Haberler

Helvalarının Tadı Fetihten Bu Yana Hiç Değişmedi

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinin fethedildiği 1354 yılından bu yana üretilen peynir helvasının tadı, aradan 662 yıl geçmesine karşın hiç değişmedi.

BURAK AKAY - Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinin fethedildiği 1354 yılından bu yana üretilen peynir helvasının tadı, aradan 662 yıl geçmesine karşın hiç değişmedi.

İlçede bir asırdır helva üretimi yapan Zaferler Helva şirketinin müdürü ve ailenin 5. kuşak temsilcilerinden Süleyman Burak Batır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 650 yıldır peynir helvası üretildiğini söyledi.

Batır, büyük dedelerinin tarifleriyle ünlü helvayı bugün de aynı kalitede üretmeyi sürdürdüklerini anlattı. Yöreye özgü peynir helvasının tadının Türkiye'nin dört bir tarafında bilindiğine işaret eden Batır, mevsimine göre keçi, koyun ve inek sütünden yapılan tuzsuz taze peynirden üretilen helvanın, özellikle tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitlikleri ve anıtları gezmek üzere bölgeye gelen ziyaretçilerden büyük ilgi gördüğünü bildirdi.

Batır, helvanın özellikle Trakya bölgesinde üretilen bir tatlı olduğunu belirterek, "Her ile, hatta ilçelere göre değişiklik gösteren bir ürün. Genel itibarıyla içeriğinde irmik gibi, yumurta gibi bozucu etkiye sahip ürünler kullanıyorlar. Bu da açıkçası hem ürünün kalitesini hem de raf ömrünü düşürüyor. Bunu gidermek için de koruyucu madde kullanıyorlar. Biz ise helvamızda, diğerlerinden farklı olarak tuzsuz beyaz peynir, az miktarda un ve şeker kullanıyoruz. Bunun dışında hiçbir şekilde katkı ve koruyucu madde kullanmıyoruz. Gelibolu helvasının en büyük farkı da budur." dedi.

Büyük dedesinin, ilçedeki ilk işletmeyi faaliyete sokmasıyla köyde misafirlere ikram edilen bir tatlıyı ticari hayata kazandırdığını ifade eden Batır, şöyle devam etti:

"Gelibolu'da yaklaşık bir asırdır peynir helvası üretip satıyoruz. Bölgenin en ünlü lezzeti olan bu peynir helvasını Gelibolu'da üretip yine Gelibolu'da çarşı merkezindeki satış merkezimizde ve aynı zamanda online olarak satıyoruz. Tabii ki bu kadar uzun yıldır bu tatlıyı üretmenin haklı gururunu yaşıyoruz. 'Gelibolu' denince akla peynir helvası ve tuzlu balık gelir. Peynir helvasını da bu tarzda, bu isimde üreten tek firma olmak bizim için gurur kaynağı."

Batır, helvanın, Türklerin Rumeli'ye geçerken yanlarında getirdikleri ürünlerle yaptıkları bir tatlı olduğuna işaret ederek, "Gelibolu 1354 fethedildikten sonra, daha doğrusu Türkler Rumeli'ye geçtikten sonra, bölgeye yoğun olarak Türk halkı yerleştirildi. Bunlardan bir de bizim sülalemiz. Bunlar Aydınoğulları Beyliği'nde yaşayan insanlar. Buradan gelip Gelibolu'daki Cevizli köyüne yerleşiyorlar. Dedem burada ilk dükkanı açıp bu şekilde ticarileştirmiş oluyor peynir helvasını. O zamanlar koyunların kürklerinin kırkım zamanı elde edilen sütlerle yapılıp misafirlere ikram edilen bir tatlı bu." şeklinde konuştu.

"Kilogramı 20 lira olan helva için 350 lira kargo ücreti verdik"

Batır, helvayı internetten online satışa başladıkları dönemde yurt dışından da siparişler geldiğini söyledi.

Bir keresinde Hong Kong'da yaşayan bir Türk vatandaşının hamile eşi için verdiği siparişi kargoya teslim ettiklerini anlatan Batır, "Kilogramı 20 lira olan helvayı 350 lira kargo bedeli ödeyerek göndermiştik. Genelde yurtiçi online satışlar zamanında ve normal olarak gönderiliyor. Ürünün 10 gün raf ömrü olduğu için bozulma riski yok. En geç 2 ya da 3 gün içinde teslim ediliyor kargolar. Ayrıca özellikle yaz döneminde dondurma sıklıkla bulunabilen bir ürün. Helvayı dondurma servisiyle tükettiğinizde hem yararlı bir besin kaynağı oluyor hem de sıcak yaz aylarında serinleten bir besin oluyor." ifadesini kullandı.

"Peynir helvası Gelibolu için bir marka"

Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar ise peynir helvasının ilçe için bir marka olduğunu söyledi.

Tuzlu balık ve peynir helvasının yararının çok fazla olduğuna işaret eden Özacar, şunları aktardı

"Hem balığın hem tatlının yani yöresel ürünlerin turizme bir hayli katkısı olduğunu düşünüyoruz. Gelibolu'nun havasının yanı sıra coğrafyası da çok ama çok güzel. Tarihten gelen çok ciddi, saygın bir yeri var. Biz de bu saygın yeri geleceğe taşımak istiyoruz. Konuklarımız buraya geldiklerine hiçbir zaman pişman olmazlar. Her geçen gün farklı yenilikler ortaya çıkıyor."

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Gelibolu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title