Haberler

HDP'nin Parti Hayali İçin 600 Bin Oy Gerekiyor

Güncelleme:

HDP'nin yüzde 10 barajı için Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı 3.95 milyon oyu koruması ve üzerine 600 bin seçmen eklemesi gerekiyor. Bu da 4.6 milyon oy demek.

7 Haziran 2015 günü yapılması planlanan genel seçimler öncesinde Başkanlık sistemi en önemli gündem maddesi haline gelince, AK Parti'nin anayasa değiştirebilecek çoğunluğu alıp alamayacağı konuşulmaya başlandı. HDP'nin parti olarak seçime girme kararı alması durumunda baraja takılması, bu sayede AK Parti'nin 330'u yakalaması en çok konuşulan senaryo haline geldi.

TALİMATI ÖCALAN VERMİŞTİ

İmralı'daki Abdullah Öcalan'ın, "Parti olarak seçime girin" talimatını gerekçe göstererek seçime parti çatısında girmeye hazırlanan HDP ise oylarını sadece 600 bin artırarak yüzde 10 barajını aşabileceğine inanıyor. HDP'nin yaptırdığı araştırmaya göre, daha önce seçime girilmeyen 40 ilde seçime girilmesi halinde 600 bin fazla oy alınması, dolayısıyla da barajın aşılması mümkün.

4.6 MİLYON OY YETER

Sık sık "Seçime parti olarak gireceğiz, baraj sorunumuz yok" açıklaması yapan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın elinde 3 kamuoyu araştırması var. Bu araştırmalardan biri, HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı, aşarsa nasıl aşacağına dair araştırma. Son dönemde yapılan seçim sonuçlarının kapsamlı analizinden oluşan araştırmadaki bulgular şöyle:

- Türkiye'de kullanılan oyların yüzde 2'si geçersiz oluyor.

- 2.8 milyon yurtdışı seçmenden sandığa gidenlerin oranı yüzde 20 (558 bin). Bu toplam katılımı yüzde 3 azaltıyor. Yani 2015 senaryosunda Türkiye seçmeninde katılım yüzde 87, dünya genelinde katılım yüzde 84 olacak.

- 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde 40.5 milyon kişi geçerli oy kullandı. Demirtaş, bu oyların yüzde 9.76'sını, yani 3.95 milyonunu aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçim olsaydı barajı aşmak için sadece 96 bin oya ihtiyaç olacaktı.

- 2015 seçiminde katılım oranı yüzde 87 olursa 47.6 milyon geçerli oy kullanılacağı varsayılıyor. Bu durumda yüzde 10 oy oranı, 4.8 milyon seçmene denk düşecek. Yurtdışı seçmenden dolayı seçime katılım oranı yüzde 3 düşeceğinden katılım yüzde 84 olarak hesaplanacak ve bu durumda geçerli oy sayısı 46 milyona düşecek. Haliyle yüzde 10 barajı, 4.6 milyon oy ile aşılabilecek.

- HDP, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı 3.95 milyon oyu korumayı başarır ve üzerine 600 bin seçmen ekleyebilirse barajı rahatlıkla geçecek. Böylece HDP en az 55 milletvekili çıkaracak. HDP'nin barajı aştığı bir ortamda şehirlerin büyüklüğüne bağlı olarak 5 bin-20 bin oyla milletvekili seçilebileceğinden HDP'nin milletvekili sayısı 64'e kadar çıkabilecek.

- HDP'nin daha önce bağımsız adaylarla seçime girmediği 40 kentte partiye verilecek oylar da oy sayısındaki artışın temel kaynağı olacak. Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu 40 ilde alınan toplam oy 182 bin oldu. Genel seçimlerde bu rakam 200 bini geçecektir. İç ve Batı Anadolu'daki potansiyel tam olarak kazanılırsa milletvekili sayısı 72'ye çıkabilir.

- 32 ilin (35 seçim bölgesi) tamamından milletvekili çıkarmak mümkündür. Diğer 49 il ve Ankara 2. bölgede yapılabilecek ittifaklarla oy sayısı 421 binden mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarılabilir.

KARARI ÖCALAN VERECEK

HDP, parti olarak seçime girme konusunda kararlı gibi görünse de son kararı Öcalan verecek. HDP Heyeti'nin bugün İmralı'ya, çarşamba günü de Kandil'e gitmesi planlanıyor. Öcalan'ın HDP Heyeti'yle ilk görüşmesinde seçim konusundaki kesin görüşünü bildirmesi bekleniyor. Öcalan'ın daha önceki görüşmelerde heyet üyelerine, "Bu aşamadan sonra parti olarak seçime girmezsek kendimizi inkar ederiz" dediği iddia edilmişti.

TÜRKİYE'DE NE KADAR KÜRT YAŞIYOR?

2013 yılında Tarhan Erdem'in sahibi olduğu KONDA Araştırma Şirketi tarafından yapılan araştırmada Türkiye'de 2013 başlarında 13 ile 14.2 milyon arasında Kürt yaşadığı tespit edilmişti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Selahattin Demirtaş Abdullah Öcalan Türkiye İmralı Sıkıcı Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (313)

van:

bir kürt olarak oyumu akp ye vereceğim

40
45
yanıtYanıtla
MİLLİYETÇİ KÜRT:

OY MOY YOK SANA EĞER DEVLET OLMASA BİZ PERİŞANIZ. . . EYY HDP YE OY VEREN KÜRTLER. . . BİRAZ AKIL İLE DÜŞENELİM. . . ASKERİMİZ DEVLETİMİZ OLMASA VALLAHİ BİLLAHİ BİZİ BU GÜZELİM TOPRAKLARDA YAŞATMAZLAR. . . SELAM VE SAYGILARIMLA

26
31
yanıtYanıtla
ramo:

seningibi kürde kurban olatım

yanıt0
yanıt0
AMEDLİ:

6-7 EKİM OLAYLARINI DİNDAR KÜRTLER UNUTMAYACAK. SİZE OY YOK ARTIK. YAKIP YIKTĞINIZ YERLERİN VE ÖLDÜRDÜĞÜNÜZ İNSANLARIN HESABINI VERİN. SONRA OY İSTEYİN. ÇOCUKALRINIZ VE KENDİNİZ ZEVK VE SEFA İÇİNDE YAŞASIN . ZAVALLI KÜRT GENÇLERİ ÖLSÜN . NE YÜZLE OY İSTİYORSUNUZ.

24
28
yanıtYanıtla
Benu senli:

sılho önce yağmaladığın ve ölümüne sebep verdiğin insanların hesabını versin. sana katılıyorum hemşerim.

yanıt3
yanıt4
O ne Mobil-IOS:

Bir türk alevisi olarak oyun selahattin demirtaşa

26
22
yanıtYanıtla
gerçek alevi:

hadi ordan trol

yanıt9
yanıt11
FIRAT:

akpeden rahatsız olan herkes hdp ye oyvermeli hdp barajı geçerse akpden 40 miletvekili eksilecek böylece diktatörlügün önü kesilmiş olacak bu kadar basit

32
16
yanıtYanıtla
DERSİM liMobil-ANDROID:

HDP gumbur gumbur dolu dizgin geliyorrr alevinin sunninin turkun kurtun lazin cerkezin ermeninin ezilenlerin iscinin emekcinin tek ve gercek dostu HDP dir.......

31
16
yanıtYanıtla
DIYARBAKIRLI KURD:

DEMIRTAS TAM SAMAR OGLAN HERYERDEN EMIR YOKSA KONUSAMAZ

17
29
yanıtYanıtla
Tüm 313 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title