Haberler

Hilafet İlan Eden Işid'e Vatikan'dan Cevap

Güncelleme:

Vatikan'ın Irak ve Ürdün temsilcisi IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin kendisini halife ilan etmesiyle ilgili "Bu fikir başarısız olur" yorumunda bulundu.

Vatikan'ın Irak ve Ürdün temsilcisi Başpiskopos Giorgio Lingua, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin kendisini halife ilan edip, Roma'ya kadar dayanarak şeriat devleti kurmak istemesine ilişkin, "Artık Ortaçağ'da değiliz ve insanlar bunun farkında. Hilafet fikri başarısız olacak" yorumu yaptı.

"KIŞKIRTICI BİR ŞAKA GİBİ GELDİ"

Bağdat'taki Vatikan Temsilciği binasında İtalyan La Repubblica gazetesine bir röportaj veren Başpiskopos Giorgio Lingua, Suriye ve Irak'ın bir bölümünün kontrolünü elinde bulunduran ve Bağdat'ı da tehdit etmeye başlayan köktenci IŞİD'e ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2010 yılında Vatikan'ın Ürdün ve Irak'tan sorumlu temsilcisi olarak atanan Lingua, Müslümanlar'ı birleşmeye çağırarak hilafet ilan eden IŞİD karşısında kendilerini tehdit altında hissetmediklerini söyledi. 54 yaşındaki İtalyan din adamı, bu amaç karşısında güldüğünü ifade ederek, "Aslına bakarsanız bu söylemlere asla önem vermedim. Bana ciddiye alınacak ifadelerden çok, kışkırtıcı bir şaka gibi geldi" dedi.

Ebu Bekir Bağdadi'nin ilan ettiği hilafet fikrinin Sünni toplumu tarafından kabul görüp görmeyeceğine ilişkin yorum yapan Papalık Temsilcisi, "İnanıyorum ki, elde ettiği topraklar gibi bu kadar geniş ve zor bir bölgeyi yönetme kabiliyetini ortaya koysalar bile yine de bu fikir başarısızlığa mahkumdur. Hilafeti yeniden ilan etmiş olsalar bile artık Ortaçağ'da değiliz ve insanlar bunun farkında" diye konuştu.

HIRİSTİYANLAR YENİ BİR TEHDİT ALTINDA

Üçüncü milenyumun başlarında Irak'ta 1 buçuk milyona yakın Hıristiyan varken, 3'te 2'sinin buradan kaçtığına işaret eden Lingua, "Hıristiyanların burada ibadetlerini yerine getirmesi neredeyse imkansız hale geldi. 31 Ekim 2010'da, 2 pederle birlikte 47 inananımız öldürüldü. Stabil bir dönemden sonra şimdi de yeni tehditler geliyor. Musul'daki 30 bin Hıristiyan kenti terk etti. Çoğu mallarını bile bırakarak, Kürt özerk bölgesine sığındı. 2 rahibe ile birlikte iki genç kız ve 12 yaşındaki bir çocuk kaçırıldı. Onlardan bir daha haber alınamadı. Musul'daki kiliselerimizin bazıları yağmalandı" diye sözlerini sürdürdü.

"HIRİSTİYANLARA BİR SALDIRI PLANI OLURSA..."

Lingua Hıristiyanlar olarak, Irak'taki halihazırdaki çatışma ortamından dolayı yarı özgür ve adeta hapis hayatı yaşadıklarını ekledi. Şimdiye kadar IŞİD'in Hıristiyanlara karşı bir öfke göstergesinde bulunmadığını anlatan din adamı, "IŞİD üyeleri, sadece kendilerine karşı olanlara dokundu. Eğer Hıristiyanlara karşı bir planları olursa, söz konusu topraklarda artık bize yer olmayabilir" dedi.

