Haberler

Hendesen" Geometrik Desenler Sergisi Açıldı

"3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı" kapsamında düzenlenen "Hendesen" isimli geometrik desenler sergisi açıldı.

"3. Uluslararası İslam Sanatında Geometrik Desenler Çalıştayı" kapsamında düzenlenen "Hendesen" isimli geometrik desenler sergisi açıldı.

Sultanahmet'teki İstanbul Tasarım Merkezi'nde açılan, ismi "hendese" ve "desen" kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan sergide, farklı ülkelerden 30 sanatçının yaklaşık 60 eseri bulunuyor.

İstanbul Tasarım Merkezi Müdürü Hüsrev Şeref, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergiyi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iş birliğiyle düzenledikleri çalıştay kapsamında gerçekleştirdiklerini söyledi.

Sergi için bir katalog çalışması yaptıklarını aktaran Şeref, Mimar Sinan'ın camilerinin minberlerindeki geometrik desenlerin analizleriyle ilgili bir kitap yayımladıklarını ve bu konuda farklı kitaplar da çıkarmayı düşündüklerini kaydetti.

Şeref, çalıştayın ilgi uyandırdığını ve gidişattan memnun olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Hendesen'de, minyatür, hat ve tezhibi de kapsayan geometrik desenleri sergiliyoruz. Geometrik desenlere çok önem veriyoruz. Arzu ediyoruz ki insanlar da bu konuya daha çok önem versin. Türkiye, geometrik desenlerin bir bakıma membası sayılır. Buna rağmen, maalesef geometrik desenlerin analizleri konusunda yetişmiş eleman çok az."

Farklı ülkelerden uzmanların çalıştayda ders verdiğini anlatan Şeref, "Yabancılar maalesef bizden daha iyi biliyor, bu konuları. Katılımcılardan birkaçının, onlardan bazı teknik ve tarzları öğrenip devam ettirmesi, bizi çok sevindirir. Çalıştaydan, kendi kültürel mirasının işlerini araştırıp, üzerinde derinlemesine devam edecek insanları kazanmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Geometrisiz geometrik desen düşünülemez"

Çalıştay Koordinatörü Polonyalı Miroslaw Majewski de geometrik desenler denilince, akla sadece cetvelle çizilmiş düz çizgilerin gelmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Geometrik desenlerin sadece bir süsleme sanatı olmadığını vurgulayan Majewski, "Geometrik desenlerin arkasında kocaman bir geometri var. Yani geometrisiz geometrik desen düşünülemez. Zannedildiği gibi kolay çizilen bir görsel disiplin değil. En basitinden, okulda görülen geometriyi bilmek gerekir." diye konuştu.

Majewski, kendi eserlerinin de bulunduğu sergide, farklı tarzlarda çalışmaların yer aldığına değinerek, "Sanatçılardan biri Brian Wichmann. Onun çalışmaları, çizim sürecini gösteren eserlerdir. Eserin tamamlanmadığını, desenlerin bitmemiş olduğunu, bir taraftan da nasıl çizildiğini, nerede başlayıp nerede bittiğini görürsünüz. İzleyici, Wichmann'ın eserlerine baktığında, o boşlukları hayal gücüyle tamamlayabilir. Sergi, çalıştayda olduğu gibi birçok şeyi kapsıyor. Geometrik desenler, farklı disiplinleri, hatta bilimi barındırıyor." ifadelerini kullandı.

Farklı tarzlarda üç boyutlu eserlerin de bulunduğu sergi, 9 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sultanahmet Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title