Haberler

Hırvatistan'da Koalisyon Hükümeti Arayışı

Hırvatistan'da 8 Kasım'da yapılan milletvekili genel seçiminde hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olamamasının ardından yeni hükümeti kurmak için başlatılan koalisyon görüşmeleri devam ediyor.

Hırvatistan'da 8 Kasım'da yapılan milletvekili genel seçiminde hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olamamasının ardından yeni hükümeti kurmak için başlatılan koalisyon görüşmeleri devam ediyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, seçimlerde 59 milletvekili çıkaran Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) öncülüğündeki "Vatansever" ittifakı ile 56 milletvekili çıkaran Sosyal Demokrat Parti (SDP) öncülüğündeki "Hırvatistan Büyüyor" ittifakı yalnız başına hükümeti kuramıyorlar.

Seçimin kazanını olarak nitelendirilen "Most" ittifakı ise çıkardığı 19 milletvekiliyle koalisyon görüşmelerindeki kilit parti durumunda.

Koalisyon görüşmeleri kapsamında hem HDZ, hem de SDP yetkilileriyle görüşen "Most" ittifakı yetkilileri, koalisyona dahil olmak için başbakanlık koltuğunun kendilerine verilmesini talep ediyor.

Öte yandan, önceki akşam "Most" ittifakının önemli isimlerinden Drago Prgomet'in, kendi inisiyatifiyle SDP Genel Başkanı ve Başbakan Zoran Milanovic ile görüşmesi, bu "bağımsız" oluşum içinde de çatlakların oluşmasına neden oldu. Bozo Petrov başkanlığındaki "Most" ittifakı konseyi, yaptığı görüşme nedeniyle Prgomet'i ittifaktan çıkarma kararı aldı.

"Most" ittifakının kalan 18 milletvekili de hükümeti kurmak için "Vatansever" ittifakı için yeterli olsa da "Most"un talepleri koalisyon görüşmelerini zorlaştırıyor.

Öte yandan, 56 milletvekili bulunan "Hırvatistan Büyüyor" ittifakının, 3 milletvekili bulunan İstra Demokratik Meclisi'nin ve mecliste 8 milletvekili kontenjanı bulunan azınlıkların desteğini alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Ülke medyasında, koalisyon görüşmelerinin başarısız olması halinde, Hırvatistan'ın yakın zamanda yeniden sandık başına gidebileceği yorumları yapılıyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, 151 üyeli mecliste "Vatansever" ittifakı 59, "Hırvatistan Büyüyor" ittifakı 56, "Most" ittifakı 19, İstra Demokrat Meclisi (IDS) 3, Slavonija ve Baranija Hırvat Demokratik Birliği (HDSSB) 2, "Milan Bandic 365" hareketi 2, "Başarılı Hırvatistan" hareketi 1 ve "Canlı Duvar" hareketi 1 sandalye sahibi olacak. Mecliste kalan 8 sandalye azınlıkların temsilcilerine ayrılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Hırvatistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title