Haberler

Himmet Paralarıyla 12 Milyonluk Vergi Vurgunu

METİN BOLAT - Konya'daki "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında Gevher Sultan Eğitim, Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı (GESAV) ile Mevlana Üniversitesinin banka hesaplarının incelenmesi sonucu milyonluk vergi kaçırıldığı ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre, Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, kayyum heyetinin atandığı GESAV ve Mevlana Üniversitesinin banka hesaplarını inceleyerek rapor hazırladı.

Çarpıcı sonuçların bulunduğu raporda, FETÖ/PDY yöneticisi ve mensubu olduğu ileri sürülen M.Y.G'nin, GESAV'ın kurucusu olduğu ve Mevlana Üniversitesi mütevelli heyeti başkanlığı yaptığı belirtildi.

Örgüt gelirlerinin tefecilikte kullanılarak kazanç sağlandığı iddiası

FETÖ/PYD'nin gelirlerini tefecilik ve diğer ticari alanlarda işleterek örgüte kazanç sağladıkları öne sürülen, aralarında M.Y.G'nin de bulunduğu kişilerin aklama incelemelerinin devam ettiği kaydedildi.

M.Y.G'nin kendisi ve ortak yönetici olduğu çalışanları vasıtasıyla "himmet, burs, kurban, zekat ve fitre" adı altında yardım topladığının belirlendiği aktarılan raporda, GESAV ve Mevlana Üniversitesi defter kayıtları dikkate alındığında M.Y.G'nin, şirketi aracılığıyla üniversiteye yaptığı 17 milyon liralık bağış araştırıldı.

Himmet paralarıyla vergi kaçakçılığı iddiası

M.Y.G'nin sahibi olduğu şirketi aracılığıyla vakfa ve üniversiteye bağışlanan tutarların devamlılık arz etmesi ve yüksek olması dikkati çekti.

Şahsi banka hesapları aracılığıyla toplanan himmet paralarını, kayıtlarına intikal ettirdiği şirketi aracılığıyla üniversiteye bağışladığı ileri sürülen M.Y.G'nin, bu yolla 12 milyon lirayı şirketin vergi matrahından düşürdüğü iddia edildi.

Bu şekilde himmet paralarına yasal kılıf kazandırıldığı ve şirkete vergi avantajı sağlanarak devletin kayba uğratıldığı belirtildi.

Bağışların ödendiği dönemlerin, vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alındığının tespit edildiği vurgulandı. M.Y.G'nin şahsi hesaplarındaki parasal hareketlerin, ortak olduğu şirketlerin kanuni defter kayıtlarına geçirilmediğinin anlaşıldığı aktarıldı.

Raporda, elde edilen şahsi gelirlerin, bağış ve sermaye artırımlarının oldukça altında kaldığı, banka hesaplarının ise ticari hesap gibi süreklilik arz edecek şekilde çalıştığı tespitine yer verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Maliye Bakanlığı Konya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title