Haberler

HDP Milletvekili Başaran, Hasankeyf İçin Soru Önergesi Verdi

Güncelleme:

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Hasankeyf'in UNESCO Kültür Mirası Listesine alınmaması ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a soru önergesi verdi.

Başaran Hasankeyf için önerge verdi

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a Hasankeyf'in UNESCO Kültür Mirası listesine alınması yönünde soru önergesi verdi.

HDP'li Başaran, soru önergesinde Ilısu Barajının bölgede elektriğe % 1 katkıdan öte fayda vermeyeceğini, barajın ayrıca sosyolojik, tarihsel yıkım ve bir çok soruna neden olacağını ifade etti.

Başaran, soru önergesinde ayrıca Hasankeyf'in Kültür Mirasına alınmaması yönündeki eksiklikleri sordu.

Tamamlandığında Türkiye'nin dördüncü büyük barajı olması beklenen Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralinin, sosyal, arkeolojik, siyasi ve ekonomik yıkım nedeniyle yoğun tepkiler aldığını belirten Milletvekili Acar Başaran "Unesco'nun kültürel tarih mirasının 10 kriterinden 9'unu karşılayan Hasankeyf'i tarihi bir miras olarak değerlendirmektense, bir doğa ve miras yıkımı olan baraj projesi ile yok etmenin tercih edilmesi hala açıklanamayan bir durumdur. Baraj projesi olarak ancak %1 civarında enerji üretebilecek ve ekonomik olarak neredeyse hiçbir getirisi olmayacak olan Ilısu'nun kültürel bir miras olarak değerlendirildiğinde kazandıracağı getirilerin hesaba katılmaması kamuoyunda yoğun tepki almaktadır. Hasankeyf'in UNESCO koruma listesine alınması için Bakanlığınıza herhangi bir başvuru olmuş mudur? UNESCO'nun on kriterinden dokuzunu karşılayan Hasankeyf'in UNESCO koruma listesine alınması için Doğa Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılan başvuru neden UNESCO'ya ulaştırılmamıştır? Tarihi eserlerin Yeni Hasankeyf'e taşınma faaliyetleri ne ve ne şekilde yapılacaktır? Küçük sarayın altı ve darphanedeki çatlaklar yüzünden kale girişleri yasaklandı. Peki, kapatılma kararı alınan bu yerlerle ilgili destekleme çalışması yapıldı mı? Selçuklu döneminden kalan Zeynel Bey Türbesi'nin başka bir yere nakledilerek kurtarılması planlanıyor. Bir eser, parçası olduğu coğrafi ve kültürel bütün yok edilmişken kurtarılmış sayılabilir mi?" sorularını yöneltti.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Batman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (1)

VATAN HAİNİ:

VATAN HAİNİ TİPE BAK ERMENİ KÜRTLE ALAKASI YOK BUNLARIN. . .

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title