Haberler

Hem Yardım Ediyor Hem de Hayat Kurtarıyorlar

Bursa'da, İHH İnsani Yardım Derneği bünyesinde yaklaşık 4 yıldır faaliyet gösteren, 75 gönüllünün yer aldığı acil yardım arama ve kurtarma ekibi, yurt içi ve dışında ihtiyaç duyulan bölgelerde görev alıyor Eğitimlerini her koşulda aksatmadan sürdüren ekibin sorumlusu Altıntaş: "İHH'nın lojistik anlamda.

İSMAİL ERSAN - Yurt içi ve dışında, doğal afet, savaş, açlık gibi durumlarda ihtiyaç sahiplerinin imdadına koşan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının çalışmaları kapsamında Bursa'da kurulan acil yardım arama ve kurtarma ekibi, dünyanın neresinde olursa olsun olağanüstü koşullarda hayat kurtarmak için hazır bekliyor.

Bursa İHH İnsani Yardım Derneği Acil Yardım Arama ve Kurtarma Ekibi Sorumlusu Erdal Altıntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birimin dil, din, ırk, renk gözetmeksizin herkesin yardımına koşacak yürekli, gönüllü ve yetenekli kişilerden oluştuğunu söyledi.

Gönüllü sayısı 75 olan ekibin 2011 yılında oluşturulduğunu belirten Altıntaş, "İHH gönüllüsüyüm. Kitapçılık yapıyorum. Aynı zamanda dağcılık sporuyla ilgileniyorum. Yurt içi ve dışında tırmanışlarım var. İnşallah 1,5 yıl sonra dağcılık antrenörü olacağım" diye konuştu.

Altıntaş, ekip üyelerine, alanında uzman kuruluşlarca bazı konularda eğitim verildiğini aktardı.

İşe, sertifikalı ilk yardım eğitimiyle başladıklarını dile getiren Altıntaş, şöyle devam etti:

"İl Sağlık Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden (AFAD) kentsel arama kurtarma, Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığından yangına müdahale eğitimleri aldık. Bursa'da ve yurt dışında operasyonlara katılıyoruz. Herhangi bir afet durumunda planımız var. Sivil Savunma Merkezinde toplanma yerimiz var. Geçen yıl afet koordinasyonuna yönelik AFAD'ın yaptığı çok büyük tatbikata katıldık. AFAD'da konteynerimiz var, orada toplanıyoruz."

Kendilerini geliştirmek için çalışmalarının sürdüğünü anlatan Altıntaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) uzmanlarından da bir haftalık arama kurtarma eğitimi alacaklarını bildirdi.

"İyiliği her zaman her yerde yaymak"

Altıntaş, ekip üyelerinin, iş adamı, eğitimci, mühendis gibi farklı meslek gruplarına mensup olduğuna değindi.

Su altı, su üstü, dağ arama kurtarma ile kentsel arama kurtarma birimlerine ayrıldıklarını ifade eden Altıntaş, "Arkadaşlarımız zamanında çeşitli spor dallarıyla meşgul olmuş ama kurtarmaya yabancı değiller. Düzenli olarak haftada iki kez teorik ve pratik eğitimlerimiz var. Dağda ve arazide eğitimlerimiz oluyor" diye konuştu.

İran, Filipinler, Çad ile bazı Kuzey Afrika ülkelerinde arama kurtarma operasyonlarına katıldıklarını söyleyen Altıntaş, geçen yıl Manisa'nın Soma ve Karaman'ın Ermenek ilçelerindeki maden kazalarında da görev yaptıklarını belirtti.

Olası afetlere karşı teyakkuz halinde olduklarını anlatan Altıntaş, şunları kaydetti:

"Arabalarımız var, ekipmanlarımız mevcut. Olası bir afet durumunda ilk önce ekibimiz kendi ailesini kurtaracak. Ondan sonra da toplanma merkezimizden afet bölgesine yöneleceğiz. İHH'nın lojistik anlamda çok önemli faaliyetleri var. Arama kurtarma fikri de insanlara daha çok yardım ulaştırma çabasından çıktı. Zaten İHH'nın kuruluş amacı, iyiliği her zaman her yerde yaymaktır. Olası bir İstanbul depremi deniliyor. Şu anda Türkiye'deki bütün arama kurtarma ekiplerini bir araya toplasanız bir mahalleye yetecek kadar değil. Onun için ne kadar çok arama kurtarma ekibi kurulursa ülkemiz için o kadar yararlı olacak."

Dönemsel kurslar düzenledikleri bilgisini veren Altıntaş, isteyen kişileri, eğitim almasını sağlayarak gönüllü ordusuna dahil ettiklerini sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA / Güncel

Altıntaş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title