Haberler

Hindistan'da Taşıyıcı Anneliğe Kısıtlama

YENİ Hindistan'da yabancıların Hintli kadınlara para karşılığı taşıyıcı annelik yaptırması, istismara yol açtığı gerekçesiyle yasaklandı.

YENİ Hindistan'da yabancıların Hintli kadınlara para karşılığı taşıyıcı annelik yaptırması, istismara yol açtığı gerekçesiyle yasaklandı.

Hindistan hükümetinin, yabancılara taşıyıcı annelik hizmeti verilmesini yasakladığı ve ülkedeki kliniklere yabancılarla bu hizmeti vermek üzere anlaşma yapmayı durdurması talimatı verdiği bildirildi.

Adının açıklanması istemeyen bir yetkili, taşıyıcı annelikle ilgili kuralların sıkılaştırılmasının, yoksul kadınların yasal teminat altına alınmadan sömürülmesinin önüne geçme amacı taşıdığını söyledi.

Yurt dışındaki büyükelçilerden de taşıyıcı annelik hizmeti almak için ülkeyi ziyaret etmeyi planlayan yabancılara vize verilmemesini istendiği kaydedildi.

Kısıtlamalar, taşıyıcı annelik hizmeti veren bazı kadınlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Hindistan'ın kuzeybatısında Gujarat eyaletinde yaşayan taşıyıcı annelerden Tina Rajesh Çavan, eğitimli doktorlara, donanımlı doğumhaneler ve taşıyıcı anneliğe hazır adaylara sahip Hindistan'da uygulanacak yasağın, taşıyıcı annelik yapan kadınlara zarar vereceğini dile getirdi.

Çavan, geçimlerini taşıyıcı annelikle sağladıklarını ifade ederek, "Taşıyıcı annelikten bir kerede kazandığımız parayı 10 yıl hizmetçilik yapsak kazanamayız" dedi. Şimdiye kadar iki yabancı aile için taşıyıcı annelik yapan Çavan, kazandığı parayla üç çocuğunun eğitim giderlerini karşılayabildiğini, aksi takdirde çocuklarını okuldan almak zorunda kalacağını vurguladı.

Her bir taşıyıcı annelik hizmeti için yaklaşık 7 bin 700 dolar kazandığı belirten Çavan, "Yasağın hiç kimseye faydası yok" dedi.

Bazı kadın hakları savunucuları da Hindistan'da taşıyıcı annelik hizmetinin kurallı hale getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, yabancılara yönelik yasağın, uygulamanın gizlice yapılmasıyla sonuçlanacağını uyarısında bulundu.

Taşıyıcı annelik konusunda hükümetin desteklediği iki rapor hazırlayan araştırmacı Manasi Mişra, Hindistan'da son on yılda taşıyıcı annelik için birçok doğumhanenin ve çok sayıda acentenin açıldığına dikkati çekerek, bu acentelerin işlerinden olmak istemeyeceklerini söyledi. Mişra, "Tüm uygulama gizli kapaklı yapılmaya başlanacaktır. Bu, taşıyıcı annelerin suistimalinin takibini zorlaştıracaktır" dedi.

Hindistan 2001 yılında ticari taşıyıcı annelik yasalaştırılmıştı. Ülkede bunu izleyen dönemde taşıyıcı annelik hizmeti veren binlerce klinik açıldı ve yılda 1 ile 2,3 milyar dolarlık gelir elde edildi.

Yasaya göre, Hindistan'da taşıyıcı annelik hizmeti almak için başvuruda bulunan ailelerin, tüm masrafları karşılaması ve en az 21 yaşındaki bir kadınla anlaşma yapması gerekiyor. Ülkede beş çocuk doğuran annelerin taşıyıcı annelik yapmasına izin verilmiyor.

Hindistan'da taşıyıcı anneliğin yaklaşık 20 bin ila 35 bin dolar arasında bir maliyeti olurken, bu rakam ABD'nin uygulamaya izin veren eyaletlerinde 150 bin dolar civarında. Taşıyıcı anneliğin yasal olduğu diğer ülkeler arasında Rusya, Gürcistan ve Ukrayna bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title