Haberler

Hititler De Aynı Taş Ocağını Kullanmıştı

Malatya'daki Aslantepe Ören Yeri'nden çıkarılan kral Tarhunza ve aslan heykellerinin kopyaları, o dönemdeki taş ocağı bulunarak, aynı taşlardan yapıldı.

Yeter Erdine - Malatya'daki Aslantepe Ören Yeri'nden çıkarılan ve Geç Hitit Dönemi'ne ait olduğu belirtilen kral Tarhunza ve aslan heykellerinin kopyaları, o dönemdeki taş ocağı bulunarak, aynı aynı taşlardan yapıldı.

Vali Ulvi Saran, yaptığı açıklamada, Malatya'nın önemli bir geleneksel yapı mirasına sahip olan bir il olduğunu söyledi.

Son yıllarda artan kentleşme ve yeni yapılaşmaların geleneksel mimarinin mirası olan bir takım yapıların ortadan kalkmasına ve hızla yok olmasına yol açtığını kaydeden Saran, "Malatya'nın gerek kent merkezinde gerekse ilçelerde geleneksel sivil mimarinin bizlere devretmiş olduğu yapıları korumak ve yaşatmak üzere çalışmalarımıza başladık" dedi.

Valilik bünyesinde Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu'nu kurduklarını anlatan Ulvi Saran, bu birimin çok kısa bir sürede kurulmuş olmasına rağmen muazzam bir çalışma gösterdiğini dile getirdi.

Öncelikli olarak antik dönemlerden bugüne miras bırakılmış bulunan arkeolojik bölgelerde, özellikle Aslantepe Ören Yeri'nde bulunan değerleri muhafaza etmek için çalıştıklarını ifade eden Vali Saran, bu ören yerinin milattan önce 6 bin 500'lü yıllara uzanan önemli bir arkeolojik alan olduğuna işaret etti.

-"ARKEOLOJİ KONGRESİ YAPACAĞIZ"-

Vali Saran, bu yıl Aslantepe Ören Yeri'nde devam eden kazıların 50. yılı olduğunu kaydetti.

Bu nedenle büyük bir arkeoloji kongresi düzenleyeceklerine dikkati çeken Ulvi Saran, şöyle konuştu:

"Buradaki kazıların 50. yılına denk gelecek şekilde Aslantepe'nin daha iyi algılanır ve gezilip görülür hale getirilmesi için ciddi bir çalışma yaptık. Aslantepe Höyüğü'nün çevresinde çevre düzenlemesi yaptık. Ören yerinin kenarına tunç çağı evi inşa ettik. Etrafında bir çevre duvarı yaptık. Yollarını taş kaplama yaptırdık. Ayrıca sit alanının içerisinde gezinti alanı yapacağız. Gelen turistler rahatlıkla Aslantepe'yi görebilecekler."

Aslantepe Ören Yeri'nin güneyinde bulunan ve kalkolitik dönemden kalan sarayın açık hava müzesi yapılacağını belirten Saran, "Açık hava müzesini de şuan tamamlamak üzereyiz" dedi.

Aslantepe'nin Türk arkeolojisine hediye ettiği ve buradaki kazılarda çıkan önemli heykellere işaret eden Saran, kral Tarhunza ve aslan heykelleri çıkarıldıktan sonra Ankara'daki medeniyetler müzesinde sergilendiğini aktardı.

Kazı bölgesinde bir müze oluşturmayı planladıklarını ve bunun içinde o tarihi eserlerinin birebir aynısını yapmayı planladıklarını dile getiren Saran, şunları kaydetti:

"Bunların başında kral Tarhunza'nın heykeli ve aslan heykelleri geliyor. Birçok rölyef var. Bunlar Geç Hitit dönemine tarihleniyor. Bunlar Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde bulunuyor. Bunların aynısını gerçek boyutları ile gerçek taş malzemeden yapılmak üzere imal edip yerine koyacağız. Kral Tarhunza'nın heykeli tamamlandı. Aslan heykeli bitmek üzere. Rölyefler de arkasından tamamlanacak. Mayıs ayı içerisinde yapacağımız arkeoloji kongresine bunları yetiştireceğiz. Bu eserleri höyükte çıkarıldıkları yere koymayı tasarlıyoruz. Bu heykellerin kopyaları gerçek boyutları ile oldukları gibi aynı zamanda çıkarıldıkları yerden de incelendiği üzere bu eserlerin yapılmasında kullanılan taş ocağından bundan binlerce yıl önce hangi yerden malzeme alınmışsa aynı yerdeki taş malzemeden yapılmasını sağlamış bulunuyoruz."

Vali Saran, heykellerin binlerce yıl önce Aslantepe'nin çevresindeki bir taş ocağının malzemesi ile yapıldığını, kendilerinin de aynı taş ocağından malzeme alıp kopyaları yaptıklarını sözlerine ekledi.

- MALATYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title