Haberler

Hes'ler Durdurulmalı

Güncelleme:

Botan Çayı'nda 6 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili KESK açıklamasında "HES'ler durdurulmalı, doğanın talan edilmesine son verilmeli" denildi.

KESK, Botan Çayı üzerinde bulunan Alkumru Barajı'ndan dere yatağına yüksek miktarda su bırakılması sırasında piknik yapan yöre halkından 6 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, " Hes'ler durdurulmalı, doğanın talan edilmesine son verilmelidir. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Etkin ve bağımsız soruşturma yürütülmeli, ihmali olan yetkililer yargılanmalıdır" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, (KESK) Botan Çayı üzerinde bulunan Alkumru Barajı'ndan dere yatağına yüksek miktarda su bırakılması sırasında piknik yapan yöre halkından 6 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 6 kişinin hayatını kaybetmesinin nedeninin HES'ler olduğunun belirtildiği açıklamada, sorumlu olan holding tarafından yapılan açıklamalar ile ölen vatandaşların suçlu ilan edilmeye çalışıldığını belirtti. Pazar günü Botan Çayı etrafında piknik yapan yüzlerce insanın görülmemesinin ve suyun tribünlenmesi durumunda taşacağının, insanların su akımına kapılacağının bilinmemesinin akıl alır bir durum olmadığının belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

"Eylül 2011'de de Alkumru Barajı'nın tirbünlerinin 3'ünün birden üretime geçerek suların aniden yükselmesi sonucunda, bölgede piknik yapanlardan 2'si çocuk 3 kişi hayatını kaybetmişti. Bu olaydan sonra yapılan incelemeler sonucunda; ani su salınmaması gerektiği, ikaz levhalarının sayısının ve sirenle erken uyarı sisteminin yetersiz olduğu, sirenin baraj bölgesinin her tarafından duyulmadığı ve tehlikeli alanların tel örgü ile çevrilmesi gerektiği gibi uyarılar yapılmıştı. Ancak bölge halkı tarafından piknik alanı ve çobanların sürülerini geçirdiği bir güzergâh olarak yaygın şekilde kullanılan bölgede baraj işletmecisi LİMAK holdingin ve hükümetin ilk kazadan sonra da hiç bir önlem almadığı anlaşılmaktadır. Çünkü sermaye ve AKP için insan değil para her şeyden önemlidir."

HES'lere son verilmediği sürece bu tür faciaların yaşanmaya devam edileceğinin savunulduğu açıklamada, kazadan sonra piknik yapılmasının yasaklanmasının istenebileceğini, önlemlere insanların uymadığının iddia edileceğini belirtti. Açıklamada, "HES'ler durdurulmalı, doğanın talan edilmesine son verilmelidir. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Etkin ve bağımsız soruşturma yürütülmeli, ihmali olan yetkililer yargılanmalıdır" denildi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Botan Çayı HES Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title