Haberler

Hdp'li Bauken Işid'e Destek Veren Ülkelerin Cezalandırılmasını İstedi-2

Dha ANKARA - HDP'li Bauken: IŞİD'e destek veren ülkelerin cezalandırılmasını istediHDP Grup Başkanvekili İdris Bauken, Fransa'daki terör saldırısını kınayarak IŞİD'e destek veren ülkelerin uluslararası alanda teşhir edilerek cezalandırılmasını istedi.

Dha ANKARA - HDP'li Bauken: IŞİD'e destek veren ülkelerin cezalandırılmasını istedi

HDP Grup Başkanvekili İdris Bauken, Fransa'daki terör saldırısını kınayarak IŞİD'e destek veren ülkelerin uluslararası alanda teşhir edilerek cezalandırılmasını istedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Fransa'nın Nice kentinde meydana gelen terör saldırısını kınadı. İdris Baluken, saldırının dünya siyaset tarihindeki en vahşi katliamlardan biri olduğunu söyledi. İlk bulguların katliamı gerçekleştiren örgütün IŞİD yada benzeri bir yapılanma olduğunu gösterdiğini kaydeden İdris Baluken, El Nusra ve El Kaide ile mücadelenin bir insanlık mücadelesi olduğunu bildirdi. Baluken, "Bu saldırı ile birlikte IŞİD'i besleyen, büyüten bu günlere getiren bütün güçlerin, devletlerin, liderlerin kendi pozisyonlarını tekrar gözden geçirmesi gerektiği, gerçekliği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda Tayyip Erdoğan'ın ve AKP'nin kötü sicili de bütün dünyada bu saldırı sonrası tartışılmaya başlanmış ve AKP'nin IŞİD ile girmiş olduğu ilişkileri bir kez daha dünya nezdinde teşhir olmuştur. IŞİD, EL Nusra'nın yaptığı her katliam sonrası Türkiye'nin IŞİD ile olan ilişkilerinin tartışılmaya başlanması AKP ve Erdoğan'ın bu ülkeye yaptığı en büyük kötülüktür. Cumhuriyet tarihinde bu düzeyde Türkiye halklarına kötülük yapmış olan başka bir lider ve başka bir hükümet yoktur. Neredeyse her saldırı sonrası AKP- IŞİD ilişkileri maalesef Türkiye IŞİD ilişkileri üzerinden tartışılıyor. Bu anlamda Türkiye halklarına da büyük bir haksızlık yapılıyor" diye konuştu.

"IŞİD'İN TERÖR İHRAÇ ETTİĞİ HATLARI AKP VE ERDOĞAN KIRMIZI ÇİZGİ OLARAK TANIMLIYOR"

İdris Baluken, AK Parti hükümetinin IŞİD'e destek verdiğini ileri sürerek şöyle devam etti: "İşlerin bu aşamaya geleceğini defalarca söyledik. Hükümeti uyardık. IŞİD'e desteğin kesilmemesi durumundan işlerin hangi noktaya geleceğini defalarca ifade ettik. AKP ve Erdoğan iki önemli yöntemi IŞİD'e destek olarak kullandı. Bunlardan birincisi IŞİD'e karşı mücadele edenlerle IŞİD'i eşitleyen bir pozisyon yaratmaya çalıştılar. İkinci olarak IŞİD teşhir olduktan sonra EL Nusra gibi IŞİD'den farkı olmayan bir takım örgütleri ılımlı muhalif göstermek suretiyle bu desteği sürdürdüler. Her IŞİD saldırısından yada her IŞİD gündeminin tartışıldığı toplantıda AKP ve Erdoğan YPG ve PYD üzerinden IŞİD'i korumaya alıyor. IŞİD ile ilgili uluslararası etkin bir mücadeleyi sulandırmak için, ne zaman IŞİD saldırsa hemen PYD'yi ve YPG'yi ortaya atarak o gündem üzerinden IŞİD'e karşı geliştirilecek olan tedbirleri adeta sönümlendirmeye çalışıyor. Bugüne kadar bütün dünya IŞİD'e karşı mücadele eden PYD, YPG'yi çok net tanımlıyor. Erdoğan, Suud Kralı ve Katar diktatörü IŞİD'i uluslararası alanda finanse eden büyüten liderler olarak görülüyor. Bu tablonun kendisi bile aslında AKP'nin Türkiye dış politikasını veya Türkiye'nin çetelerle ilişkilerini hangi noktaya getirdiğini göstermesi açıcından son derece önemlidir. Demokratik Suriye Güçleri IŞİD'e karşı savaşırken Erdoğan ve AKP o savaşın bütün kazanımlarını kırmızı çizgi olarak değerlendiriyor. IŞİD'in tüm dünyaya terör ihraç ettiği Nice' deki saldırı dahil olmak üzere Menbiç ve Celabrus hattını AKP ve Erdoğan kırmızı çizgi olarak görmeye devam ediyor. Hala Erdoğan ve AKP Celabrus ve Azez'i kırmızı çizgi olarak tanımlıyor. Bütün saldırıları planladığı merkez Erdoğan ve AKP tarafından koruma altına alınması gereken merkez olarak tanımlanıyor."

