Haberler

Hizmet Sektörü Çalıştayı"

Serbest Bölgeler Türkiye Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefine ulaşma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.

Serbest Bölgeler Türkiye Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, "Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefine ulaşma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.

Öztürk, Adana Ticaret Odası tarafından düzenlenen "Dünyada ve Türkiye'de Hizmet Sektörünün Yeri ve Çukurova'nın Potansiyeli Çalıştayı"nda, yeni gelişen üretim ve tüketim modelleri, teknolojik yenilikler, yeni iş yapma biçimleri ve politikaların, dünya ticaretinde hızlı ve etkili değişikliklere neden olduğunu söyledi.

Bu süreçte hizmet sektöründeki gelişimin de çarpıcı biçimde ilerlediğini ifade eden Öztürk, "Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verileri uyarınca 2014'te hizmet sektörü ihracatındaki artış oranı, mal ihracatındaki artış oranından yaklaşık dört kat daha yüksek düzeyde gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Hizmet sektörünün ülke ekonomilerine katkısının, imalat sektörüne göre oldukça yüksek düzeyde gerçekleştiğini anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Hizmet sektörü kadınlar, gençler ve özürlüler gibi dezavantajlı gruplar için daha fazla ve daha nitelikli istihdam olanakları yaratırken, üretim sürecinin tamamlanmasında da kritik rol oynayarak mal ticaretini kolaylaştırıcı bir etki yaratmaktadır. Çukurova yöremiz de avantajlı coğrafi konumu, teknik altyapısı ve genç iş gücü ile hizmet sektörünün önemli potansiyel arz ettiği alanlar arasında yer almaktadır. DTÖ verilerine göre, 2014'te mal ihracatı yalnızca yüzde 0,7 artarak 18,95 trilyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, hizmet ihracatı bir önceki yıla nazaran yüzde 4 artışla 4,85 trilyon dolara ulaşmıştır. En fazla hizmet ihracatı gerçekleştiren ülkelere baktığımızda, mal ihracatının da öncü ülkeleri niteliği taşıyan ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi gelişmiş batılı ülkeler ile Çin ve Hindistan gibi öncü Asya ülkelerinin önemli mesafeler kat ettiği görülmektedir."

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye'de de hizmet sektörünün hızlı bir gelişme gösterdiğini ve ülkenin mal ihracatının yanı sıra hizmet ihracatında da başarılı şekilde ilerlediğini dile getiren Öztürk, "Hizmet ihracatımız 2014'te 50,3 milyar dolar ile rekor düzeye ulaşmış, söz konusu yılda fazlamız 25,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakamlar çerçevesinde Türkiye, dünyada hizmet ihracatında yaklaşık yüzde 1, hizmet ithalatında ise yaklaşık binde 5 paya sahiptir. Hizmet ticaretinden sorumlu Ekonomi Bakanlığı olarak cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefine ulaşma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Hizmet sektörüne teşvik devreye girdi"

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Ekonomi Bakanlığının önderliğinde, hizmet sektörüyle ilgili hızlı ve kararlı adımlar atılmaya başlandığını belirtti.

Hizmet sektörüne yönelik ilk hamlenin 2012'de yapıldığını vurgulayan Çelik, "Eğitim, bilişim ve sağlık politikalarıyla ilgili teşvik devreye girdi. Rahmetli Turgut Özal'ın zamanında başlayan turizm sektörüne yeni hizmet sektörleri eklemlenmeye ve tüm dinamikler keşfedilerek Türkiye'ye kazandırılmaya başlandı" diye konuştu.

Çalıştayın Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade eden Çelik, emeği geçenlere teşekkür etti.

Çalıştayda Adana Valisi Mustafa Büyük ile Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe de konuşma yaptı.

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title