Haberler

Heforshe" Kampanyası

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "İnsan haklarının tam olarak uygulanabilmesi, kadınlarla erkeklerin eşitlenebilmesi için kadına yönelik şiddetin sıfıra indirilmesi, tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, "İnsan haklarının tam olarak uygulanabilmesi, kadınlarla erkeklerin eşitlenebilmesi için kadına yönelik şiddetin sıfıra indirilmesi, tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor" dedi.

İslam, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi'nin (UN Women) dünya çapında başlattığı "HeForShe" kampanyasının tanıtımında konuşan İslam, küresel bir dayanışma kampanyası olan "HeForShe"nin her yaştan erkeği kadınların potansiyelinin gerçeğe dönüşmesini engelleyen, sosyal ve kültürel engellerin kaldırılmasına destek vermeye çağırdığını anlattı.

1990'lı yıllarla birlikte kadın erkek eşitliğinin sağlanmasının, kadın haklarının geliştirilmesi ve korunmasına yönelik çalışmaların başarıya ulaşmasında önemli faktörlerden birinin erkeklerin sürece dahil edilmesi görüşünün ön plana çıkmaya başladığını belirten İslam, şunları kaydetti:

"İlerleyen yıllarda kadın haklarının geliştirilmesi için erkeklerin pek çok açıdan paydaş oldukları, artan oranda fark edilmiş eşit hak ve özgürlüklerden oluşan bir toplumun inşasında kadınlarla birlikte erkeklerin de çabalarının gerekliliği anlaşıldı. Aslına bakarsanız bizim inancımızda kadınlar ve erkekler birbirini tamamlamak üzere yaratılmış bireylerdir. Kadınlar ve erkekler insan olma noktasında aynı şerefe sahipler, aynılar ve eşitler. Dünyanın yarısı kadın. Dünyanın yarısına siz diğer yarı ile eşit değilsiniz dediğinizde işleri rayına koymanız başlangıçta imkansız hale gelir. Bizler kadınlar ve erkeklerin haklar, hukuk, fırsatlar açısından eşit olduklarına inanıyoruz. Son 200 yıl kadınların bütün bu hakları elde etme mücadelesiyle geçti. Elbette edinilmiş başarılar var. 200 yıl sonra geldiğimiz noktada hala işin başında olduğumuzu görüyoruz. Hala çok çalışmaya ihtiyacımız var."

İslam, kadınların hem kendileri için hem de dünyanın tamamı için mücadele ettiğini anlatarak, "Türkiye'ye baktığımızda bütün çaba ve gayretler içerisinde yüzyılın başında müthiş bir ivme ile işe başladığımızı görüyoruz. Türkiye kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıyan dünyanın ilk ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor" dedi.

Ondan sonra geçen yıllar gözden geçirildiğinde başlangıcın, müthiş ilerlemenin ise bu başlangıca uygun olmadığını aktaran İslam, son 12 yılda da yüzyılın başındaki muazzam ivmeyi yakalayacak bir takım çalışmaların yapıldığını, son 12 yılın Türkiye'nin yüz akı dönemdir" dedi.

İslam, kadınlar için yapılan yasal düzenlemeler ve Aile Paketi hakkında bilgi vererek, kreşlere vergi indirmeyi düşündüklerini, ayrıca tüm belediyelere kreş açma zorunluluğu getireceklerini söyledi.

Kendisinden önceki konuşmacının "Kadınların arasında farklılıklar vardır, kadınların ihtiyaçları farklıdır. Sadece fark kadınlar arasında değil, kadınlarla kadınların arasındadır. Bütün bu farkları görerek sosyal politikalar üretmek gerekir" dediğini anımsatan İslam, bu sözlerin doğru olduğunu, bunun gereğini yerine getirebilmek için bu çalışmaları gerçekleştirdiklerini kaydetti.

İslam, şiddetin kadınların hayatına korkuyu ve güvensizliği getirdiğini belirterek, "Şiddet kadınların temel hak ve hürriyetlerini kullanmalarını engelliyor. Şiddet bir insanlık suçu, toplumsal bir problem. Bütün dünya ülkelerinde toplumsal şiddet çok yoğun. Bunun çok önemli parçası kadına yönelik şiddet, kesinlikle engellenmesi gerekiyor. İnsan haklarının tam olarak uygulanabilmesi, kadınlarla erkeklerin eşitlenebilmesi için kadına yönelik şiddetin sıfıra indirilmesi, tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"HeForShe' kampanyasına ben de destek veriyorum"

Güçlü toplum oluşturulması için buna ihtiyaç olduğunu vurgulayan İslam, şöyle devam etti:

"Şiddet dünyada yükseliyor. Eylül ayında Roma'daki toplantıda bir araştırma sonucu açıklandı. AB ülkeleri içerisindeki araştırmada 28 AB ülkesinde kadına yönelik şiddetin 3 kadından 1'ine yönelmiş durumda olduğu tespit edilmiş. Türkiye de bundan nasibini alıyor. 2008 yılında yaptırdığımız aile içi şiddet araştırmasında kadına yönelik şiddetin yaklaşık yüzde 39 civarında olduğunu görüyoruz. 2014 yılında ön raporu açıklanan aile içi ve kadına yönelik şiddet araştırmasında yüzde 35'lere indiğini görüyoruz. Yapılan bütün bu çalışmalara karşın geldiğimiz nokta tatmin edici değil. Bu rakamdaki düşüşün çok daha fazla olması gerekirdi. Türkiye bu konuda mücadele eden, konuyu görmezden gelmeyen, halının altına süpürmeyen, bütün kurum kuruluşlarıyla teyakkuz halinde olan bir ülke..."

İslam, sivil toplum kuruluşlarının ve herkesin desteğine ihtiyaçlarının olduğunu anlatarak, toplumun bir yarısının eşit hak, fırsat ve sorumluluk elde etme çabalarına diğer yarısının duyarsız kalmasının düşünülemeyeceğini söyledi.

"HeForShe" kampanyasına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak kendisinin de destek verdiğini belirten İslam, kadın erkek eşitliğinin tüm toplumu ilgilendiren bir konu olduğunu, eşitliğin sağlandığı bir toplumda sosyal, siyasi ve ekonomik alanda hem kadınların hem de erkeklerin kazançlı çıkacaklarını vurguladı.

Bakan İslam, "Erkekler kadınlarla birlikte kadın hakları için çalışırsa adalet ve barış içinde çalışmış olacaklar. Türkiye'de güçlü kadın, güçlü toplumu oluşturacak, buna inanıyorum. Sizlerle el ele çalışmayı ben de vaadediyorum" dedi.

İslam, daha yaşanılabilir bir dünya, güçlü bir Türkiye için kadınların tüm hak ve fırsatlardan eşit şekilde yararlanmasını sağlayana kadar çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title