Haberler

Hisarcıklıoğlu Mali Sektöre Seslendi: Kriz Fırsatçılığına Kaçmadan, Kötü Gün Dostu Olduğunuzu...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu mali sektöre "kriz fırsatçılığı ve kolaycılığına kaçmadan, sadece iyi gün değil, kötü gün dostu da olduğunuzu gösterin" çağrısında bulundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu mali sektöre "kriz fırsatçılığı ve kolaycılığına kaçmadan, sadece iyi gün değil, kötü gün dostu da olduğunuzu gösterin" çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, "Aynı gemide olduğumuz söylemini en güzel teyit edecek zaman, böyle günlerdir" dedi.

7. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun evsahipliğinde, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla başladı. TOBB'da düzenlenen Sektörel Ekonomi Şurası'na sektör meclisleri başkanları, başkan yardımcıları ve üyeleri de katıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yaptığı açılış konuşmasında, Sektörel Ekonomi Şurası'nın, 59 ana sektörün katılımıyla, bu alanda Türkiye'nin tek ve en büyük buluşması olduğunu vurguladı. Sektörlerinin kanaat liderlerinin sıkıntı ve önerilerini doğrudan ekonomi yönetimine iletebileceklerine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, tüm sektörlerin fotoğrafının çekildiğini, kapsamlı bir raporda bir araya getirildiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Ekonominin röntgeni çekildi. Bu raporu hem ekonomi yönetimiyle, hem de kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Şura'da dile getirilen tüm sorunlar ve önerilerin, ilgili bakanlıklar ve kurumlar bazında da ayrıca tasnif edilecek ve kendilerine iletileceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, söz konusu çalışmaların kamu-özel sektör işbirliğine yeni bir ivme kazandırarak, ekonominin büyümesine destek vereceğini dile getirdi.

-"SORUNLARI DAHA RAHAT AŞMA İMKANI YAKALADIK"-

Önceki sektörel şuralarda gündeme getirdikleri çeşitli konularda ilerlemeler sağlandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu ilerlemelerin reel sektörün ve ekonominin büyümesini sağladığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, tekstil, konfeksiyon, ilaç ve turizmdeki KDV indirimleri, denizcilikteki destekler, yatırım teşvik sisteminin bölgesel ve sektörel olarak dizayn edilmesi, KOBİ'lere tanınan yeni imkanlar ile istihdam desteklerinin bunlardan sadece birkaçı olduğunu belirtti. Sıkıntıların hepsini aşmadıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, sorunlar olduğunu ancak bunların aşılamayacak sorunlar olmadığını kaydetti. Sorunları daha rahat aşma imkanı yakaladıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "Kamu ile özel sektör arasında kurduğumuz bu kapsamlı diyalog mekanizmaları sayesinde, özel sektör ile kamu idaresinde, ortak akıl ve empati gelişti. İş hayatındaki sorunları anlatabildiklerini ve bunların çözülebildiğini gören girişimcilerimizin de, bakış açıları değişti, gelişti. Şimdi bizler daha büyük bir moralle ve daha büyük bir şevkle işimize sarılıyoruz" şeklinde konuştu.

-"HEM ŞİRKETLERİMİZ HEM DE VATANDAŞLARIMIZ ARTIK DAHA TEMKİNLİ HAREKET ETMEK ZORUNDA"-

Hisarcıklıoğlu, daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat hedeflediklerini ancak, küresel sistemde kısa ve uzun vadede ortaya çıkmakta olan iki önemli değişime karşı da hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. "Kısa vadede bizi yeni bir küresel iktisadi ortam bekliyor" diyen Hisarcıklıoğlu, son 5 yıldır süren bol likidite döneminin sona erdiğini vurguladı. Eskisi gibi, rahat ve ucuz borçlanma imkanlarının azaldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Hem şirketlerimiz, hem de vatandaşlarımız artık daha tedbirli ve temkinli hareket etmek zorunda. Kamu idaresi ve özel sektör olarak, bu yeni ortama nasıl uyum sağlayacağımıza ve büyüme-istihdam-refah artışı dengesini nasıl koruyacağımıza odaklanmak zorundayız" dedi.

-"DÜNYADA BÖLGESELLEŞME HIZ KAZANDI"-

Hisarcıklıoğlu, uzun vadede ise başka bir zorluğun beklediğini ifade ederek, dünyada bölgeselleşmenin hız kazandığını, bunda da öncülüğü ABD'nin yaptığını dile getirdi. Önce pasifik ülkeleri ile Trans-pasifik Ortaklık Anlaşması başlatıldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

"Burada ABD, Japonya, Kore, Kanada, Avustralya, Malezya, Meksika gibi önemli ülkeler bulunuyor.ABD geçen sene, AB ile Trans-atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı girişimine de hız verdi. Bu iki girişimin önemi şurada: Birincisi Dünya Ticaret Örgütü'nün dünya çapında uygulamaya çalıştığı ticaretin serbestleştirilmesi görüşmelerine bir alternatif çıkıyor. Yani bir anlamda bu görüşmelerin sonuçsuz kalmasına karşı hazırlık yapılıyor. Ama daha da önemlisi, bu iki girişim, birlikte dünya ekonomik gücünün üçte ikisine denk geliyor. Bu da sadece ticareti ve yatırımları değil, üretim standartlarını belirleme konusunda da büyük bir güç elde etmelerini sağlıyor. Size bir örnek vereyim. Şu an bizim ürettiğimiz ürünler 220 volt'a göre dizayn ediliyor. Eğer bunlar 110 volt'u benimserse, tüm üretim kapasitemiz bir anda boşa çıkacak. Biliyorsunuz Gümrük Birliği sürecinde, Serbest Ticaret Anlaşmaları dışında kalmıştık. Bugün bunun olumsuz etkilerini giderek daha fazla yaşıyoruz. Eğer ABD ile AB arasındaki bu girişimin dışında, sadece seyirci olarak kalırsak, çok daha büyük sıkıntılar yaşarız. İçinde olursak o müzakerelerde tarafız. İçinde olmazsak, ne kural koydularsa ona göre hareket ederiz. O yüzden TOBB olarak biz, hem AB ve ABD'deki muadillerimiz nezdinde bu çalışmalarda yer almaya çalışıyoruz, hem de kamuoyuna bu süreçlerin içinde olmamızın önemini anlatıyoruz."

-MALİ SEKTÖRE SESLENDİ-

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında mali sektöre de sesledi. "Aynı gemide olduğumuz söylemini en güzel teyit edecek zaman, böyle günlerdir" diyen Hisarcıklıoğlu, "kriz fırsatçılığı ve kolaycılığına kaçmadan, sadece iyi gün değil, kötü gün dostu da olduğunuzu gösterin" çağrısında bulundu.

Bugün bu toplantının, her sektörün yaşadığı darboğazları tespit etmeye yönelik son derece önemli bir adım olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin önemli bir ihtiyacı da, sektörel politikaların geliştirilmesidir. Tüm sektörlerin önündeki engelleri kaldıracak bir yaklaşım geliştirmeliyiz. Bu nedenle Türkiye Sektör Meclisleri'nin, ekonomi politikalarının tasarım sürecine doğrudan dahil edilmesinde fayda görüyoruz. Böylece ekonominin büyüme süreci de yeni bir ivme kazanacaktır" dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Cevdet Yılmaz Ali Babacan Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title