Haberler

High Tech Port By Müsiad Qatar" 6 Ekim'de Başlayacak

Türk ve Katar savunma sanayisinin büyük oyuncularının bir araya geleceği "High Tech Port by MÜSİAD Qatar", 6-8 Ekim tarihlerinde Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.

Türk ve Katar savunma sanayisinin büyük oyuncularının bir araya geleceği "High Tech Port by MÜSİAD Qatar", 6-8 Ekim tarihlerinde Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde düzenlenecek.

Türkiye'den 67 firmanın, Katar'dan da çok sayıda bakanlığın katılacağı ve Türk savunma sanayisinin önemli projelere imza atmasının beklendiği fuar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin himayelerinde gerçekleşecek.

Bu yıl 19'uncusu düzenlenecek Uluslararası İş Forumu'nun da (International Business Forum-IBF) gerçekleştirileceği fuara ilişkin Çırağan Sarayı'nda basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, 25 yıl önce "Yüksek ahlak, yüksek teknoloji" idealiyle yola çıktıklarını anımsatarak, 2012'de "orta gelir tuzağı" raporlarını yayınlarken, tuzaktan çıkışla ilgili çalışmalarından birisini 15. Uluslararası İş Forumu'nda "İslam İşbirliği Üyesi Ülkeleri Arasında Teknolojik İşbirliği" temasıyla gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Olpak, yine bu sebeple 26-30 Kasım 2014 tarihlerinde düzenledikleri "15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı" içerisinde yer alan High Tech Port by MÜSİAD'ın Türkiye'nin 'ileri ve stratejik' sektörlerde geldiği noktayı gösteren önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.

Genel Başkan Olpak, "O gün gördük ki, Türkiye'nin yüksek teknoloji üretiminde geldiği nokta; dost, müttefik ve kardeş ülkelerle iş geliştirilmesi  için önemli bir seviyeye gelmişti" dedi.

High Tech Port by MÜSİAD'ın ikincisini devlet yetkilileriyle yaptıkları istişareler sonucu Katar'da yapmaya karar verdiklerini kaydeden Olpak, "Fuar, tarihsel bağlarımızın kuvvetlendirdiği geçmişimizle, iki ülke arasındaki geleceğe güçlü iş birlikleriyle bakacağımız yeni bir başlangıç olacaktır. Katar ile Türkiye, ileri ve stratejik sektörlerde yapacakları iş birlikleriyle, küresel birer güç, tarihi birer ortak olacaklar" dedi.

Fakhroo: "Forum, alanında en başarılı etkinliklerden"

Katar Dışişleri Bakanlığı Daimi Komite Başkanı Abdullah Fakhroo, Türkiye'nin ikinci ülkeleri olduğunu belirterek, Katar'ın yüksek makamlarından bu etkinliğin düzenlenmesi için aldıkları talimatların kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Fuar kapsamında düzenlenecek 19. Uluslararası İş Forumu'nun alanında en başarılı etkinliklerden olduğunu dile getiren Fakhroo, fuarın ülkeler arası ilişkilerin zirvede olduğu döneme denk geldiğini aktardı.

"Gelecek 10 yılda ticaret hacmi 200 kat artmalı"

Fakhroo, ülkeler arası ticaret hacminin son 10 yılda 50 kat arttığını ifade ederek, "Ben bu ticaret hacminin gelecek 10 yılda 200 kat artmasını istiyorum" dedi.

Fuara Katar'dan katılacak kurumlar hakkında bilgi veren Fakhroo, Ekonomi, Savunma, Teknoloji, İçişleri, Ticaret, Enformasyon, Ulaştırma ve Maliye bakanlıklarının organizasyonda yer alacağını, bunların yanı sıra Katar Havayolları gibi bakanlıklara bağlı bazı kurumların da etkinliğe katılacağını anlattı.

Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstriyel Komite Başkan Yardımcısı Mohammed Al-Kuwari, savunma sanayisinde Türkiye ile Katar arasında 5 yıldır iş birliğinin devam ettiğini belirterek, fuarda ülkelerin savunma bakanlıklarının önemli projelerini sergileyeceğini söyledi.

Kuwari, etkinliğin ülkelerin geleceğindeki iş birliklerine katkı vermesi dileğinde bulundu.

Abdallah: "Katar yatırıma çok müsait"

Katar İş adamları Derneği Genel Müdür Yardımcısı Sarah Abdallah, ekonomik ve siyasi iş birliklerini güçlendirmek için çeşitli fuarlar düzenlediklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iş adamlarının Katar'a sık sık gitmesinin onların ülkeye ve iş birliklerine verdiği önemi gösterdiğini bildirdi.

Katar pazarının genç, diri ve yatırıma çok müsait olduğunu dile getiren Abdallah, "Sizleri petrol ve gaz dışındaki alanlarda yatırıma davet ediyoruz. Özellikle teknoloji ve bilişim alanlarında" diye konuştu.

Kurt: "2023 hedefleri için tek gerçek yüksek teknoloji"

Fuara ilişkin teknik bilgiler veren High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmak ve 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için çıkış yolunun katma değerli üretimde, bunun modelinin de yüksek teknolojide olduğunu vurguladı.

Kurt, "En yüksek teknolojiyi kullandığımız savunma sanayimizde geçen yıl 25-30 dolar bandında kilogram başı ihracat gerçekleştirdik. Atak helikopterinin kilogram başı ihracatı 10 bin dolar, TRJet'in kilogram başı ihracatı 2 bin 300 dolar, milli uydunun kilogram başı ihracatı 100 bin dolar. Bu rakamlar Türkiye ekonomisinin yakın gelecekteki sıçramasının temel taşları olacaklar" ifadelerini kullandı

International Business Forum (IBF) Başkanı Erol Yarar da etkinlikle ilgili bazı bilgileri paylaştı.

Türkiye ve Katar'dan dev buluşma

Türkiye'nin teknoloji devlerini, proje sahiplerini ve yatırımcıları bir araya getirmek üzere yola çıkan "High Tech Port by MÜSİAD"ın ikincisi olan fuar, Doha'daki Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Türkiye ve Katar savunma sanayisinin büyük oyuncularını buluşturacak organizasyon, iki ülkenin ortak düzenlediği ilk fuar olma özelliğini taşıyor.

Türkiye'den BMC, Aselsan, Havelsan, TAI, Roketsan ve THY Teknik başta olmak üzere 67 firmanın katılımcı olarak yer aldığı fuarda Türk savunma sanayisinin önemli projelere imza atması bekleniyor.

Savunmanın devleri bu fuarda

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim'in himayelerinde gerçekleştirilecek fuar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Katar İş Adamları Derneği ortaklığıyla düzenlenecek.

Savunma sanayisi, havacılık ve uzay, deniz sistemleri, IT ve mühendislik alanlarını kapsayan fuara Türkiye'nin ilk bölgesel jet uçağı TRJet Ortadoğu'da ilk kez görücüye çıkacak.

En yeni teknoloji ürünlerini dünya vitrinine ilk defa çıkaracak olan şirketlerden BMC de 7 adet büyük savunma aracının tanıtımını fuarda gerçekleştirecek.

Yatırımcı, üretici ve proje sahipleri ile yerli ve yabancı iş adamlarıyla, ilgili devlet kurum ve kuruluşlarından paydaşları bir araya getirecek ve milli teknolojilere sahip çıkarak dünya ile buluşturacak önemli bir vizyon olma yolunda ilerleyen fuara Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılacağının teyit edildiği bildirildi.

Fuar, 6-8 Ekim tarihlerinde düzenlenecek.

Bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilecek Uluslararası İş Forumu da High Tech Port by Müsiad Qatar fuarında düzenlenecek. 7 Ekim'de başlayacak forumda uzun süreli iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Hamad Al Sani Türkiye Katar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title