Haberler

Hevsel'in Su Hasreti Bitti

iyarbakır'da sebze ve meyvelerin yetiştirildiği toplam 2 bin 800 dönüm araziye sahip Hevsel Bahçeleri, yıllar sonra temiz suya kavuştu. Gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de telefonla katıldı.

Uzun yıllar atık suyla beslenen Hevsel Bahçeleri; Tarım Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve DSİ Bölge Müdürlüğü'nün çalışmaları sonucunda temiz suya kavuşturuldu. Tarım Bakanlığı'nın desteğiyle, 4 trilyonluk harcama yapılarak 47 kilometre uzaklıkta bulunan Devegeçidi Barajı'ndan Hevsel Bahçeleri'ne temiz su getirildi. Hevsel Bahçeleri'ne getirilen temiz su, burada sebze ve meyve yetiştiriciliği yapan üreticilerin de yüzünü güldürdü.

Valilik tarafından görevlendirilen Silvan Kaymakamı Veysel Beyru, DSİ Bölge Müdürü Nihat Üstündağ ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, dün temiz su verilmeye başlanan Hevsel Bahçeleri'nde incelemelerde bulundu. Burada Hevsel Bahçeleri Sulama Birliği yöneticileri ve bahçede sebze ve meyve yetiştiriciliği yapan üreticilerle bir araya gelen Beyru ve Üstündağ, temiz su projesiyle ilgili bilgi verdi. Beyru, "Hevsel Bahçeleri, uzun yıllar hep haram ve atık suyla sulandı. Tarım Bakanlığımız'ın önemli desteğiyle,

valiliğimizin başlattığı 'Temiz Su Ulaştırma Projesi' tamamlandı. Bugün burada Hevsel Bahçeleri'ne temiz suyun geldiğini görmekteyiz. Bundan sonra suyun bahçede 300 metrelik alana dağıtımı için çalışmalara başlandı" açıklamasını yaptı.

DSİ Bölge Müdürü Nihat Üstündağ da, Hevsel Bahçeleri'nin temiz suya kavuşturulması projesinin büyük bir başarıyla tamamlandığını ifade ederek, suyun yeraltından döşenen borularla Hevsel'e ulaştırıldığını kaydetti.

Hevsel Bahçeleri'ndeki incelemenin ardından Tarım İl Müdürlüğü'nde bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Kaymakam Veysel Beyru'nun başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısına DSİ Bölge Müdürü Nihat Üstündağ, Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ve Hevsel Bahçeleri Sulama Birliği yöneticileri katıldı. Burada bir konuşma yapan Beyru, "Hevsel'de şu an için 300 metrelik bir boru döşeme eksikliği söz konusudur. Bunun giderilmesi için de girişimler başlatıldı. Düzce ilinden yola çıkan borularımız en

kısa zamanda ilimize ulaşacak ve döşeme çalışmalarına başlanacak. Çok yakın süre içerisinde boru döşeme çalışmalarının da yapılmasıyla Hevsel artık hep temiz suyla beslenecek. Önümüzdeki günlerde DSİ Bölge Müdürü ve Sulama Birliği yetkilileri arasında imzalanacak olan protokolle sulama projesi tamamen Sulama Birliği'ne devredilecek" açıklamasını yaptı.

Tarım İl Müdürlüğü'nde yapılan değerlendirme toplantısına Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker de telefonla katıldı. Bakan Eker, "Önceki gün bir gazetede Hevsel Bahçesi Sulama Projesi ile ilgili aslı astarı olmayan bir haberi büyük bir üzüntüyle gördük. Bunun doğru olmadığını bugün bir kez daha tüm kamuoyu gördü. Benim en büyük hayalim Hevsel Bahçesi'nin Türkiye genelinde örnek bir meyve ve sebze yetiştirme alanı olmasıdır. Bu yönde çabalarımız ve çalışmalarımız olacaktır. Hevsel Bahçeleri artık temiz

suya kavuşmuş durumdadır. Diyarbakır'a hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

(İY-EST-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title