Haberler

Her Teneffüste Dans Ediyorlar

Güncelleme:

Mardin'in Artuklu ilçesindeki Akıncı Ortaokulunda öğrenciler, her teneffüs şarkılar eşliğinde okul müdürü ve öğretmenlerle dans ediyor.

İBRAHİM SİNCAR / SEMA KAPLAN - Mardin'in Artuklu ilçesindeki Akıncılar Ortaokulunda öğrenciler, her teneffüs 5 dilde şarkılar eşliğinde idareci ve öğretmenleriyle dans ediyor.

Akıncılar Mahallesinde öğrencilerin boş vakitlerini geçirebileceği yeterli sosyal olanağın bulunmaması nedeniyle Akıncılar Ortaokulu idaresi tarafından başlatılan uygulamayla öğrenciler teneffüslerde çalınan Kürtçe, Türkçe, Arapça, İspanyolca ve İngilizce şarkılarla bahçede dans ederek eğleniyor, klasik müzikle de derse giriyor.

Öğrencilerin okula bağlılığının, derslere motivasyonunun artırılması ve kötü alışkanlıklardan uzak tutulması amacıyla hayata geçirilen uygulamadan öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra zaman zaman dansa katılan veliler de memnun.

"Başarıyı artırmak için dersleri eğlenceli hale getirdik"

Okul müdürü Metin Aydın, AA muhabirine, Kızıltepe ilçesinde 8 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Akıncılar Ortaokuluna yönetici olarak atandığını söyledi.

Aydın, ilk etapta mahalledeki karakolun komutanı ile okuldaki eksikleri gidermek için iletişime geçtiklerini, gelen destekler doğrultusunda sınıflardaki eksiklerinin giderildiğini, bahçeye banklar yerleştirildiğini, yağmur suyu ile çamura dönüşen bahçeye mucur döktüklerini, servis sorununu çözdüklerini, okula güzel bir yemekhane kazandırdıklarını ifade etti.

Okulun bulunduğu yerleşim yerinin daha önce köy olması nedeniyle öğrencilerin sosyal olanaklara erişiminin henüz yeterli düzeye ulaşmadığını ifade eden Aydın, öğrencilerde ise müthiş bir potansiyel olduğunu gözlemlediğini belirtti.

Aydın, eğitim ve öğretimde her şeyin devletten beklenmemesi gerektiğine işaret ederek, şöyle dedi:

"Eğitim öğretimi daha eğlenceli hale getirip, öğrencilerin gönüllerine hitap edersek başarıyı artırabileceğimizi düşündük. Konuyu paylaştığım öğretmenlerin de onayı ile teneffüslerde klasik zil sesinin yerine 5 dilde şarkılar çalmaya başladık. Başarıyı artırmak için dersleri eğlenceli hale getirdik. Bölgedeki normalleşme sürecine bu şekilde katkı sunmak istedik. Öğrencilerin bir anlık mutluluğu tüm dünyaya bedel."

5 dilde şarkı eşliğinde teneffüs

"Öğrencilerimiz farklı dillerdeki müzik eşliğinde teneffüse çıkarak bahçede dans ediyor, öğretmenleriyle halay çekiyor. Klasik müzikle de derse giriyor" diyen Aydın, müzik öğretmeni tarafından oluşturulan Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, İspanyolca şarkılardan oluşan listeye öğrencilerin istekleri doğrultusunda yeni şarkılar ilave edildiğini anlattı.

Aydın, eğitimin, okulun sıcak yüzünü öğrencilere göstermek istediklerini, bu sayede okula koşarak gelmelerini sağlamayı hedeflediklerini anlatarak, "Bu hep istediğim bir uygulama idi. Ancak daha önce yönetici olmadığım için görev yaptığım okullarda bunu gerçekleştiremedik" diye konuştu.

Öğrencilik yıllarında Hababam Sınıfı filminde Adile Naşit'in çaldığı zil sesine hep imrendiğini anlatan Aydın, bugün bunun bir benzerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

"Öğrenciler koşarak okula geliyor"

Aydın, okulda çok dilli müzik sistemine geçtiklerini kaydederek, "Teneffüste halay çeken, dans eden çocuklar klasik müzikle de derse giriyor. Böylece derse motivasyonu sağlanıyor. Çünkü yaşadıkları yerde sosyal imkanları kısıtlı. Müzik ihtiyaçlarını böyle karşılıyoruz. Okulda spor sahası da oluşturmak için destek arayışındayız" şeklinde konuştu.

Zaman zaman kendisinin de danslara katıldığını aktaran Aydın, bu eğlencenin de eğitimin bir parçası haline geldiğini vurguladı.

"Daha önce mahalledeki bir internet kafeye giden öğrenciler artık koşarak, hoplaya zıplaya okula geliyor" ifadelerini kullanan Aydın, bu uygulamayı tüm okullara önerdiğini sözlerine ekledi.

İzmit'ten Mardin'e atanan öğretmen Melike Kahveci de farklı kültürlerin müziklerini öğrendiklerini anlatarak, çocukların mutluluğunun derslerindeki başarıyı da artırdığını söyledi.

"Okul bahçesinde çok eğleniyoruz"

Öğrencilerden Veysi Keleş, teneffüslerde coşkulu şarkıların çalındığını anlatarak, dans ettikleri için de morallerinin yükseldiğini belirtti.

Kürtçe, Arapça, İngilizce şarkıları sadece okulda dinleyebildiklerini ifade eden Keleş, "Okul bahçesinde çok eğleniyoruz. Derse daha coşkulu giriyoruz. Okula gelirken heyecanlanıyorum. Tatilde okulumu özlüyorum" dedi.

Ömer Aslan ise, teneffüslerde şarkılar çalındığını duyduklarında şaşırdıklarını, bunun kendilerine sürpriz olduğunu dile getirdi.

Okulda eğlendiklerini kaydeden Aslan, "Hem eğleniyoruz hem de derslerimize daha çok çalışıyoruz" diye konuştu.

Veliler de eğitim ve öğretim görmeleri için gönderdikleri okulda çocukların aynı zamanda eğlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek uygulamanın sürmesini beklediklerini ifade etti. - Mardin

Kaynak: AA / Güncel

Metin Aydın Kızıltepe Akıncılar Mardin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title