Haberler

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç, Azerbaycan'da

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Azerbaycan ile Hırvatistan arasındaki ilişkilerin önceliklerini belirledik.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Azerbaycan ile Hırvatistan arasındaki ilişkilerin önceliklerini belirledik. Bunlar ticaret ve ulaştırma alanlarıdır. Ticaret hacmini artırmalıyız" dedi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Azerbaycan'da, Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü.

Kitaroviç'i resmi törenle karşılayan Aliyev, iki ülke milli marşlarının seslendirildiği tören sonrasında konuk cumhurbaşkanı ile ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmeler sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Aliyev, mevkidaşıyla ikili ilişkileri, bölgesel konuları, güvenlik ve ticaret konularını görüştüğünü söyledi.

Azerbaycan ve Hırvatistan'ın ilişkilerinin geliştirilmesi için yüksek düzeyde karşılıklı mutabakat olduğunu belirten Aliyev, iki ülkenin strateji ortak ve dost olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) - Azerbaycan işbirliğini de geniş şekilde ele aldıklarını söyleyen Aliyev, AB-Azerbaycan yakınlaşmasını desteklediği içi Hırvat mevkidaşına teşekkür etti.

Aliyev, "Azerbaycan ile Hırvatistan arasındaki ilişkilerin önceliklerini belirledik. Bunlar ticaret ve ulaştırma alanlarıdır. Ticaret hacmini artırmalıyız. Ulaştırma alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi için de iyi olanaklar mevcut. Hırvatistan'dan aldığımız gemilerden memnunuz" dedi.

Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridorundan da bahseden Aliyev, "Projede işler plana uygun devam ediyor. Sonraki aşamada Hırvatistan ve diğer Balkan ülkelerinin de bu önemli enerji güvenliği projesine katılacağını ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

Kitaroviç ise Azerbaycan ile siyasi ilişkilerinin çok iyi olduğunu, işbirliğini geliştirmek için güzel olanakların bulunduğunu söyledi.

Bugün gerçekleşen görüşmeler sonrasında iki ülke arasında spesifik ve net işbirliğinin temelinin atılabileceğini ifade eden Kitaroviç, "Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili tutumumuz çok açıktır. Biz Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz ve sorunun barış yoluyla çözümünden yanayız" ifadesini kullandı.

Enerji sektörünün büyük önem arz ettiğini vurgulayan Kitaroviç, "Hırvatistan bir veya birkaç enerji kaynağına bağımlı olmaya son vermek istiyor. Biz TANAP, TAP ve diğer enerji projelerinin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç, Bakü temasları kapsamında Başbakan Artur Rasizade ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in Fahri Hiyaban'daki mezarını da ziyaret eden Kitaroviç, Bakü Şehitler Hiyabanı'nı ziyaret ederek Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bıraktı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği İlham Aliyev Hırvatistan Azerbaycan Politika Güncel Haberler

title