Haberler

Hisarcık'ta Hububat Ekili Alanlarda Virüs Alarmı

Hisarcık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, ilçedeki yüzlerce dekarlık ekili arazide buğday ve arpaların henüz cinsi tespit edilemeyen virüs nedeniyle erken sararmaya başladığını söyledi.

Hisarcık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, ilçedeki yüzlerce dekarlık ekili arazide buğday ve arpaların henüz cinsi tespit edilemeyen virüs nedeniyle erken sararmaya başladığını söyledi.

Yapılan ilaçlı mücadelerden sonuç alamadıklarını, alınan örneklerin incelenmek Konya Araştıma Enstitüsüne gönderdiğini ifade eden Hisarcık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan," İlçe Merkez ve köylerindeki yüzlerce dekarlık arazide buğday ve arpalarda cinsi tespit edilemeyen virüs nedeniyle erken sararma baş göstermesi üzerine İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli ile birlikte 25 köy ve ilçe merkezinde incelemeler yapıldı. İl Gıda Hayvancılık Müdürlüğüne gerekli bilgiler verildi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kütahya merkez ve ilçelerindeki hububat ekili alanlarda da erken sararmanın görüldüğünü akabinde gerekli çalışma başlatıldığı, Araştırma Enstitülerine numune gönderildiği, gönderilen numune sonuçlarına göre çiftçilere bilgi verileceğini söylediler. Ayrıca Hisarcık Ziraat Odası, Kütahya Ziraat Odası, Aslanapa Ziraat odası olarak Konya Araştırma Enstitüsüne de incelenmek üzere numune gönderdik." dedi.

Arpa ve buğday da görülen erken sararmaların büyük miktarda ürün kaybına yol açması neticesinde Kütahya çiftçisinin mağdur olduğunu belirten Çalışkan,"Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için Kütahya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulunca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcılığına gerekli rapor sunulmuş ve konu hakkında ilimizde ciddi çalışma yapılması talep edilmiştir. Ayrıca Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar' da ziyaret edilerek rapor sunulmuştur. Buğday ve arpadaki hastalığın verimi büyük oranda düşüreceği muhakkaktır. Bu durumda 3- 4 yıl çiftçilerimiz başka ürünlerin ekilişini yapmak suretiyle hububat hastalığından kurtulma yoluna gidecek ya da Araştırma Enstitülerince hastalığa dayanıklı buğday çeşidi tespit edilerek ekilişlerin yapılması gerekecektir. Yetkililerden, buğday ve arpadaki hastalık konusuna gerekli hassasiyeti göstermelerini ve çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz." diye konuştu.(MA-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hisarcık Kütahya Konya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title