Haberler

Heybeliada Kadar 2 Yeni Adamız Oldu

Yenikapı Meydanı, OR-Gİ Havaalanı, Maltepe Sahil Parkı, Trabzonspor Akyazı Tesisleri ile Tuzla Marina'nın yüzölçümü, 2 Heybeliada'ya eşit.

Denizin doldurulmasıyla hayata geçirilen Yenikapı Meydanı, OR-Gİ Havaalanı, Maltepe Sahil Parkı, Trabzon spor Akyazı Tesisleri ile Tuzla Marina'nın yüzölçümü, 2 Heybeliada'ya eşit. Türkiye'de son yıllarda onlarca dev proje gerçekleştirildi. Bazıları asırlık hayalleri gerçeğe dönüştürdü, bazıları hayal bile edilemediği için "çılgın" olarak nitelendirildi. Hepsinin ortak noktası ise, Türkiye'yi her alanda bir adım daha ileri taşıması oldu... Projelerden bazıları, üç tarafımızın çevrili olduğu denize dolgu yapılması suretiyle hayata geçiriliyor. Yenikapı Meydanı, Ordu ve Giresun illerinin hava limanı ihtiyacını karşılayacak olan OR-Gİ Havaalanı, Maltepe Sahil Parkı, Trabzon spor Akyazı Tesisleri ile, balık görüntüsü verilen Tuzla Marina, "dolgu" yöntemi kullanılan en önemli projeler... Bu projelerde denize dolgu yapılarak 4 milyon 148 bin metrekare yeni alan elde edildi. Söz konusu toplam alan ise Marmara Denizi'nin gözdelerinden Heybeliada'nın yüzölçümünün iki katına ulaşıyor. İstanbul'da denizin doldurulmasıyla elde edilen projeler yüzde 50'den fazlası yeşil alan olduğundan, şehrin nefes alan bölgeleri olarak değerlendiriliyor.

İstanbul'un Tuzla ilçesinde 482 bin metrekare üzerine yapılan merkez, 840 yat kapasitesine sahip olacak. Alışveriş, hizmet ve servis alanları, su oyunları, eğlence parkı, seyir terasları, kafe ve restoranlar, parklar, çocuk oyun alanları, açık spor sahaları, yürüyüş yolları, gösteri ve konaklama alanları bulunacak olan merkez, 2015'te tamamlanacak. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı'nın 'vizyon projem' dediği Tuzla Marina'da inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Mimari ve fonksiyonel açıdan dünyanın sayılı marina projeleri arasına girmeye aday olduğu belirtilen Tuzla Marina'da denizciliğin 'olmazsa olmazı' balıkçı barınaklarından 200 adet bulunacak. Alışveriş, hizmet, servis alanları, su ve eğlence parklarının yanı sıra seyir terası ve spor alanlarının da planlandığı Tuzla Marina'nın, bölgenin cazibe merkezlerinden biri olması bekleniyor. Kent meydanı, 5 bin araçlık otopark ve her tür alışveriş imkanının bulunacağı merkezin çok sayıda yabancı turisti de çekmesi bekleniyor. Tuzla Marina projesinin en az 2500 kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor.

MALTEPE SAHİL PARKI

20 bin ağaç, su adası ve uzay adası da var

İstanbul'un Anadolu yakasında adeta bir nefes alma merkezi olarak planlanan Maltepe Sahil Parkı, 1 milyon 200 bin metrekarelik alandaki dolgunun ardından açıldı. Miting ve konser alanı, her türlü sporun yapılacağı tesisler, kaykay ve akrobatik bisiklet platformlarının yanı sıra, yüzme ve fitnes kulübü de bu alanda mevcut. 20 bin ağacın dikildiği parkta, 3 helikopter pisti, bilim parkı, uzay adası, su adası, enerji adası, piknik alanları, yanılsama alanı, ses adası ve denge adası gibi ilginç bölümler yer alıyor. Parktan günde yüzbinlerce kişi yararlanıyor.

KARADENİZ'İ DÜNYAYA BAĞLAYACAK

OR-Gi dünyada kendi türünün ikinci örneğiTürkiye'de sivil havacılığın geldiği noktayı gösteren en önemli projelerden birisinin OR-Gİ Havalimanı olduğu belirtiliyor. Ordu'nun Gülyalı ilçesi ile Giresun'un Piraziz ilçesi sınırlarında yer alan havalimanının, 29 Ekim 2014'te tamamlanması hesaplanıyor. Ordu-Giresun Havalimanı'nda pist, deniz dolgusuna inşa edilmesi bakımından, Avrupa'da tek, dünyada ise Japonya'dan sonra ikinci olacak. Temeli 15 Temmuz 2011'de atılan OR-Gİ projesi; 3 bin 600 metre uzunluk, 45 metre genişliğinde pist ve yıllık 900 bin yolcu kapasitesine sahip olacak. Projenin inşasında 20 milyon ton taş kullanıldı. Üst yapı tesisleri için yaklaşık 16 bin metrekarelik terminal binası ile içerisinde teknik blok ile ısı, güç merkezi, emniyet, giriş kontrol, iş makineleri garajı, regülatör, itfaiye binalarını içeren toplam 31 bin 400 metrekarelik kapalı inşaat alanı bulunuyor.

MERKEZ OLDU

Yenikapı, yolların birleştiği bir alanYenikapı İDO İskelesi'nden Samatya SSK'nın önüne kadar 578 bin metrekare alanın doldurulmasıyla elde edilen alanda, 1 milyon 250 bin kişilik miting yapılabiliyor. 2 dev otoparkı olan alan, deniz karayolu, metro, hafif raylı sistemi buluşturuyor. Parkta bu yıl mitingler yapıldı. Ramazan etkinliklerinin önemli merkezlerinden olan meydanda, yeraltından da maksimum oranda fayda sağlandı. Özellikle yaz aylarında hemen hemen her saatte canlı olan meydan, binlerce kişinin piknik alanı olarak kullanımına açık. Binlerce araçlık otoparkı sebebiyle de tercih ediliyor.

TRABZON'A TESİS

40 bin kişilik stadyum da denizin üzerindeToplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Akyazı'da yaptırılan proje kapsamında, 660 dönümlük deniz alanı dolduruldu. Projede, 40 bin kişilik stadın yanı sıra Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hizmet binası, 3 bin seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, 1 adet doğal ve 1 adet sentetik yüzeyli çim futbol sahası, 6 adet açık tenis kortu, 1 adet 3 bin seyircili enterkort (izleyici alanları bulunan tenis kortu), kamp eğitim merkezi binası ile çevresinde 3 adet doğal çim yüzeyli futbol sahası, 1 adet açık basketbol, voleybol ve tenis sahası ile sporla ilgili diğer sosyal donatı alanları bulunuyor.Abdulhakim ARVAS -

Kaynak: TürkiyeGazetesi.com.tr / Ekonomi

Heybeliada Maltepe Akyazı Tuzla Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan ve Engin Polat serbest mi bırakıldı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title