Haberler

Her 40 Saniyede 1 Kişi İnme Geçiriyor'

Türk Nöroloji Derneği (TND) Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, dünyada her yıl 17 milyon kişinin beyin hastalıkları nedeniyle fonksiyon kaybına uğradığını, 6 milyon kişinin de öldüğünü, her 40 saniyede 1 kişinin inme geçirdiğini söyledi.

Türk Nöroloji Derneği (TND) Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, dünyada her yıl 17 milyon kişinin beyin hastalıkları nedeniyle fonksiyon kaybına uğradığını, 6 milyon kişinin de öldüğünü, her 40 saniyede 1 kişinin inme geçirdiğini söyledi.

TND tarafından bu yıl 51'incisi düzenlenen Ulusal Nöroloji Kongresi, Serik İlçesi Belek Turizm Merkezi'nde başladı. Kongre öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan bilim insanları, çeşitli nörolojik hastalıklar hakkında bilgi verdi. Nörolojinin trendi artan bir bilim dalı olduğunu ve 21'inci yüzyılda en büyük yatırımların nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde yapıldığını belirten TND Başkanı Şerefnur Öztürk, bu yılki kongrenin ana temasının nöromüsküler (kas ve sinir ucu) hastalıklarının oluşturduğunu söyledi.

'40 SANİYEDE 1 KİŞİ İNME GEÇİRİYOR'

Nörolojik hastalıkların yaşla birlikte artan hastalık grubu olduğunu ve risk faktörlerini önleme açısından farkındalık yaratmak zorunda olduklarını dile getiren Prof. Dr. Öztürk, "Dünyada hastalık kaynaklı ölümlerin yüzde 12'sini nörolojik hastalıklar oluşturuyor. Fonksiyon kaybının ilk nedeni nörolojik hastalıklardır. Avrupa'da 1 yıllık nörolojik hastalık maliyeti 700 milyar euro. Bu sadece görünen maliyeti, bir de insanların yaşamlarını etkileyen, parayla ölçülemeyen maliyeti var" diye konuştu.

Türkiye'de hastalık sonucu ölümlerin 2'nci sıklıktaki nedeninin nörolojik olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, "Dünyada 17 milyon kişi beyin hastalıkları nedeniyle fonksiyon kaybına uğramakta, 6 milyon kişi ise ölmekte. Her 40 saniyede 1 kişi inme geçirmektedir. Tanı erken konulabilirse bu hastalıklar tedavi edilebilir" dedi.

AKRABA EVLİLİKLERİ ÖNLENMELİ

Nöromüsküler hastalıkların nörolojik hastalıklar içersinde sık görülen hastalık grubu olduğunu, hastalığın bir grubunun edinsel (sonradan ortaya çıkan), bir grubunun ise genetik olduğunu aktaran derneğin ikinci başkanı Prof. Dr. Yeşim Parman ise "Ülkemizde akraba evliliğinin çok olduğunu düşünürsek ne oranda bu hastalığa rastladığımızı anlayabiliriz. Hastalığın edinsel grubunu tedavi edebiliyoruz, ama genetik olanlar için çalışmaların olduğunu söylemek lazım. Akraba evliliklerinin bu bilinci vererek önlenmesi bu hastalıkların önüne geçecektir" diye konuştu.

KAS HASTALIĞINDAN HENÜZ KÖK HÜCRENİN YERİ YOK

Prof. Dr. Mehmet Ali Akalın ise kas ve sinir hastalıklarında tedavinin yanı sıra işin sosyal kısmına da önem verilmesi gerektiğini savundu. Ailelerin en çok kök hücre tedavisi sorusuyla kendilerine geldiklerine de değinen Prof. Dr. Akalın, kas hastalıklarında kök hücre tedavisinin henüz yer almadığını söyledi.

DEMANS HASTALIĞI

TND Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer ise 'demans' hastalığıyla ilgili bilgi verdi. Kişilerde giderek gerileme, unutkanlık, kelime kurma zorluğu ya da alışverişte para hesabını yapamama gibi işlev bozukluğuyla başlayıp, çatal bıçak tutamamaya kadar giden bir durum olduğunu belirten Prof. Dr. Tokçaer, "En sık görülen demans nedeni alzheimer. Toplumun yaş ortalaması arttıkça bununla karşılaşacağız. Önlem için herkes bulmaca çözüyor ama tek başına yetmez. Fiziksel aktivite de önemli. Bu hastalar gündüz evde yalnız bırakılmamalı, özel bakım evlerinde kontrol altında tutulmalıdır" diye konuştu.

Prof. Dr. Bülent Elibol ise parkinson hastalığı hakkında bilgi verdi. Hastalığa pek çok konuda müdahale olabildiğini, ilaçların yetmediği durumlarda cerrahi yöntemlerin devreye girdiğini hatırlatan Prof. Dr. Elbol, "Bu kişilerin hayatla iç içe olmaları çok önemli. Çok erken yaşta başlayıp yavaş seyreden hastalıkta, hastaya destek olunması gerekiyor" dedi.

MİGRENDE HASTA HİKAYESİ ÇOK ÖNEMLİ

Polikliniğe baş ağrısı şikayetiyle gelen hastaların genellikle beyninde tümör çıkacağı korkusuyla tedirgin olduklarını anlatan Prof. Dr. Neşe Çelebisoy da şikayetlerin çoğunluğunun belirli bir nedeni olmayan ağrılardan oluştuğunu söyledi. Asıl başvuru grubunu migren hastalarının oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Çelebisoy, "Migren hastanın günlük yaşam aktivitelerini bozuyor ve işgücü kaybına neden oluyor. Migren halkın yüzde 16'sında görülen bir rahatsızlık. Bu oran kadınlarda yüzde 25'e çıkıyor. Hem atak şiddetinin hem de atak sıklığının azaltılabildiği bir hastalık" diye konuştu.

MS ZEKA HASTALIĞI DEĞİL

Prof. Dr. Cavit Boz da MS (multipl skleroz) hastalığı hakkında bilgi verdi. Merkezi sinir sistemi hastalığı olan MS hastalığının başlangıcında bulanık görme, vücudun bir kısmında uyuşma ya da denge kaybı gibi belirtiler başladığını ancak kısa sürede düzeldiğini aktaran Prof. Dr. Boz, uzun vadede kalıcı etkiler yarattığını açıkladı. Bu hastaların evlenebilir, çalışabilir günlük hayatlarına devam edebilir olduklarına dikkati çeken Prof. Dr. Boz, "MS akıl hastalığı değildir ve öldürücü değildir. Bazı hastalarda tekerlekli sandalyeye mahkum edebilmektedir. Türkiye'de 40 bin civarında MS hastası olduğu tahmin edilmekte. Dünyadaki hastaların ise yüzde 70'ini kadınlar oluşturmakta. MS kontrol altına alınabilen hastalık haline geldi" dedi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Belek Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title