Haberler

Hisarcıklıoğlu'na Fahri Doktora

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin akademik açılışına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu açılış sonrası öğrencilere ilk dersi verdi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nin akademik açılışına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu açılış sonrası öğrencilere ilk dersi verdi. Akademik açılış ile birlikte düzenlenen '2. Uluslar arası Girişimcilik ve Kariyer Sempozyumu'nda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, genç öğrencilere tavsiyelerde bulunurken, hayal kurmaktan vazgeçmemelerini istedi.

MSKÜ Akademik açılışına TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra Vali Amir Çiçek, CHP Muğla Milletvekili Ömer Suha Aldan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yavuz Özfidan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri kamu kurum müdürleri, öğrenciler ve veliler katıldı.

Akademik açılış töreninde konuşan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, akademik açılış töreninde ilk defa uluslar arası sempozyum ile birlikte ortak yapıldığını açıkladı. Rektör Harmandar, "Bugün açılışını yapmakta olduğumuz 2. Uluslar arası Girişimcilik Sempozyumu bilim dünyasına ve topluma önemli katkılar sağlayacaktır. Bundan sonraki yıllarda da akademik açılış törenlerinde bu geleneği sürdürme azmi ve kararlılığındayız. Çünkü eğitim öğretim dünyasına yeni katılan öğrencilerimizin daha ilk günden bilimin havasını solumalarını arzu ediyoruz. Eminim ki bu bilim atmosferi onlarda düşünce ve anlama konusunda yep yeni ufuklar açacaktır. Biz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak 40 bin nüfuslu bir aile olduk. Öğrenci sayımızın artışına paralel olarak Fakülte, Yüksek okulu ve Meslek Yüksek okulu sayılarımızda da artış oldu. Yeni fakülte, yüksekokul, lisans ve yüksek lisans programlarının sayısında da ülkemiz ve bölgemizin ihtiyacına uygun olarak artışlar sağlanmıştır. Fakülte sayısı 10'dan 18'e çıkarak % 80; meslek yüksekokulu sayısı 9'dan, 12'ye çıkarak % 33 oranında artmıştır. Enstitü sayımız 2 den 4'e çıkmıştır. Program sayısı 180'den 320'ye çıkarak % 80 oranında artmıştır. Uygulama ve Araştırma Merkezleri'nin sayısı 15'den 40'a çıkarak % 167'lik artış sağlanmıştır. Bu merkezlerin yoğunlaştığı ALM'nde gıda, metalurci ve malzeme, çevre, kozmetik ve tarım laboratuvarlarında uluslararası standartlarda analizler ve araştırmalar yapılmaktadır. Özetle, akademik birim ve program olarak Rektörlük dönemimde yüzde 83 oranında büyük bir artış sağlanmıştır. Üniversitenin nitelik olarak gelişmesinde en önemli faktör, öğretim elemanlarıdır. Bu yönüyle bakıldığında, Rektörlük dönemimde akademik yapının hem nitelik hem de nicelik olarak geliştirilebilmesi için çok çaba sarf ettiğimi söyleyebilirim. Bu gayretli çalışmalar sonunda öğretim üyesi sayımız; profesör, doçent ve yardımcı doçent olarak toplam 350'den 668'e çıkmış ve % 91 oranında artmıştır" dedi.

"YENİ MÜTEŞEBBİSLER ŞART"

Akademik açılış töreni ile birlikte düzenlenen '2. Uluslararası Girişimcilik ve Kariyer Sempozyumu'nda öğrencilere ilk dersi veren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de her yıl 1 milyon gencin işsizler kervanına katıldığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesine baktığınız zaman bunlar dünyanın en girişimci 20 ülkesi. Türkiye'de her yıl 1 milyon genç işsizler nüfusuna katılıyor. Buna iş bulabilmenin tek bir yolu var. Yeni müteşebbis ortaya çıkartmak lazım. Niye yeni müteşebbis? Türkiye'de 1,5 milyon müteşebbis var, yanlarında çalışan insan sayısı 15 milyon. Her yıl 1 milyon genç nasıl iş bulacak? Yeni müteşebbisler ortaya çıkmaz ise, devlet bunlara iş bulamaz. İşte o zaman bu memleket kötümser bir noktaya geliyor" diye konuştu.

"HAYAL KURMAKTAN VAZGEÇMEYİN"

Gençlere seslenen Hisarcıklıoğlu, hayal kurmaktan vazgeçmemelerini istedi. TOBB Başkanı Hisarcıkıoğlu, "Her şey hayal ile başlıyor. Şu ana kadar insanoğlu hayal okuyacak bir alet bulamadı. Bu da şunu gösteriyor ki, en özgür olduğunuz zaman bu, yani hayaliniz. Onun için hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Hangi işe başlarsanız başlayın, hayal ile başlayın. Hayali olmayan bir hedefe ulaşamaz. Kurduğunuz hayalleriniz içinden bazı hedefler çıkarmanız lazım. Hayallerinizi hedefe dönüştürmeniz lazım. Bill Gates liseden itibaren daha pratik bilgisayardan çözüm üretmeyi hayal etti. O hayaller bugün dünyanın en zenginini ve Microsoft'u ortaya çıkardı. Benim hayal ve hedef noktasında örnek aldığım örnek bir insan var. Rahmetli Turgut Özal. Düşünebiliyor musunuz, Türkiye o dönemde 3 milyar dolar ihracat yapıyor, bunun yüzde 90 tarım ürünlerinden oluşuyor. O dönemde Türkiye'ye 300 bin turist geliyor. Bir gün Rahmetli Özal konuşma yapıyor. Türkiye'ye önümüzdeki 10 yılda 10 milyon turist gelecek diyordu. O dönem yeni by-pass ameliyatı olmuştu. Köşe yazarları da ameliyat olduğu için köşelerinde, 'Belirli süre beynine kan gitmesi durdu, bunun beyin hücrelerinde ölümler gerçekleşti, bu adam hayal görüyor' dediler. Bugün Türkiye'ye 40 milyon turist geliyor. İşte hayal ve hedef budur" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından kendisine ekonomi ve iş dünyasına katkıları nedeniyle 'Fahri Doktora' verildi. TOBB Başkanının doktora cübbesini Vali Amir Çiçek ve MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar giydirdi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Amir Çiçek Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title