Haberler

Her 10 Bebekten Biri Erken Doğuyor

Güncelleme:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, yenidoğan sürecinde anne-babaların dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kaya, bebeklik döneminin en kritik günleri olan yenidoğan sürecinde anne-babaların dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi.

Dr. Hüseyin Kaya, Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi, hayat kurtaran özelliğe sahip olduğuna değinerek, "Hayatın ilk 28 gününü kapsayan yenidoğan dönemi, birçok açıdan çok önemlidir. Öncelikle bebek, çok hassastır. Dünyaya yeni gelmiştir ve çevresindeki çeşitli riskleri bertaraf edecek güçte değildir, enfeksiyonlara daha açıktır. Dolayısıyla daha çok korunması gerekir. Bu durum erken (preterm) doğan bebekler için çok daha önem taşımaktadır. Biliyoruz ki, erken doğan bebeklerin yenidoğan sürecini uygun şartlarda atlatmaları, yaşama şanslarını yükseltiyor. Doğal şartlarda ölüm riski bulunan bebeklerin yaşatılmasında Yoğun Bakım Üniteleri'nin önemli bir işlevi bulunuyor. Riskli bebekler grubunda, erken doğumla ve düşük tartılı olarak dünyaya gelen bebekler, solunum sıkıntısı olan yenidoğanlar, doğumsal sağlık sorunu olan bebekler ve kalıtımsal sağlık sorunu olan yenidoğan bebekler yer alıyor. İstatistiklere göre, dünyada her 10 gebelikten biri erken doğumla sonuçlanıyor. Normal doğum için gebelik süresi 40 hafta olarak kabul ediliyor. Genellikle 36 haftadan önce yani, anne karnında gereken süreyi doldurmadan doğan bebeklerde; solunum, sindirim, sinir sistemleri gibi organları tamamlanmamış olduğu için ciddi sorunlar gelişebiliyor. Bu bebeklerin 24 saat boyunca monitörize edilerek yaşam desteğinin verildiği Yeni Doğan Yoğun Bakım Üniteleri'nde tutulmaları gerekebiliyor. Solunumu yetersiz olan veya akciğerleri olgunlaşmadan doğan bebeklerin yaşam şansı, gelişmiş teknoloji ürünleri olan ventilatörler sayesinde artıyor. Bunun yanı sıra enfeksiyonu olan bebekler ile doğumsal kalp veya diğer organ bozuklukları olan bebeklerin, kuvözlerde solunum, kalp atışları ve vücut ısıları gibi yaşamsal fonksiyonları 24 saat takip ediliyor" dedi.

ANNE DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Dr. Hüseyin Kaya; " Yoğun bakım sürecinde anne desteği bebeklerin gelişimini olumlu etkiliyor. Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde bebekleri bakım altına alınan anneler, uygun giysilerle belirli saatlerde ziyaret edebiliyor, bebeklerin beslenmesine yardımcı olabiliyorlar" dedi. - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bebek Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title