Haberler

Heykeltıraştan "Erdoğan Heykeli" Eleştirilerine Cevap

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın heykelini yapan ve Ankara'da Samsun Tanıtım Günleri'nde tanıtan Samsunlu heykeltıraş Ersan Yüksel, gelen eleştiriler üzerine yaptığı açıklamada, "Bu heykeli sipariş üzerine yapmadım. Bu uygulama Cumhurbaşkanımızın 40'lı yaşlarındaki fotoğrafından çalışılmıştır" dedi.

Heykeltıraş Ersan Yüksel tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye edilmek üzere yapılan ve Ankara'daki Samsun Tanıtım Günleri'nde sergilenen hiperalist silikon balmumu heykeli kaldırıldı. Yaklaşık bir yıl önce hazırlıklarına başladığı heykel çalışmasına 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte hız kazandıran Ersan Yüksel, heykelle ilgili eleştirilere cevap verdi. Heykelin noksanlıklarının bulunabileceğini ifade eden Yüksel, çalışmanın Cumhurbaşkanı'nın kendi ölçülerinde 0,5 ayarında kumpasta çalışıldığını belirtti.

"BU GÖNÜL İŞİ, SİPARİŞ ÜZERİNE YAPMADIM"

Heykelin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 40'lı yaşlarına ait olduğunu söyleyen Samsunlu heykeltıraş Yüksel, "Çalışmalarıma bir sene önce başladım. 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden birkaç ay önce çalışmalarımı hızlandırdım. Başbakanlık döneminde siyasi olabilir düşüncesi vardı bende. Cumhurbaşkanı olunca heykelimi kendisine hediye etme fikri bende doğdu. Bu fikir, tamamen bana aittir. Cumhurbaşkanımızı kendim gibi hümanist görüyorum. Bunu bir ihtiyaç olarak görmedim. Bu tamamen gönül işi. Bunu yaparken sipariş üzerine de yapmadım" diye konuştu.

"BAŞKANIMIZ SAMSUNLU SANATÇIYA SAHİP ÇIKMIŞTIR"

Yüksel, şöyle konuştu:

"Çalışmalar süresince yaptığım bu çalışmayı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a nasıl ulaştırabiliriz diye İlkadım Belediye Başkanımız Erdoğan Tok'tan bana aracılık yapması için yardım istedim. Bu konuda sağ olsun beni ve ailemi kırmadı. Samsunlu sanatçı olarak bana yardımcı olmaya çalıştı. Ankara'da Samsun Tanıtım Günleri olacağını öğrenmiştim. Başkent'te yapılacak bu tanıtım günlerinde hiperalist silikon çalışmasından oluşan heykelimi sergilemek ve tanıtmak için Belediye Başkanımız Erdoğan Tok'tan destek istedim. Kendisi de sağ olsun çok yardım sever bir kişiliğe sahip olduğu için bizi kırmadı. Ankara'da yapılan Samsun Tanıtım Günleri'nde belediyenin açmış olduğu stantta çalışmamızı sergilememize fırsat verdi. Tanıtım günlerinde ziyaretçilerin ilgisi oldukça yoğundu. Ben, bir İlkadımlı olarak bize kendimizi Ankara'da tanıtma imkanı veren Belediye Başkanımıza sonsuz şükranlarımı ifade ediyorum."

"ELEŞTİRİLERE KATILMIYORUM"

Eleştirileri haksız bulduğunu ifade eden Yüksel, "Bazı haberlerde yaptığım çalışmanın Cumhurbaşkanı'na benzemediği eleştirilerine katılmıyorum. Bu uygulama Cumhurbaşkanımızın 40'lı yaşlarındaki fotoğrafından çalışılmıştır. Kendisinin o yaşlardaki fotoğrafını beğenmesi üzerine böyle bir çalışma yaptım. Biraz daha diri olmasını sağlamak için böyle bir tercihte bulundum. Her yerinin ölçüsü birebirdir. Kıyafetleri kendi giydiği elbisedendir. Araştırmalarımda kıyafetlerinin birebir olanını aldım. Ölçülerini araştırdım ve teyit ettim. Ayakkabısından tutun da gömlek, kravat, yüzük ve rozetine kadar hepsi orijinal ve birebirdir. Done eksikliğinden kaynaklanan eksikliğimiz var. Cumhurbaşkanı'nın sağından, solundan, arkasından tek bir fotoğraf olsaydı daha güzel bir çalışma çıkabilirdi. Farklı açılardan birkaç fotoğraf üzerinden çalıştığım için noksanlıklar çıkabilir. Çünkü her fotoğraf birbirinin aynısı olamaz. Önden gülen bir resmin yandan gülen bir açısı olmazsa bütünlük bozulur. Biz de bu sıkıntıdan kaynaklanan eksiklik var. Benim yaptığım çalışma birebir olmasa da yüzde 75'lik bir çalışmadır. Bu çalışmanın yüzde 90'nının üzerine çıkması için tek fotoğrafın farklı açılardan çekilerek çalışılması gereklidir. Fuara yetiştirmek için kıl ekim ve makyajı derken noksanlıklarımız oldu elbette. Bu tür çalışmalar Türkiye ve Avrupa olmak üzere dünyanın her tarafında yapılmaktadır. İlkel bir dönemde yaşamıyoruz. Ülkemizde bu işi yapan birkaç kişi bulunmakta. Ben bu heykeli yaparken kalıcı olmasını sağlamak için yaptım. Bunu yapmamdaki amaç gönlümden geçmesiydi. Teklif gelse bile, gönlümden geçmese yapmayabilirdim. Ülkemizde Cumhurbaşkanımıza yüzde 52'si destekliyorsa, bana söz söylemek düşmez. Heykel gösterime sunulacağı yerde özel ışığa göre ziyaretçilere açılır. Biz bunu yapmadık. Heykel dikkat ederseniz her açıdan farklı bir görünüme sahiptir. Bu da Cumhurbaşkanımızın uygulamasını yaparken birden fazla farklı fotoğrafını farklı açılardan çalışmamızdan kaynaklanıyor. Tek bir resminin farklı açılardan fotoğrafı elimde olsa benzerlik oranı yüzde 90'nın üstüne çıkardı. Bundan hiç şüphem yok." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan Tok Samsun Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

esra:

Bu adam hocasını doladıran adam değilmi . ? yuh yani heykel mi yaptırmışlar.

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title