Haberler

TÜİK Açıkladı: 'Zeynep' İsmini Her Kesimden Aile Tercih Ediyor

Güncelleme:

Hayatımıza yön veren isimlerimiz, bir dönemin modasına ait. Türkiye'de aileler çocuklarına isim verirken dönemlerden etkileniyor. Dizi, film, edebiyat, futbol, siyasi yaşam gibi çeşitli alanlarda ön plana çıkan isimler, çocuklarımızın isimleri olabiliyor.

"KONUŞTUĞUMUZ KELİMELERDEN DAHA FAZLA İSİM VAR"

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütercim Tercümanlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Duman, dönemsel olarak bazı isimlerin ön plana çıktığını, isimlerin zamanın ruhuna uyduğunu kaydetti. Dilbilim alanında çalışmalar yapan Yrd. Doç. Dr. Duman, Türkçe'de isim sayısının bilinmediğini belirterek, "Belki de konuştuğumuz kelimelerden daha fazla isim vardır. Kültürel çeşitliliğimizle birlikte özel ad envanterine orijinal isimler bağışlayan aileler de oluyor. İsimler modaya bağlı olarak değişiyor. Özellikle orta-üst ve üst sınıf aileler çocuklarına duyulmamış bir isim verme konusunda öncü oluyor. Özel ya da cins adlardan seçilmiş sözcüklerden yepyeni isimler türüyor. İstanbul, Bulut, Hercai özel ya da cins adları bu ailelerin çocuklarına isim olabiliyor" dedi.

"60LAR EDEBİYATTAN, 70LER POLİTİKADAN ETKİLENDİ"

Türkiye'de ilk trendin Cumhuriyetin ilk yıllarında Emre, Oğuz, Kaan, Hakan gibi Türkçe adlarla başladığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Duman, 1960'lı yıllarda ailelerin Kerime Nadir romanlarından etkilenerek Handan, Nalan isimlerini çocuklarına verdiğini belirtti. 70'li yıllarla birlikte politik yaşamın ön plana çıktığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Duman, "Barış, Umut, Özlem, Eylem gibi isimleri çocuklarına veren ailelerin pek çoğu politik angajmanlarla isim seçtiler. Aynı şekilde Kenan, Ecevit, İnönü veya Ulaş, Mahir gibi isimler ait oldukları zaman diliminde her zaman ideolojilerle var oldu demek daha doğru olur. 70 ve 80'lerde ülkü kesimin tercih ettiği isimleri de unutmamak gerekir. Kürşat, Alptekin veya sonu 'han'la biten genellikle erkek adları var.

"MİLENYUMDA EN POPÜLER İSİM UMUT"

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü istatistiklerine göre Umut ismi 1991-2000 ve 2001-2010 yılları arasında en çok verilen 50 erkek ismi arasına girmiş. Barış ismi de 1991-2000 yılları arasında en popüler 50 erkek ismi arasında kayıtlarda yer alıyor" diye konuştu.

"HER DÖNEM ZEYNEP'LER KAZANIR"

Kadın ve erkek adlarının birbirinden ayıran anlamsal kategoriler olduğunu, ağaç isimlerinin erkek, çiçek isimlerinin de kız çocuklarına verildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Duman, şunları söyledi: "Erkek adları gücü, dayanıklılığı, cengaverliği çağrıştırırken, kız adları güzelliği ve naifliği simgeliyor. Her dönemin kazananı Zeynep. Türkiye İstatistik Kurumu isim data analizine göre Zeynep adı birinci sırada. Zeynep her kesimden ailenin tercihinde yer alabiliyor. Bunun yanı sıra Mehmet, Ali, Ayşe, Elif gibi isimler de her kesimden ailenin bireylerinde bulunuyor.

"İSİM ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN EN DİKKAT ÇEKEN KENT İZMİR"

Son 20 yılda, çocuklarının yurt dışında zorluk yaşamaması ya da bilgisayar ortamında zorlanmaması için ö, ç, ş gibi Türkçe karakterlerden uzak duran aileler de var. Türkçede Bulut ya da Gölge isim olabiliyor. Çeşitlilik çok fazla. Bir de İzmir isim çeşitliliği açısından dikkat çekiyor. Bunun temelinde de kültürel çeşitlilik yer alıyor."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title