Haberler

Hız Sınırı Tabelasını Görünce Frene Basan Otomobil

Güncelleme:

Dünya otomotiv markası Ford, yoldaki hız sınırını okuyup frene basabilen ikinci kuşak S-Max model aracını satışa hazırlanıyor.

Hız limiti uyarıları sürücülerin en büyük derdi. Fark edilmediği anda sürüş güvenliği tehlikeye giriyor. Yüklü para cezalarının kesilmesine bile sebep olabiliyor. Ford yeni tasarımı ile sürücülerin dalgınlık sonucu yapabilecekleri bu hataların önüne geçmeyi hedefliyor,

HIZ TABELASINA DUYARLI OTOMOBİL

Ağustos ayında Avrupa'da piyasaya sürülecek yeni otomobiller, aracın hızını sınırlayan teknolojiyi direksiyon ile devreye sokabilecek. Ford'a göre bu teknoloji, sürücülerin para cezasına çarptırılmasını önleyecek ve trafik kazalarını azaltacak. Ford Sözcüsü yeni teknolojinin büyük olasılıkla dünyanın diğer bölgelerinde piyasaya sürülen diğer modellere de ekleneceğini belirtti.

'AKILLI HIZ SABİTLEYİCİ'

Intelligent Speed Limiter (Akıllı Hız Sınırlayıcı) adı verilen sistem birçok otomobilde zaten bulunan iki teknolojik özelliği birleştiriyor.

Ayarlanabilir hız sınırlayıcılar: Otomobilin lastiklerine yerleştirilmiş olan ve taşıtın hangi hızla gittiğini saptayan sensörler. Yazılım taşıtım önceden belirlenmiş azami hıza ulaştığını belirlediğinde, freni devreye sokmak yerine motora ulaşan yakıt miktarını sınırlıyor. Bununla birlikte sistem, sürücünün derhal gaz pedalına basarak bir başka aracı geçmesine ya da çarpışmadan kurtulmasına olanak veriyor.

Trafik işareti tanıma: Otomobilin ön camına yerleştirilen öne dönük bir kamerayla çevredeki yol işaretleri taranıyor ve sürücünün yaklaşan bir levhaya ya da uyarıya dikkati çekiliyor. Ford otomobillerine daha önce yerleştirilmiş olan teknolojide, bu tür bilgiler sadece kontrol panelinde görünüyordu.

Sürücüler, otomobillerindeki yeni sistemi, duyurulan limitten (saatte) 8 kilometre daha hızlı gidebilmelerine izin verecek şekilde ayarlayabilecek.

'KAZA VE PARA CEZALARININ ÖNÜNE GEÇEBİLİR'

Ford, bazı sürücülerin otomobillerinin kontrolünü bırakma fikrini reddedecek olmasına rağmen, diğerlerinin de sunulan bu kolaylık ve güvenlikten hoşnut olacaklarını kaydediyor.

Şirketin güvenlik müdürlerinden Stefan Kappes, "Sürücüler her zaman yaptıkları hızın farkında değil. Bazen aşırı hız yaptıklarını ancak postadan para cezası duyurusu geldiğinde ya da polis tarafından kenara çekildiklerinde anlıyorlar. Akıllı Hız Sınırlayıcı, araba sürmenin streslerinden birini ortadan kaldırabilir ve sürücülerin yasal hız limitleri dahilinde kalmalarına yardımcı olabilir." dedi.

Ford yetkilileri, 2013 yılında İngiltere'de 15 bin sürücüye aşırı hız yaptıkları için 100 sterlin ve üzerinde cezalar kesildiğini belirtiyor. Finlandiya'da da saatte 80 kilometrelik hız limitini 23 kilometre aşan bir sürücüye 54 bin euro para cezası kesildi.
Şirket, bu tür istatistiklerin, tüketicileri teknolojik üstünlük için daha fazla para ödemeye ikna edeceğini umuyor. Söz konusu teknoloji normal S-Max modellerinde bulunmuyor.

KALP KRİZİ SAPTAYICI

Ford, sürücülerin daha güvenli otomobil kullanabilmesi amacıyla sensör esaslı teknolojilerden yararlanan çeşitli otomotiv şirketlerinden biri.

