Haberler

Hocalı Katliamı 22. Yılı Iğdır Üniversitesi'nde Düzenlenen Konferansla Anıldı

Azerbaycan’ın Hocalı Kasabası’nda 1992 yılında Ermeni askerlerince katledilen 613 kişi için, Iğdır’da fotoğraf sergisi ve konferans düzenlendi.

Azerbaycan'ın Hocalı Kasabası'nda 1992 yılında Ermeni askerlerince katledilen 613 kişi için, Iğdır'da fotoğraf sergisi ve konferans düzenlendi.

Iğdır Üniversitesi, Uluslararası Beynelhak Diasporası Merkezi Başkanlığı ve Uluslararası Asılsız Ermeni İddiaları ile Mücadele Derneği Başkanlığı tarafından Iğdır Üniversitesi'nin konferans salonunda düzenlenen programda Hocalı Katliamında çekilen fotoğrafların sergilendi. Saygı duruşu ve her iki ülkenin İstiklal Marşlarının okunmasıyla başlayan konferansa, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Uluslararası Beynelhak Diasporası Merkezi Başkanı İsmail Ağayev ve Asılsız Ermeni İddiaları ile Mücadele Derneği Başkanı Göksel Gülbey, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu Iğdır Temsilcisi Asiman Aliye, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda akademisyen, öğrenci ve Iğdırlı vatandaş dinleyici olarak katıldı.

Fotoğraf sergisinden sonra düzenlenen konferansın başında Hocalı Katliamını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Salonda bulunan herkese duygulu anlar yaşatan sinevizyon gösteriminden sonra konferansın açılış konuşmasını yapan Asılsız Ermeni İddiaları ile Mücadele Derneği (ASİMDER) Başkanı Göksel Gülbey, 22 yıl önce Ermeni askerleri tarafından bir katliamın yapıldığını, bu katliama bütün dünyanın sessiz kaldığını ifade etti. Yapılan katliamı her programda ve her platformda dile getirdiklerini belirten Gülbey, "Biz ASİMDER olarak bu katliamın takipçisi olacağız sürekli dile getirdiğimiz gibi her zaman da dile getireceğiz. Şehit olan 613 kişiyi her yıl olduğu gibi bu yılda çeşitli etkinliklerle anacağız" dedi.

Azerbaycan'da yapılan Ermeni katliamlarından dolayı her altı insandan birinin psikolojisinin bozuk olduğunu söyleyen Uluslararası Beynelhak Diasporası Merkezi Başkanı Uluslararası Beynelhak Diasporası Merkezi Başkanı İsmail Ağayev'de, artık bütün dünyanın bu yapılan zulme sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

Konferans, Iğdır üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkan Kadirzade, Uluslararası Diaspora Merkezi Genel Sekreteri Samir Adıgüzelli ve Hocalı Katliamının canlı tanığı Emekli General Eliöfset Gasımov'un katliam hakkında bilgi vermesi ile devam etti. Konferansta ilk önce konuşan Uluslararası Diaspora Merkezi Genel Sekreteri Samir Adıgüzelli, Hocalı Katliamı'nın dünya kamuoyuna farklı anlatıldığını sanki karşılıklı bir muharebe yapılmış gibi anlatıldığını hatırlatarak, oysaki orada tamamen bir insanlık suçunun işlendiğini vurguladı. Genel Sekreter Adıgüzelli, "Bizim de temel hedefimiz bu yanlış anlatımın yalan olduğunu dünya kamuoyuna anlatmamızdır. Çünkü bu gerçekçi bir bakış açısı değildir. Hocalı Katliamı aslında buradaki ikinci Ermeni katliamdır. 1905-1907 ve 1918-1920 yılları arasında da bu topraklarda Ermenilerin yaptığı soykırımlar yaşanmıştır. Bu soykırımlar Gence, Nahcivan, Erivan ve Bakü ile sınırlanmamış, Güney Azerbaycan'da ve Iğdır, Erzurum, Van ile Kars'ta yapılmıştır. Ermeniler yıllarca buralarda yaptıkları katliamları unutturup mazlum edebiyatı yapıp bu yapılan insanlık dışı uygulamaları saklamaya çalıştılar. Dış ülkelerde bu yapılan katliamlarda Ermenilere açıkça destek vermişlerdir. Bugün bile bu topraklar üzerinde yabancı devletlerin gizli hesaplarının olduğunu bilmemiz gerekir" diye konuştu.

