Haberler

Hocalı Katliamı'nda Hayatını Kaybedenler Kars'ta Anıldı

Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında 1992'de Ermenilerce katledilen Azeriler Kars'ta anıldı.

Kars Azerbaycan Başkonsolosluğu'nca düzenlenen Hocalı Katliamının 24. yıl dönümü anma programı, saygı duruşunda bulunulması ve her iki ülkenin milli marşının okunmasıyla başladı.

Programda konuşan Kars Azerbaycan Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Hocalı katliamının 20. yüzyılın sonunda dünyanın gözü önünde gerçekleştiğini, Ermenilerin yaptığı soykırımın sadece Azerbaycanlılara karşı değil, tüm insanlığa karşı yapıldığını belirtti.

Başkonsolos Ayhan Süleymanlı, Ermenilerin Hocalı'da sivil vatandaşları katlettiğini söyledi.

Ayhan Süleymanlı, "1992 yılı Şubat ayının 25'ini 26'sına bağlayan gece Ermeni silahlı birlikleri ve eski Sovyetler Birliği'ne ait olan ve o dönemde Dağlık Karabağ'ın Hankendi kentinde bulunan 366'ncı alayın katılımıyla yedi bine yakın Azerbaycanlının yaşadığı Hocalı şehrine 5 yönden saldırdılar" dedi.

"O GECE HOCALI ŞEHRİ YERLE BİR EDİLDİ. ERMENİLER SİLAHSIZ SİVİL NÜFUSU VAHŞETLE YOK EDEREK, HOCALI SOYKIRIMINI GERÇEKLEŞTİRDİLER"

Saldırı sırasında kentte yaklaşık 3 bin kişi yaşadığını ifade eden Başkonsolos Ayhan Süleymanlı, "Hocalı şehri artık dört aydan beri tam abluka altında olduğundan ciddi gıda sıkıntısı çekiyordu. Kentte çok sayıda hastalar, yaralılar, yaşlılar, kadınlar ve çocuklar vardı. O gece Hocalı şehri yerle bir edildi. Ermeniler silahsız sivil nüfusu vahşetle yok ederek, Hocalı soykırımını gerçekleştirdiler. Bu vahşi saldırıda amaç, kentin bütün halkını yok etmekti. Ancak tesadüfler sonucu pek çok Hocalı halkı, tarihe tanıklık etmek için sağ kalmayı başardı" diye konuştu.

"BU OLAY 20 YÜZYILIN SONUNDA DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİ"

Ermenilerin yaşlı, kadın, çocuk demeden herkesi katlettiğine dikkat çeken Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, "Hocalı soykırımı sonucunda 613 kişi hayatını kaybetmiş, binden fazla sivil vatandaş kurşun yarası alarak sakatlanmış, bin 275 kişi rehin alınmıştır. Bunlardan 150 kişinin akıbeti bugüne kadar belli değildir. Katledilenlerden 106'sı kadın, 63'ü çocuk, 70'i ise yaşlıydı. Sakat olanlardan 76 kişi ergenlik yaşından küçük çocuklardı. Bu katliam sonucunda 8 aile tamamen yok edildi. 25 çocuk anne ve babasını, 130 çocuk ise ebeveynlerinden birini kaybetti. Şehit olanlardan 56'sı vahşice canlı olarak yakılmış, kafa derileri soyulmuş, kafaları ve diğer vücut organları kesilmiş, gözleri çıkarılmış, hamile kadınların karnı süngüyle delinmiştir. Düşünmesi bile korkunç olan bu olay 20 yüzyılın sonunda dünyanın gözü önünde gerçekleşmiştir. Fakat dünya haberdar olmalıdır ki sadece Azerbaycanlılara karşı değil, tüm insanlığa karşı yapılmış vahşettir Hocalı soykırımı" şeklinde konuştu.

"HOCALI KATLİAMI YAKLAŞIK ON ÜLKE, ABD'NİN YİRMİ EYALETİ VE İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI TARAFINDAN RESMEN TANINDI"

Hocalı Katliamının 10'a yakın ülke ve ABD'nin 20 eyaleti ile İslam Birliği Teşkilatı'nca tanındığının altını çizen Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, daha sonra şunları söyledi:

"Bugüne kadar Hocalı katliamı yaklaşık on ülke, ABD'nin yirmi eyaleti ve İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından resmen tanınmıştır. İnanıyoruz ki, Hocalı katliamı ile ilgili ilerleyen yıllarda farklı devletlerden oluşan bu liste daha da artacaktır ve Dünya Hocalı katliamına sessiz kalmayacaktır. Hocalı faciası uluslararası hukuk ilkelerine göre soykırımıdır. Ermenistan, sorunla ilgili kabul edilmiş uluslararası belgelerin hükümlerini yerine getirmeli, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmalı, Azerbaycanlı esir ve rehineler serbest bırakılmalı, mülteci ve zorunlu göçmenlerin hakları geri verilmeli ve onlar kendi yurtlarına geri dönmelidirler."

Ayhan Süleymanlı'nın konuşmasının ardından Kafkas Üniversitesi'nden Ellada Gerayzade, Hocalı katliamı ile ilgili sunum yaptı. Ardından KAÜ öğrencilerinden Hasan Eskici 'Ya Karabağ, ya Ölüm2 adlı şiirini okudu. Kars Müftüsü Mehmet Genç'in Kur'an'ı Kerim Tilaveti'nin ardından program Hocalı katliamının anlatıldığı sinevizyon ile son buldu.

Hocalı Katliamı'nın 24. yıldönümü anma programına Vali Yardımcısı Ali Karakaya, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Müftü Mehmet Genç, KARSESOB Başkanı Adem Burulday, STK temsilcileri, öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Süleymanlı Azerbaycan Karabağ Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
title