Haberler

Hocalı Katliamının Üzerinden 22 Yıl Geçti

Türkiye Kamu Çalışanları ve Sakarya Ülkü Ocakları tarafından düzenlenen 26 Şubat 1992 Hocalı katliamı paneli Adapazarı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Türkiye Kamu Çalışanları ve Sakarya Ülkü Ocakları tarafından düzenlenen 26 Şubat 1992 Hocalı katliamı paneli Adapazarı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Panele katılan Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov, "Kendi tarihimizi yeteri kadar bilmiyoruz. Tarihimizi en kısa zamanda öğrenmek ve öğretmek lazım" dedi.

AKM'de gerçekleşen panele Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov, MHP İl Başkanı Levent Bülbül, MHP Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Orhan Ünver, MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Recai Çoşkun ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından program, Hocalı katliamını anlatan sinevizyon gösterisi ile başladı. Gösterinin arkasından açılış konuşması yapan Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov, "Bu program 20'sinden 27'sine kadar Azerbaycan'da ve çok çok uzaklarında hocalı katliamını anmak maksadıyla düzenleniyor. Bu artık bizim Azerbaycan'ın devlet siyaseti olarak başladı ve bütün dünyada olan Türk diaspora teşkilatları bütün ocaklar tarafından anılmaya başladı. Hocalı hadiseleri sadece 1992 yılının 25'inden 26'sına geçen gece hadiseler olarak bakmamalıyız. Bu hadiselerin kökü çok derindedir. Bunu çok iyi bilmemiz gerekir. Hem okumamız, öğrenmemiz gerekir. Hem de yeni nesile çocuklarımıza anlatmamız gerekir. Hocalı'da yapılan bu katliamlar defalarca bizim başımıza geldi. Bugün Azerbaycan arazisinde, Türkiye'nin arazisinde 1913'ten 1920'ye kadar böyle hadiseler olmuştu. Biz bu insanların katledilişini video kameraların sayesinde görüyoruz. Asırlar önce ve Türk halkının başına gelmiş soykırımlar, toplu katliamlar olmuştu. Onların ne bir fotosu var, ne de bir videosu var. Ermenilerin Türklere karşı hissettiği bu kine hocalarımız değinecektir. Biz tarihimizle gurur duymalıyız. Kendimiz tarihimizi yeteri kadar bilmiyoruz. Bu tarihi en kısa zamanda öğretmek ve öğrenmek lazım" dedi.

Hocalı katliamının 1992 yılının şubat ayında olduğunu hatırlatan Murtuzov, "Bu katliam öyle bir zamanda oldu ki Azerbaycan yeni bağımsızlığını elde etmişti. Azerbaycan Sovyet Rusya'nın 15 cumhuriyetinden biriydi. 1991 yılının aralık ayında Sovyet Rusya çöktü. O devlet haritalardan silindi. Bu cumhuriyetler öyle bir durumdaydı ki ekonomi sıfıra indi. Ordu yok. İnsanlar ne yapacağını bilmiyordu. Geçinme yoktu. O zamanda insanlar çalıştıkları fabrikalarda maaşlarını ürettikleri mallarla alırlardı. Sonra bu malları satarak para kazanırlardı. Azerbaycan madenlerinden dolayı zengindi. Sovyet zamanında büyük bir maddi kısmı Moskova'ya giderdi. Sovyetler yıkılınca Azerbaycan sömürü devleti haline geldi. Azerbaycan'dan günümüze gelen bir sorunu da Karabağ oldu. Azerbaycan'ın başından bir sürü sorun geçmiştir ve halen geçiyor. Onun için gençlerimize yapılan bu zulümleri okutalım ve öğretelim" diye konuştu.

Programın ardından Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Taş, Azerbaycan İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov, Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr Muharrem Öçalan Hocalı katliamıyla ilgili katılanlara bilgiler aktardılar. Yaklaşık iki saat süren panelin ardından panele konuşmacı olarak katılanlara plaket verildi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Azerbaycan Adapazarı İstanbul Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title