HOCALI KATLİAMININ CANLI TANIĞI YAPILAN ZULMÜ ANLATTI

Konferansta söz alan Hocalı Katliamının canlı tanığı Emekli General Eliöfset Gasımov ise yaşanılan insanlık dışı uygulamaları anlattı. Emekli General Gasımov, "İnsan ister ki o gün hiç yaşanmamış olsun. Ama o zulüm o insanlık dışı işkenceler yaşandı. İnanın o çocukların, o kadınların cansız bedenlerini toplamak ne kadar acı bir duygudur anlatamam. Orada ölen insanların bedenlerine bile o kadar işkenceler yapılmıştı ki tanınmayacak haldeydiler. Hocalı katliamında insanlar diri diri yakıldı. Bir annenin karnını yarıp oradaki bebeği bile öldürecek kadar gözleri dönmüş bu zalimlerin yaptıkları işkenceleri tüm dünyaya anlatmamız gerekir. Bizler bu yaşanılan insanlık dışı işkenceleri asla unutmamalıyız" dedi.

Hocalı Katliamı'nın anlatıldığı konferansta son olarak söz alan Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkan Kadirzade konuşmasının başında aslen Azerbaycan vatandaşı olduğunu yaklaşık 2 senedir Iğdır Üniversitesi'nde görev yaptığını ve hiç yabancılık çekmediğini ifade ederek, başta Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz olmak üzere herkese teşekkür ettiğini söyledi. Öğretim Üyesi Kadirzade, "Hocalı Katliamı konusunda Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz'ın gösterdiği duyarlılık beni son derece mutlu etti. Ben tüm Azerbaycan vatandaşları adına sayın rektörümüze çok teşekkür ederim ve şükranlarımı sunarım. Müslüman Türkler olarak artık bu yapılan soykırıma bir dur denilmesi gerektiğini düşünüyorum. Konuşmama aslen Hocalı'da yaşan Zarife Koliyeva'nın Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e gönderdiği mektubun son kısmını size okumak istiyorum: "Hocalı ismini duydunuz mu? 26 Şubat 1992 senesinde Azerbaycan'ın bu tarihi bölgesinde Ermenistan'ın işgalci silahlı birlikleri tarafından işlenmiş cinayetler sonucunda 613 kişi öldürülmüş, 1275 kişi esir alınmış, 150 kişiden de haber alınamıyor ve 87 kişiyse sakat kalmıştır. Bu insanların tek günahı Türk ve Müslüman olmaktır. Söyleyin bu soykırım değil mi, soykırım değilse bana soykırımın tanımını yapın?" Bende bu kızımın sorduğu soruyu şimdi herkese soruyorum bu soykırımı neden görmüyorsunuz, neden desteklemiyorsunuz? Hocalı Katliamını bazı kurumlar ve devletler dışında hiç kimse bir soykırım olarak değerlendirmemiştir. Yapılan Ermeni katliamlarının hepsinin tohumu 1721 yılında Rus İmparatoru 1. Petro döneminde atıldığını biliyoruz. Bilinçli olarak İsveç'le Süngü Anlaşması'ndan sonra hazar bölgesi ve Kafkaslara Ermenilerin yerleştirilmesidir. Yaşlılarımız bize eskiden Ermeni askerlerin güvenlik bahanesiyle bölgelerine yerleştirildiklerini anlattılar. Daha sonra da bunların devamı geldi. Bizlere karşı soykırımlar yapıldı. Bizlerin Hocalı katliamını unutmamız ve unutturmamız gerekiyor. Gençlerimize Hocalı katliamını iyi anlatmamız gerekir diye düşünüyorum. Son olarak Iğdır Üniversitesi adına tüm dünyada artık bu tür soykırımların yapılmamasını temenni ediyorum" diye sözlerini tamamladı.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz'da etkinliğin gerçekleşmesinde önayak olan Uluslararası Beynelhak Diasporası Merkezi Başkanı İsmail Ağayev ve Asılsız Ermeni İddiaları ile Mücadele Derneği Başkanı Göksel Gülbey'e teşekkür etti. 22 yıl önce Hocalı da bir soykırım bir katliam yapıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Yılmaz, orada şehit olan soydaşları ve dindaşları rahmetle andığını ve mekanlarının cennet olması temennisinde bulundu. Bu katliamın canlı şahitlerinin halen hayatta olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, dünyanın bir kısmının bu olayı halen görmediğini bu katliama adeta gözlerini yumduklarını belirterek, Ermenilerin Türkiye'de de bir takım asılsız iddialarda bulunduğunu söyledi. Rektör Yılmaz, son olarak dünyanın neresinde olursa olsun yapılan bütün katliamları kınadığını ve daima mazlumların, mağdurların yanında olduklarını ifade etti.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Yılmaz, Uluslararası Beynelhak Diasporası Merkezi Başkanı İsmail Ağayev ve Asılsız Ermeni İddiaları ile Mücadele Derneği Başkanı Göksel Gülbey ile konferansa konuşmacı olarak katılan Iğdır üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkan Kadirzade, Uluslararası Diaspora Merkezi Genel Sekreteri Samir Adıgüzelli ve Hocalı Katliamının canlı tanığı Emekli General Eliöfset Gasımov'a birer plaket takdim ederek, konferansa verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti. - IĞDIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İbrahim Hakkı Yılmaz Iğdır Üniversitesi Azerbaycan Kars Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title