Çin'de üretilen Volvo otomobillerinde bir bisikletin aniden önünde belirmesi halinde freni devreye sokan bisiklet saptama yazılımı bulunuyor. Volvo, bu sistemin, hayvanlarla çarpışmaları önleyecek şekilde genişletilmesini planlıyor.
Alman Mercedes-Benz şirketi de, otomobillerin önlerindeki taşıtlara fazla yaklaşmasını ve sürücülerin farkında olmadan şeritleri dışında çıkmasını önleyen Steering Assist sistemini sunuyor.

Japon Honda şirketi ise, otomobilin yakınında başka bir şey bulunduğu saptandığında aniden öne doğru hamle yapmasını önleyen ve gaz pedalını titreten False Start Prevention Function sistemi için benzer bir teknolojiden yararlanıyor.

İngiltere'de de bilgisayar çipi üreten Plessey, sürücünün kalp atışlarını dinleyen koltuk geliştirmekte.

Avustralya'nın Seeing Machines şirketi ise, Avrupa'daki pek çok otobüse göz hareketlerini izleyen ve sürücünün uyuyakalması halinde alarm veren bir sistem yerleştirdi.

'GEÇİCİ BİR TEDBİR'

Otomotiv uzmanı Paul Newton ise Ford'un son modelinde kullanılan teknolojinin sadece "geçici bir tedbir olacağı" görüşünde.

Newton, "Otomobillerin yollardaki görsel işaretleri algılamasının yerine, hız limitlerinin doğrudan otomobilin bilgisayar sistemine aktarılması ve oradan kontrol edilmesi planlanıyor. Bu çok sayıda aracı kapsayan bir ağ olacak ve bir taşıt yavaşlayacağı zaman, arkasından gelen taşıtlara uyarı gönderecek. Bütün bu yeniliklerle kendi başına yol alabilen otomobillere doğru ilerliyoruz." dedi.
Ancak böylesi bir sistem için henüz erken.
Newton, otomotiv teknolojilerine müdahalenin artmasının da kendisine özgü tehlikeleri olduğuna dikkat çekiyor ve "İnsan unsurunu ortadan kaldırmak güvenlik sağlamanın bir yolu olabilir ama bilgisayarların da hata yapabildiğini biliyoruz. Belki de ilerde bilgisayarlar yüzünden kazalar olabileceğini, hatta bunların ölümlere yol açabileceğini de kabul edeceğiz. Kusursuz teknoloji diye birşey yok." diye konuştu. (Kaynak:BBC Türkçe)


Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Volvo Ford Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (13)

aferin:

Arkadan delinin biri sıkıştırdığında bu dikkatsizce yavaşlarsa ne olacak ?

8
3
yanıtYanıtla
erenn:

bıktım reklamlardan

8
0
yanıtYanıtla
XboyMobil-IOS:

Türkiyede iş yapmaz bu araç

3
4
yanıtYanıtla
mechulmobilWeb@haberler.com:

Reno scenic yıllar önce bu sistemi kullanıyor diye biliyorum

4
3
yanıtYanıtla
JembeyMobil-IOS:

Sinir bozucu belki acelem var takmicam hız sınırı falan

1
6
yanıtYanıtla
partisiz:

orda yazan hızlarla arabalar gıdemez trafık tıkanır alt ust olur. şoför olan herkes bılır bunu. cok da gerkmeyen yerlere bıle aşırı duşuk surat levhaları koyulur. trafıkte cezayı geçır ama demez boyle yazıldıgı suratlerde trafıgın tıkanacagını 3şerıtlı kapalı yolada adam 70 yazmıs suratı izmirde var hergun bınlerce ceza gecırıyolar ayrı konu

4
1
yanıtYanıtla
thfmobilWeb@haberler.com:

Koc ne kadar odedi size bu seyir halinde stop eden ve hayati hice sayan marka reklami icin Bmw de bunlar zaten var Ford her zaman oldugu gibi yine BMW den caldi.

1
3
yanıtYanıtla
rizeliMobil-ANDROID:

Türkiyede işe yaramaz

4
0
yanıtYanıtla
Gkmn06:

Radarı görünce yavaşlıyorsa on numara yoksa cacık hacıı :D

3
0
yanıtYanıtla
hasanmurat:

yurdum insanını da hesaba katıp talebadaki 50-80 gibi hız sınırlarını 150-180 yapmayı düşünen şakacılara karşıda bir ayar versinler.

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title