"BESLEDİKLERİ CANAVARI İNSANLIK ALEMİNİN ÜSTÜNE SALMIŞLARDIR"

İdris Baluken IŞİD'e verilen desteğin bir an önce kesilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: "HDP olarak soruyoruz: Bu tavrınızdan vazgeçecek misiniz? Bu katliamları yapan IŞİD ve benzeri çetelerle onlara karşı savaşanları bir tutmaya devam mı edeceksiniz. Devam etmeniz halinde bunu IŞİD'e destek olarak algılanacağını görmezlikten mi geleceksiniz. Türkiye, Arabistan ve Katar üzerinden bu çete yapılarını destekleyen bir politik hatla karşı karşıyayız. BM başta olmak üzere uluslararası camiaya sesleniyoruz: Bu anlamda Türkiye, Suriye ve Katar üzerinde bir baskı oluşturulmalıdır. AKP ve Erdoğan'ın durumu Arabistan ve Katar'ın durumu net bir şekilde artık tartışılmalıdır. ya bu desteği kesecekler. ya IŞİD'e karşı mücadele edenlerle pozisyonları netleştirecekler yada IŞİD'e verdikleri destekten dolayı diplomatik taammümler neyi gerektiriyorsa onunla muhatap olacaklar. Onun dışında bu saldırıları engellemenin herhangi bir mümkünatı kalmamıştır. Terörün finansmanını kesmekten bahsedenler bugün besledikleri canavarı insanlık aleminin üstüne salmışlardır. O söylemlerin tamamını bir maske olarak kullandıkları açık şekilde ortadadır."

"BURHAN KUZU İLE IŞİD'LİNİN İÇİNDEN GEÇENLER AYNI"

İdris Baluken, Burhan Kuzu'nun Nice saldırısından bir gün önce paylaştığı "Avrupa Parlamentosu PKK çadırını kaldırdı yerine sergi açtırdı. İnsanın içinden Avrupa için terör konusunda kötü şeyle geçiyor" tweetini eleştirdi. İdris Baluken, "Burhan Kuzu'nun içinden geçenlerle terör saldırısını gerçekleştiren kişilerin içinden geçenler aynı. IŞİD terör örgütü mensubunun katliam yapacak çete mensupların içinden geçenler aynı. Nasıl bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuzu görebiliyor musunuz?" dedi.

"IŞİD EŞİTTİR EL KAİDE EŞİTTİR EL NUSRA DENKLEMİNİN BİR KENARINA EŞİTTİR AKP YAZILACAKTIR"

İdris Baluken, "Ey Erdoğan, AKP; bilesin ki tüm dünya IŞİD eşittir PYD eşittir YPG denkleminin aslında IŞİD'e destek olduğunu biliyor. Böyle bir eşitlemeyi yapmanın zerre kadar gerçeği olmadığını tüm dünya biliyor. ve tüm dünya IŞİD, El Nusra, El Kaide denklemi olduğunu iyi biliyor. Bu tavrını değiştirmediği zaman o eşitliğin bir tarafına da AKP yazılmak üzeredir. AKP ve Erdoğan IŞİD'e karşı destek politikasını çok yakın bir zamanda değiştirmediğinde IŞİD eşittir El Kaide eşittir El Nusra denkleminin bir kenarına eşittir AKP yazılacaktır. Tüm dünya artık bunu tartışıyor. Kimse bunlara IŞİD'e destek olsunlar diye oy vermedi. IŞİD e her türlü destek amasız veyasız fakatsız olarak kesilmelidir. Askeri, siyasi, ekonomik, lojistik başta olmak üzere IŞİD'e olan tüm desteklerin kesilmesi, uluslararası alanda teşhir edilmesi sonraki süreçte yaptırımlarla mutlaka bazı cezalandırmalara tabi tutulmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

AK Parti Fransa Dha Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title