Haberler

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç'e "İsa Bey İshakoviç" Ödülü

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kurucusu İsa Bey İshakoviç adına 2007 yılından itibaren verilen ödül, bu yıl Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç'e layık görüldü.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kurucusu İsa Bey İshakoviç adına 2007 yılından itibaren verilen ödül, bu yıl Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç'e layık görüldü.

Balkanlar'daki diyalog, istikrar ve barışa katkı sağlayan şahsiyetlere verilen ve 2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takdim edilen ödül, bu yıl Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç'e verildi.

"Klepsidra" Kültür Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından organize edilen törende konuşan Kitaroviç, bu anlamlı ödülü almaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, Bosna Hersek'in ve Saraybosna'nın kendisinin kişisel ve politik anlamda gelişimine önemli katkılar sağladığını ifade etti.

Kitaroviç, kendisine takdim edilen ödülün "güvenin nişanesi" olduğunu vurgulayarak, AB'ye üyelik sürecinde Bosna Hersek'e yardımcı olmaya devam edeceklerini kaydetti.

Saraybosna'daki Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen törene, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, AB'nin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko, Bosna Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç, Bosna Hersek Federasyonu Başkanı Marinko Çavara, siyasetçiler, diplomatlar ve diğer davetliler katıldı.

İsa Bey İshakoviç

Türkiye'de İshakoğlu İsa Bey olarak bilinen Osmanlı'nın Bosna Beylerbeyliği'ndeki ilk valisi olan İsa Bey İshakoviç, Saraybosna'nın kurucusu olarak biliniyor.

İshakoviç, Saraybosna'nın yanı sıra Makedonya'nın başkenti Üsküp ve Sırbistan'ın Sancak bölgesindeki en büyük kenti Yeni Pazar'ın (Novi Pazar) da kurucusu.

Saraybosna'nın merkezindeki cami, kapalı çarşı ve sonradan şehre ismini verecek olan bir saray da inşa ettiren İshakoviç'in vefatından sonra nereye defnedildiği kesin olarak bilinmiyor. İshakoviç'in mezarının, Saraybosna'nın tarihi Careva Camisi'nin (Sultan Camisi) bahçesinde, mezar taşında yazı bulunmayan mezarlardan birine defnedildiği sanılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Hırvatistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title