Haberler

HDP'li Önder: Erdoğan'ın Adaylığı Meşru Değil

Güncelleme:

Başbakan Erdoğan'ın Köşk için aday olmasının ardından HDP'li Sırrı Süreyya Önder, "Başbakanlıktan istifa etmeli, adaylığı adil değil" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan Köşk için aday olmasının ardından CHP ve HDP'den "başbakanlık görevinden ayrılmalı" tepkisi gelmeye devam ediyor. Muhalefet parti temsilcileri Erdoğan'ın "Tüm Türkiye'yi temsil edemeyeceğini ve toplumu kutuplaştıracağını" savunuyor.

Başbakan Erdoğan Köşk adaylığını geniş haberleriyle okuyucusuna duyuran Amerika'nın Sesi muhalefet temsilcilerinin görüşlerine de başvurdu.

CHP'Lİ ÇIRAY: ERDOĞAN BAŞBAKANLIK'TAN İSTİFA ETMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, Amerika'nın Sesi'ne Erdoğan'ın adaylığını "sürpriz değil" yorumunda bulunduktan sonra "O derece sürpriz değil ki eski Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ruh halini ortaya koyan yine kutuplaştırıcı sert bir konuşmaydı. Benim beklentim bundan sonra Tayyip Bey'den Başbakanlık görevini bırakarak yarışmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

"Sizce bırakacak mı?" sorusuna Çıray, "Beklemiyorum ama Türkiye kamuoyunun dikkatini bu konunun üzerine çekmek istiyorum. Demokratik bir ülkede kimseye kanunlar üzerinde ayrıcalık tanınmaz. Kendince eşit yurttaşlık mücadelesi verdiğini savunan bir kişinin ne kadar eşit yarışacağını Türkiye'nin dikkatine sunmak için söylüyorum. Her gün de Başbakan'ı ister etsin ister etmesin istifaya davet edeceğim" karşılığını verdi.

"KİMSE KENDİSİNDE BAŞKANLIK YETKİSİ GÖREMEZ"

Erdoğan'ın konuşmasında "İlk kez halkın Cumhurbaşkanı seçilecek" yönündeki ifadesini değerlendiren Çıray, geçmişte de halkın iradesini vekalet ettiği milletvekillerince seçim yapıldığını anımsattı. Çıray, "Şimdi yüzde 51 ile seçilmesi parlamento iradesini, kuvvetler ayrılığı ilkesini yok farz etmesini haklı kılan bir faktör olamaz. Parlamento çünkü halkın yüzde yüzünün iradesini temsil eder. Biz Ekmel Bey'in seçileceğine inanıyoruz ama O da seçilse kimse kendisinde de fakto Başkanlık iradesi hakkı, yetkisi göremez, ne anayasal ne yasal olarak" dedi.

MHP'Lİ BAL: ERDOĞAN BÜTÜNLEŞTİRİCİ OLAMAZ

MHP MYK üyesi, Konya Milletvekili Faruk Bal, da "Türkiye demokratik toplum gereklerine yönetilmeye layık bir ülkedir. Şimdiye değin Başbakan'ın izlediği politikalar ve hakkındaki iddialar dikkate alındığında yolsuzlukların hesabını vermemiş birisi olarak aday olmasını doğru bulmuyoruz. Henüz sıfırlanmamış iddiaların hesabını verdikten sonra Cumhur'un başına aday olmalıydı" dedi.

Twitter, Facebook, Youtube'u getirilen yasakları anımsatan Bal, Erdoğan'ın tüm Türkiye'yi temsil edemeyeceğini dolayısıyla da doğru adayı Ekmeleddin İhsanoğlu olduğunu savundu. Bal, "Erdoğan hep toplumu kutuplaştırmıştır. Hep biz ve onlar ayrımı yapmışlardır. Böyle bir kişinin Cumhurbaşkanlığı makamında bütünleştirici bir fonksiyonu ifa edemeyeceğini düşünmekteyiz" diye konuştu.

