Haberler

Hocaların Hocası Ünlü Tarihçi Halil İnalcık Vefat Etti

Güncelleme:

'Hocaların Hocası' olarak anılan dünyaca ünlü tarihçi yazar Halil İnalcık, tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle 100 yaşında hayata veda etti.

Tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, Ankara'da tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Güven Hastanesi yetkilileri, 100 yaşındaki Prof. Dr. İnalcık'ın saat 19.10'da yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Bilkent Üniversitesinden yapılan açıklamada, Üniversitenin Tarih Bölümünün kurucusu, Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. İnalcık'ın bugün vefat ettiği kaydedildi.

Açıklamada, "Ulusumuza, tüm sevenlerine, Bilkent camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz." ifadesi kullanıldı.

HOCALARIN HOCASI

26 Mayıs 1916'da İstanbul'da doğan ve aralarında Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da bulunduğu birçok tarihçiyi yetiştiren ve bu nedenle de 'hocaların hocası' olarak anılan Tarihçi Yazar Halil İnalcık, Osmanlı tarihi ve Balkanlar tarihinde dünyada sayılı isimlerden biriydi.

HALİL İNALCIK'IN KIZI, CENAZE PROGRAMINI AÇIKLADI

İnalcık'ın kızı Günhan İnalcık hastane önünde yaptığı açıklamada, "Türkiye için büyük bir kayıp. Çok emek vermiş, çok öğrenci yetiştirmiş bir insandı benim babam. Şimdi anlıyorum ne büyük bir kayıp olduğunu. Türkiye'ye, tarihimize çok büyük hizmet vermiş, bir sürü yanlışı düzeltmiş bir insan" diye konuştu.

İnalcık'ın İstanbul'da aile mezarlığına defnedileceğini söyleyen Günhan İnalcık, "İstanbul'daki aile mezarlığına defnedeceğiz, perşembe günü. Ankara'da Doğramacızade Camii'nde öğle namazına müteakip cenazesi kılınacak. Ondan önce çarşamba günü 11.00'de Bilkent Üniversitesi'ndeki Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde bir tören olacak. Ondan sonra da İstanbul'a nakledeceğiz. Adını yaşatacak başka şeyler de yapmak isterim" şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, tarihçi Halil İnalcık'ın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"Dünyaca ünlü tarihçi, Prof. Halil İnalcık'ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Ömrünü Türk ve dünya tarihi araştırmalarına adayan, tarafsız ve nitelikli eserleriyle dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan Halil İnalcık, kitapları, inceleme ve değerlendirmeleri ile bizlere eşsiz bir miras bırakmıştır. Dünyanın saygın üniversitelerinde dersler veren, araştırmalarıyla tarihe ışık tutan saygıdeğer hocamız, yetiştirdiği talebeleriyle de her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Türk tarihçiliğinin büyük ismi, hocaların hocası merhum Halil İnalcık'a Cenab-ı Allah'tan rahmet niyaz ediyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum."

BAŞBAKAN YILDIRIM'IN MESAJI

Başbakan Binali Yıldırım, Osmanlı tarihi üzerine verdiği önemli eserlerle tarih literatürüne büyük katkılar sunan, ilmi titizliği ile dünya ölçeğinde meslektaşlarının ve tarih araştırmacılarının takdirini kazanan Prof. Dr. Halil İnalcık'ın, mümtaz bir bilim adamı olarak hatırlanacağını bildirdi.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre Başbakan Yıldırım, yayımladığı mesajda, sosyal ilimler alanında dünyanın saygın ilim adamları arasında yer alan "Tarihçilerin Kutbu" Prof. Dr. Halil İnalcık'ın vefatını teessürle öğrendiğini belirtti.
İlim dünyasının çok kıymetli bir mensubunu kaybettiğine işaret eden Yıldırım, şunları ifade etti:

"Osmanlı tarihi üzerine verdiği önemli eserler ile tarih literatürüne büyük katkılar sunan, ilmi titizliği ile dünya ölçeğinde hem meslektaşlarının hem de tarih araştırmacılarının takdirine mazhar olan Prof. Dr. Halil İnalcık daima mümtaz bir bilim adamı olarak hatırlanacaktır. İlim dünyamız çok kıymetli bir mensubunu, Türkiye çok kıymetli bir değerini kaybetmiştir. Duayen tarihçi Halil İnalcık'a Allah'tan rahmet, ailesine, akademi dünyamıza ve bütün sevenlerine başsağlığı diliyorum."

HALİL İNALCIK KİMDİR?

26 Mayıs 1916'da İstanbul'da dünyaya gelen Halil İnalcık, aslen Kırım Tatarıdır. Balıkesir Muallim Mektebi'ni tamamladı. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Yeni Çağ Tarihi bölümünde yüksek öğrenimine başladı. 1942 yılında Tanzimat ve Bulgar Meselesi adlı doktora tezini verdi. Uzun yıllar aynı fakültede Osmanlı ve Avrupa tarihi üzerine dersler verdikten sonra 1972 yılında Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü'ne "Osmanlı Tarihi Üniversite Profesörü" olarak davet edildi.

1973 yılında kitabı The Ottoman Empire The Classical Age 1300-1600 yayımlandı. Yurt içi ve dışında çeşitli üniversitelerden fahri doktora payeleri aldı. 1993 yılında Bilkent Üniversitesi'ne davet edildi ve burada Tarih bölümünü kurdu. Halen Bilkent Üniversitesi Osmanlı Tarihi Bölümü'nde yüksek lisans ve doktora öğrencilerine seminer dersi vermektedir. Ayrıca İnalcık çok iyi düzeyde Osmanlı Türkçesi, iyi düzeyde; İngilizce, Fransızca, Almanca, orta düzeyde de; Arapça, Farsça ve İtalyanca bilmektedir.Dünyanın çeşitli üniversitelerinden çok sayıda fahri doktora tevcih edilen İnalcık, 20. yüzyıl sona ererken Cambridge Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından dünyada sosyal bilimler alanında sayılı 2000 bilim adamı arasında gösterilmiştir.

Hayatı ve tarihçiliğini anlattığı Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı adlı söyleşi kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan 2005 yılında yayımlanmıştır.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

İstanbul Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title