Haberler

Hedef 1000 Ar-Ge Merkezi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, "Bizim ilk mikro hedefimiz 500 Ar-Ge merkezine, makro hedefimizde 1000 Ar-Ge merkezine ulaşmak var." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, "Bizim ilk mikro hedefimiz 500 Ar-Ge merkezine, makro hedefimizde 1000 Ar-Ge merkezine ulaşmak var." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Öztürk, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen Ar- Ge ve Tasarım Merkezi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, 2015 yılında yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketiyle daha çok Ar-Ge merkezi açıldığını söyledi.

Belirli hedeflere ulaşılabilmesi için hedeflenen Ar-Ge ve Tasarım Merkezi sayısına ulaşılması gerektiğinin altınız çizen Öztürk, şunları kaydetti:

"2 yıl önce Ar-Ge Reform Paketi adını verdiğimiz paketle yeni bir mevzuat planladık. Makine teçhizat ve otomotiv yan sanayi sektörleri harici tüm sektörlerde Ar-Ge merkezi kurabilmek için ihtiyaç duyulan personel sayısını on beşe düşürdük. Tasarım Merkezleri diye bir olayı hayata geçirdik. Gümrükle ilgili, temelle bilimle ilgili iyileştirmeler yaptık. 2008 yılında 28 Ar-Ge merkezimiz vardı. 2009 yılında 68 Ar-Ge merkezimiz vardı. 2010 yılında 88'e çıktı ve daha sonra 20'şer arttı. 2014'ün son gününe geldiğimizde bu sayı 163'e çıktı. Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan mevzuat değişiklikleriyle birlikte merkez sayısı 234'e çıktı. Bugün 424 merkezimiz var. Ar-Ge Reform Paketinin yürürlüğe girdiği günden bugüne 181 Ar-Ge merkezi ihdas edildi. 64 tane de Ar-Ge merkezinin başvuru süreci ilerliyor. Bizim ilk mikro hedefimiz 500 Ar-Ge merkezine, makro hedefimizde 1000 Ar-Ge merkezine ulaşmak var."

İki yıl önce yapılan değişikliklerle Ar-Ge merkezi açılmasında değişikliklere gidildiğini belirten Öztürk, "Ar-Ge merkezinde araştırmacı ve teknisyen statüsünde çalışacak en az 15 tam zamanlı eşdeğer Ar-Ge personeline sahip olunması, Ar-Ge merkezinde Ar-Ge veya tasarım projelerinin bulunması, Ar-Ge ve destek personelinin Ar-Ge merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmalara sahip olunması, Ar-Ge veya tasarım faaliyetlerinin yurtiçinde gerçekleştirilmesi, Ar-Ge merkezlerinin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekan içinde yer alması" koşullarının Ar-Ge merkezi açılması için 5 önemli nokta olduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Salih Akbulut ise, Ar-Ge çalışmalarının yapılmasıyla bilimsel ve teknolojik ilerlemenin kaydedileceğini ifade etti.

Kaynak: AA / Teknoloji

Kemal Öztürk Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title