür Erdem "Şehitler okulu olan Sivas Lisemizde bu sene Çanakkale Şehitlerini Anma Etkinlikleri kapsamında öğrencilerimiz şehitlerimize mektuplar yazdılar biz de bu mektupları sergi haline dönüştürdük. Bu koridorumuz Çanakkale Koridoru olarak tanzim edildi. Öğrencilerimiz burayı geziyor hem heyecanlarını tazeliyorlar hem de kültürlerini bu şekilde artırmış oluyorlar. Öğrencilerimiz büyük fedakarlık ve özveri ile bu mektupları yazdı. Duygusal olan mektuplarımızı her seviyeden öğrencilerimiz katıldı 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerimiz yazdı. Bu mektupları yazan öğrencilerimize teşekkür ediyorum" dedi. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selahattin Erdem Çanakkale Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
title