"YENİ BİR GANDHI YA DA LUTHER KING BARIŞ GETİRİR"

Irak'ın başkentinin, buraya bir saldırı kaygısı içinde olduğuna değinen Lingua, şöyle konuştu: "IŞİD cihatçıları, Irak ve Levant İslam Devleti bir tereyağının içindeki bıçak gibi ve çoğunluğu Şiilerden oluşan Irak ordusunun kırılganlığını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi, güçlü bir suç ortaklığının varlığını ortaya koydu. Saddam Hüseyin'in eski destekçileri ve Sünni aşiretler ise, Irak Başbakanı Nuri Maliki'yi kendilerine karşı mezhep ayrımcılığı yapmakla suçluyor. Bu gerçeği kabul etmek, Irak'ın bölünmesini kabul etmek demektir. O zaman bunun olması istenmiyorsa, müdahale edilmeli, ancak askeri bir müdahale, insanları birbirinden daha fazla uzaklaştırır."

Lingua, askeri müdahalesiz bunun nasıl mümkün olacağına ise şöyle cevap verdi: "Bir peygamberin doğmasını hayal ediyorum. Yani demek istediğim, sivil toplumun, yeni bir Gandhi, yeni bir Martin Luther King ile sesini duyurmasında sıra. Politikacıların bunu yapma kapasitesi olmadığından bize savaştan yorulduğumuzu söyleyecek birisi lazım."

IŞİD'in medya kolu tarafından Twitter'da yayınlanan haritada, örgütün İslam devleti kurarak, şeriat ilan etmek istediği ülkeler gösterilmişti. O ülkeler arasında Türkiye de yer alırken, Roma, Kudüs ve Endülüs de IŞİD'in hedefinde olarak görülüyordu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Vatikan Işid Irak Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan!
500

Yorumlar (9)

Şaman Türk:

Şu araplar dünyadan kazınsa da dünya huzur ve barış dolu bir yer olsa...

11
19
yanıtYanıtla
Yusuf D.ydklc@ttmail.com:

Senin gibi ırkcıların kökü kurutulursa,asıl o zaman Dünya güzel olacak.

yanıt0
yanıt0
kadirturan:

doğru ortaçağda deyiliz ama papalıkda bi nevi hiristiyan hilafet deyilmi

15
4
yanıtYanıtla
mustafashamil_84@yahoo.com:

ADS denen küfür yobazı 100 milyona yakın insanın vahşice öldürüldüğü dünya savaşlarını da mı müslümanlar çıkardı, ya da mülyonlarca insanı keyif için öldüren kızıl kmerler de mi müslümandı allah sana ve senin gibilere lanet üstüne lanet yağdırsın

yanıt0
yanıt0
Hz. Ali''ye can feda:

Senin el kadar zibidi takken ne idüğü belirsiz palyaço gibi kırmızı elbiselerin oluyor da bizim hilafetimiz neden olmasın Lingua efendi.

7
8
yanıtYanıtla
türk cihadcı:

Işid''in hilafetin adı bile Hristiyanları nasıl titretiyor oysaki bütün silahlar,uçaklar,nükleer silahlar,savaş gemileri binlercesiyle onların emrinde ama yinede çok korkuyorlar çünki biliyorlarki Allah''a inanmasalarda islamın bir gün Dünya''ya hakim olacağını Ayet ve Hadislerle haber verildiğini okuyorlar ve bu ihtimalden çok korkuyorlar.

5
5
yanıtYanıtla
qqq:

vatikana kalmıştı ırak, halifelik müslümanlık gerçi bizdeki gezici vatikanlılar dinliyorlar onu ama.

3
3
yanıtYanıtla
murat:

Nasıl bir topluluksa sadece müslümanları öldürüyolar,madem cihad yapıcaksınız Gazze''de yapın cihadı görelim.

4
1
yanıtYanıtla
adam olun:

bir tane adam gibi musluman adam yok iyi olanlara i sey demiyorum hepsi satilmis isid zaten hacli ordusu el kaide zaten harcili ordusu bunlara onem vermeyin artik her sey bos muslumanlar icin ama belki dunyanin sonu gelmis musluman lar kitle halinde oluyor hristiyanlar korksun diyecegim bu

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title