Haberler

Hdp Şırnak Milletvekili Kaplan Açıklaması

"Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, bütçe tasarısı muhalefet şerhimizde geçen 'Kürdistan' kelimelerinin çıkarılmaması durumunda şerhimizin basılmayacağını bildirdi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı'nın, bütçe tasarısı muhalefet şerhinde geçen "Kürdistan" kelimelerinin çıkarılmaması durumunda, şerhlerinin basılmayacağını kendilerine bildirdiğini aktararak, "Bu çok açık bir skandal. Komisyon başkanının böyle bir yetkisi yok" dedi.

Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 2015 yılı bütçesinin 10 aralıkta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacağını anımsattı.

HDP'nin 108 sayfalık bütçe muhalefet şerhini Plan ve Bütçe Komisyonu'na zamanında verdiklerini belirten Kaplan, ancak Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı'nın kendilerine elektronik posta yoluyla gönderdiği yazıda "bazı sayfalarda 'Kürdistan' kelimeleri geçtiği için bunların çıkarılmasının istendiğini ve çıkarılması halinde muhalefet şerhlerinin basılacağının" belirtildiğini aktardı.

Kaplan, "Bu çok açık bir skandal. 'Benim istediğim gibi yaz ondan sonra basarım' demek sansürdür. Bu Anayasa'da, İçtüzük'te yok. Komisyon Başkanı'nın böyle bir yetkisi yok. Burada Anayasayı ihlal suçu var. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı sıkıyönetim savcısı mı? Yargı yerine geçip bizi mahkum mu edecek? Yargısız infaz mı yapacak?" dedi.

Eksik raporla bütçe görüşmelerinin yapılamayacağını savunan Kaplan, "Komisyon raporunu geri çekip bunları düzeltmek zorundasınız" diye konuştu.

"Meclis'te grubu bulunan bir partinin görüşünü bastırmayan bir keyfilik ve zorbalıkla karşı karşıyayız" ifadesini kullanan Kaplan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile olan fotoğraflarını göstererek, "Bu fotoğraflarda arkada inkar ettikleri Kürdistan'ın bayrağı var. Ey AKP, kendini ayar ver, karar ver. Hangisi doğru?" diye sordu.

Kaplan, raporu kendileri bastırarak dağıtacaklarını basılıp dağıtacaklarını, bütçe görüşmeleri boyunca da "Kürdistan" sözcüğünün tutanaklara gireceğini kaydetti.

Muhalefet şerhlerini yeniden düzenleyip vermelerinin söz konusu olmadığını belirten Kaplan, "Ne hakla iktidar partisi muhalefet partisinin görüşlerini dizayn etmeye kalkar? Onlar geri adım atacak ve kabul edecekler. Çünkü güneş balçıkla sıvanmaz" dedi.

-"Yasakçı değiliz"

Kaplan, Osmanlıca dersi tartışmalarıyla ilgili bir soruya, "Kürtler ana dilde eğitim isterken 'özel okulda öğrenin' dediniz, şimdi niye kamu okullarında Osmanlıca'yı zorunlu dil yapıyorsunuz? Biz öğrencilerin seçmeli olarak Osmanlıca'yı öğrenmelerini isteriz. Mezar taşlarını da okusunlar, saray entrikalarını da okusunlar. Dayatmacı bir anlayış ama asla yasakçı değiliz" karşılığını verdi.

108 sayfalık muhalefet şerhinde sadece 6 sayfada "Kürdistan" ibaresinin geçtiğini belirten Kaplan, "Elbette Türkiye'de Kürt ve Kürdistan vardır. Bilinen gerçeklik, güneşi balçıkla kim sıvayabilir? Kürdistan'ın en büyük parçası Türkiye'de" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Halkların Demokratik Partisi Türkiye Şırnak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title