Haberler

"Hediye Tatil" ile Gelen Borç Yargıdan Döndü

Güncelleme:

Bir tur firması tarafından "Hediye tatil kazandınız" denilerek götürüldüğü tesislerde, devre mülk sözleşmesi ve senet imzalatılan tüketici, mahkemede haklı bulundu.

Bursa'da, bir tur firması tarafından "Hediye tatil kazandınız" denilerek tanıtım için götürüldüğü tesislerde, psikolojik baskı altında devre mülk sözleşmesi ve 14 bin lira tutarında senet imzalatıldığını ileri süren tüketici, mahkemede haklı bulundu. Tüketicinin başvurduğu Bursa 3'üncü Tüketici Mahkemesi, 14 bin lira bedelli senetlerin iptalini, tahsil edilen bin 500 liralık peşinatın da yasal faiziyle tüketiciye iadesini kararlaştırdı.

TATİL KAZANDINIZ DİYE KANDIRILDI

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde yaşayan fabrika işçisi Yılmaz Ünal (42), bir tur firması tarafından "Hediye tatil kazandınız" denilerek, 24 Mayıs 2014 tarihinde Yalova'da bir termal tesise götürüldü. Ünal, tanıtım amaçlı gittiği mekanda psikolojik baskı altında, bin 500 liralık peşinatın yanı sıra devre mülk sözleşmesi kapsamında 14 bin lira bedelli senetlere imza attırıldığı iddiasıyla Bursa Tüketiciler Derneğine başvurdu.

İHTARNAMEYE OLUMSUZ YANIT ALDI

Dernek aracılığıyla şirkete ihtarname gönderen ancak olumsuz yanıt alan Ünal, 9 Haziran 2014'te Bursa 3'üncü Tüketici Mahkemesinde dava açtı.Taraflar arasındaki devre mülk sözleşmesinin resmi şekilde yapılmaması nedeniyle geçersiz olduğunu tespit eden mahkeme, bu sözleşme çerçevesinde düzenlenen senetler yüzünden tüketicinin borçlu olmadığına hükmetti.

MAHKEME SENETLERİ İPTAL ETTİ

Mahkeme, 150 ve 200 liralık 12'şer, 269 liralık 35 ve 275 liralık bir senedin iptaline; tüketici tarafından ödenen bin 500 liralık peşinatın yasal faiziyle şirketten alınıp tüketiciye verilmesine, dava masrafının da firma tarafından ödenmesine Yargıtay'da temyiz yolu açık olmak üzere karar verdi.

"YÜKSEK MÜZİK İLE KAFAMIZI ŞİŞİRDİLER"

Tüketici Yılmaz Ünal, geçen sene eşiyle kent merkezine giderken, yolda anket çalışması yapan öğrencilerin kendisiyle bir anket formu doldurduğunu belirtti. Ünal, her şeyin anketi doldurduktan sonra başladığını ifade ederek, şu iddialarda bulundu: "Anketi doldurdum, bir iki gün sonra bizi 'Tatil kazandınız' diye çağırdılar. Bize tanıtım amaçlı götürdükleri yerde yemek verdiler, yemekten sonra bizi müzikli, sesli bir ortama aldılar. Bayağı kalabalık bir ortamdı ve kafamız karıştı. Geç vakitlere kadar bize müzik dinlettiler iyice kafam şişti. Ondan sonra bize tatil yerine devre mülk satmaya kalktılar. Getirdiler 'imzala' diye imzaladık. Sonra kandırdıklarını anladık.

"BİZ ÇALIŞARAK O İNSANLAR KANDIRARAK PARA KAZANIYOR"

Biz çalışarak para kazanıyoruz, o insanlar insanları kandırarak para kazanıyor. Ben asgari ücretle çalışıyorum. O şekilde kandırdılar bizi." Kandırıldığını götürüldükleri mekandan döndükten sonra anladığını dile getiren Ünal, Bursa Tüketiciler Derneği vasıtasıyla başlattığı mücadelenin sonunda mahkemenin kendi lehine karar vermesinden dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.

"HEDİYE DEVRE TATİL VAADİ DEVE YÜKÜ BORCA DÖNÜŞEBİLİR"

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz da tatil sezonu yaklaşırken, çeşitli iletişim olanakları kullanılarak "Hediye tatil kazandınız" şeklinde vaatler sunulan tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Yılmaz, bu tür vaatlere kanmamak gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "İlk önce tüketiciyle bir anket yapıldıktan sonra 'Hediye tatil kazandınız' deniliyor, tüketici de hediye tatilini kullanmak üzere götürüldüğü mekandan deve yükü borçla geri dönüyor.

TÜKETİCİ YANILTILIYOR

Orada tüketicinin, çeşitli reklam yöntemleriyle iradesi yanıltılıyor. Çok yoğun bir müzikle iradesi dağıtıldığından önüne gelen sözleşmeleri okumadan, bilmeden imzalıyor ancak eve geldikten sonra yaptığı işi muhakeme ediyor ve sonuç itibariyle yardım talebiyle derneğimize başvuruyor. "Tüketicilerin iki hafta içinde hiçbir gerekçe göstermeden ve cezai işleme tabi olmadan sözleşmeden cayma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"TÜKETİCİNİN CAYMA HAKKI VAR"

"Her şeyden önce tüketicilerimize şunu söylemek isterim ki; bu tür sözleşmelerde hiçbir hukuki gerekçe ileri sürmeksizin ve cezai şart taşımaksızın 14 gün içinde cayma hakkı var. Bu satış eğer kapıdan satış yöntemiyle yapılmışsa, 14 günlük süreye bağlı olmadan, aradan aylar da geçse, yine tüketici derneğine başvurmaları halinde bu sözleşmeden dönebileceklerinin altını çizmek istiyorum.

"TATİL VAADİYLE KANDIRIYORLAR"

" Tüketicilerden yasal haklarını mutlaka aramalarını isteyen Yılmaz, "Hediye devre tatil vaadi deve yükü borca dönüşebilir. Yani sözde hediye tatil vaatleriyle tanıtım amaçlı mekanlara götürülen tüketici, ne olduğunu anlamadan, altından kalkamayacağı borçla geri dönebiliyor. Bu vaatlere kimse kanmasın, tuzaklara kimse düşmesin. Sonra büyük mağduriyetler yaşanabiliyor, bunun örnekleri, çok fazla" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Sıtkı Yılmaz Yılmaz Ünal Yalova Turizm Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (3)

yusuf:

bu ülkede bedevaya ancak güneş doğar

5
0
yanıtYanıtla
adamobilWeb@haberler.com:

malum firmanın kurbanı oluyordum.tamamen psikolojik baskı altına alıyorlar.birine danışayım dedim telf.görüşmesi yaparken dahi başınızdalar.2 gün sonra vazgeçtiğimi söyledim hakkım dedim.icra ile tehdit ettiler.hemen noterden yazı çektim.iptal etmek zorunda kaldılar.fakat kapora olarak verdiğim 200 tl yi alana kadar 1 ay geçti.hergün aradım 200 tl için.sonunda aldım.aman siz siz olun sokaktaki anket yapanlara kanmayın.ben ucuz kurtuldum.şükür.

3
1
yanıtYanıtla
Taksici CemilMobil-IOS:

Etrafımız cahillerle dolu

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title