Haberler

Hem Eğitim Alıyor Hem de Para Kazanıyorlar

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde, Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan çini kursuna katılanlar hem eğitim alıyor hem de para kazanıyor.

Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde, Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan çini kursuna katılanlar hem eğitim alıyor hem de para kazanıyor.

Halk Eğitim Merkezinde çini hocası Hacer Özkaya, kursa katılanlara önce çini işlemeciliğini öğrettiklerini sonra öğrencileri kendi haline bırakıp özgürce çalıştıklarını belirtti.

Özkaya, yapılan çalışmaların satışa sunulduğunu ve kazanılan paraların eserin sahibi öğrencilere verildiğini söyledi. Amaçlarının hem eğitim hem de ticaret yapmak olduğunu belirten Özkaya, şöyle konuştu: "Burası halk eğitimin çini işlemeciliği kursu. Burada geleneksel Osmanlı tarzında çini işlemeciliği yapıyoruz ve öğretiyoruz kursiyerlerimize. 12 öğrencimiz var orta yaş ve üzeri. Ben kurs hocasıyım. Çini nasıl işlenir, çini nedir, önce tekniğini öğretiyoruz. Sonra geleneksel motifleri öğretiyoruz. Ondan sonra öğrencinin kalitesine, kapasitesine göre serbest bırakıyoruz ve kendi tasarımlarını yapıyorlar. Burada kim isterse onlar çalışıyor. Halktan insanlar mesela."

Yaş guruplarını eşit tutmaya çalıştığını anlatan Özkaya, şunları söyledi: "Gençler ile yaşlılar uyum içerisinde olamayabiliyor. Dönem dönem gençler, dönem dönem yaşlılara eğitim veriyoruz. Genellikle halktan insanlar katılıyor, ev hanımları ilgi gösteriyor. Erkeklerle de çalıştığımız dönem oldu ama onlar daha çok para kazandıracak meslekleri tercih ediyor. Dolayısı ile erkeklerle pek verimli olmuyor. Hanımlarla çalışıyoruz. Tabi satışlar yapılıyor. Bizim kurslarımız eskiden kaymakamlık destekli çalışılırdı. Kaymakamlık her türlü malzemeyi alırdı, öğrenciler öğrenirdi, üretilen ürünler satılır satılanlarda kim işlemişse ona verilirdi. O sistemi değiştirdik. Şimdi her öğrenci kendi malzemesini karşılıyor. Biz öğrencilere maddi anlamda hiçbir destek vermiyoruz. Sadece eğitim anlamında hizmet veriyoruz. Atölyemizin kirasını belediye ödüyor. Eğitim işlerimizi de halk eğitim yürütüyor. Ben dersleri veriyorum. Burada kimin çinisi satılmışsa o da parasını cebine koyup gidiyor."

Kursta çalışan 54 yaşındaki Ayşe Avan, iki yıldır kursa geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Önce deseni çiziyorum, ondan sonra boyuyorum. Boyadıktan sonra da fırınlıyoruz. Bu mesleği burada halk eğitimin açtığı kurslara gelerek öğrendim. Bırakmadım, 6 ay bir kurs gördüm ve sonra yeniden açıldı ve 1 yıldır devam ediyorum. Evime de katkıda bulunuyorum."

Kursiyerlerden 52 yaşındaki Jale Demircioğlu ise, "Bugün böyle ufak bir şekerlik çalışıyorum. Çini yapıyoruz. İki yıldır geliyorum. Ben hiç bilmeyerek başladım. Çizim yapamıyordum ama iki yıl içinde güzel şeyler yapmaya başladım. Tabaklarım yeri geliyor satılıyor ve eve de katkıda bulunuyorum" şeklinde konuştu. - AKSARAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Güzelyurt Aksaray Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title