HDP'Lİ ÖNDER: BAŞBAKANLIK'TAN İSTİFA ETMELİ, ADAYLIĞI ADİL DEĞİL

HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, Erdoğan ile İhsanoğlu'nun "birbirinin tıpkısı iki aday" olduğunu söyledi. Dolayısıyla da Demirtaş'ın demokratik güçleri temsil ettiğini ve ortada sadece iki çizgi adaylığı olduğunu kaydeden Önder, "Meşru bir aday. Hayırlı olsun diyorum. Ama son tahlilde demokratik bir yarış olmalı. Bunun için de Başbakanlık'tan istifa etmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu an için adaylığı yasal ancak meşru olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Başbakanlık'tan istifa çağrısıyla işin parasal boyutunu kastetmediğini kaydeden Önder, Başbakanlık makamıyla Erdoğan'ın elinde kamu gücünü bulundurduğunu dile getirdi.

Erdoğan'ın konuşmalarındaki Gezi protestoları karşıtlığını da değerlendiren Önder, "Erdoğan nasıl bir başbakanlık yaptı ise öyle bir cumhurbaşkanlığı yapacaktır. Gezi yıpratılamayacak bir tarihi bir harekettir" diye konuştu.

Önder, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci turda Demirtaş ve Erdoğan'ın yarışacağına inandığını belirterek, CHP'nin tabanında ciddi bir tepki olduğunu ve Demirtaş'ın destekleneceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Sırrı Süreyya Önder Aytun Çıray Türkiye Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (13)

ZONGULDAK:

sizi meşrulaştıran erdoğana teşekkür edeceğine ''meşru''değil deyip laf atıyosun... işte sizin gibi yediği çanağa tüküren nankör yezit ve mecusileri bu yüzden sevmiyoruz... referandum da ''evet'' çıktığında TÜRK ve KÜRT kardeşlerin birbirlerinde bu referandumda sarıldıkları için mi bu kadar yırtınıyosunuz yezit önder...

12
13
yanıtYanıtla
Hakan:

Konuşma lenn senin kendin meşru değilsin kes sesin otur yerine sığır

11
8
yanıtYanıtla
levent dursun:

hakkatten adamin mesru olan hicbiseyi yok, ne basbakanlik ne okul yillari ne spor hayati ne ticaret hayati ne belediye baskanligi ne erbakanli yillar ne kayiplar tirilyonlar, altinlar dolarlar ,isvicredeki hesaplar, villalar,tokat atmalar küfürler dinsömürüsü türbanli bacilar camideki efes,,,yok yok..

9
8
yanıtYanıtla
INSAN:

Sn Erdoğan,siyaseti hukuku senden mi öğrenecek Sn Süreyya ?

8
9
yanıtYanıtla
klcbey:

ülkenin başı boş kalsın istiyorsunuz..

9
4
yanıtYanıtla
münir:

sizlerinde millet vekilliğiniz şaibeli.ilk başta siz istifa edin.

8
4
yanıtYanıtla
inşallah dik durursunuz.:

inşallah dik durursunuzda bu sacma sapan adamı sectirmezsiniz.

4
5
yanıtYanıtla
ALİ:

Kahvede, sokakta, camide, okulda.. kimi görsem Erdoğan alır diyor. Oyunu Erdoğana vereceğini söyleyen de, oy vermem diyen de ERDOĞAN''ın 1. turda alacağını söylüyor. Ekmel''e de saygı ve acımayla yaklaşılıyor. Kendisinin yanlış yaptığını, kişiliğini inkar ettiğini düşünen, aslın yanında fotokopiye gerek varmıydı diyen de az değil.

6
3
yanıtYanıtla
17 ARALIK:

ininize girecegiz ininize diyordu ne oldu.....Istifa etmesi icin yurek lagzim oda onda yok...Cene tam o bicim.

4
5
yanıtYanıtla
KAYSERİLİ:

NE OLDU YAV KORKTUNUZ MU ? HODRİ MEYDAN

5
4
yanıtYanıtla
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title