Haberler

Hdp'li Baluken: 1 Kasım'da Kendisi mi Sınırlara Çekilir Göreceğiz

Hdp Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Ankara'daki patlamadan sonra Türkiye'de taziye çadırının kurulmadığı tek yerin Beştepe'deki saray olduğunu öne sürerek, "Orada saltanatına bakan ve kendi iktidarı için kirli planlarını yapan tek bir kişinin önümüze getirdiği tablo, bütün ülkede kurulu olan taziye çadırlarıdır" dedi.

Hdp Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Ankara'daki patlamadan sonra Türkiye'de taziye çadırının kurulmadığı tek yerin Beştepe'deki saray olduğunu öne sürerek, "Orada saltanatına bakan ve kendi iktidarı için kirli planlarını yapan tek bir kişinin önümüze getirdiği tablo, bütün ülkede kurulu olan taziye çadırlarıdır" dedi. HDP'li Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, liderler için söylediği "Kuzu kuzu saraya gelecekler" sözlerine ilişkin "Bu çağrısı aslında AKP'siz bir hükümet formülünün aslında Erdoğan tarafından görüldüğünün itirafıdır. 1 Kasım'dan sonra liderler mi kuzu kuzu saraya gider, kendisi mi kuzu kuzu anayasal sınırlara çekilir hep beraber göreceğiz" dedi.

Ankara'da patlayan bombalar nedeniyle seçim mitinglerini iptal eden HDP Diyarbakır'da 'Kapıları Barış için Çal' sloganı ile esnafları ziyaret ederek çalışmaları başlattı. Ev ziyaretleri de yapacak olan HDP'nin seçim startı çalışmasına Diyarbakır Milletvekili adayı ve Grup Başkan Vekili İdris Baluken'in yanı sıra bütün milletvekilleri ve parti yöneticileri katıldı. Merkez Yenişehir İlçesi Ekinciler Caddesi'nde esnafı dolaşan HDP'liler daha sonra 5 Haziran'daki HDP mitinginde bombanın patladığı istasyon meydanına geldi. Burada patlamanın gerçekleştiği yere karanfil bırakan HDP'liler adına Grup Başkan Vekili İdris Baluken konuştu. Baluken, Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda patlayan bombaların üzerinde 4.5 ay geçmesine rağmen halen bütün ülkede oluk oluk kan akmaya devam ettiğini, bu süre içerisinde etkin bir soruşturmai, katliamın arka planını açığa çıkarması gerekenlerin bunları yapma bu katliamları Türkiye'nin her alanına maalesef taşıdıklarını ileri sürerek, şunları söyledi:

"SİYASİ VE AHLAKİ ZAFİYET DE SÖZ KONUSUDUR"

"Biz biliyoruz ki, Amed (Diyarbakır) İstasyon Meydanı'ndaki bombanın failleri ve onları destekleyenler, onların arkasındaki güçler açığa çıkmış olsa bu 4.5 aylık içerisinde Suruç'ta, Ankara'da patlayan bombalar ile belki de yüzlerce canımızı kaybetmeyecektik. Ancak, burada bombanın patladığı ilk andan itibaren büyük bir suçluluk psikolojisi ile buradaki katliamın üstünü örtmeye çalışanlar maalesef Suruç'ta da Ankara'da da bu vahşet tablosu yaratan bombaların patlamasını sağlamışlardır. Diyarbakır'da 5 arkadaşımızın ölümü ile sonuçlanan bu olaydan dolayı şimdiye kadar yaşamını yitirenlerin ailelerinden ve Diyarbakır halkından tek bir özür dileyen bir siyasi tavır görmedik. Suruç'ta ve Ankara'da yitirdiğimiz canlarımız maalesef bu siyasi yüzsüzlüğün ve pişkinliğin sorumsuzluğu yüzünden canlarını yitirdiler. Hala bu siyasi yüzsüzlüğü devam ettiriyorlar. Bu ülkenin Başbakanı 102 insanın canını yitirdiği bu olaydan sonra çıkıp ortadan bir güvenlik zafiyetinin olmadığını söylüyor. Bizim açımızdan İstasyon Meydanı'ndaki siyasi yüzsüzlüğü ve pişkinliği gösterenlerin ortaya atmış olduğu sözlerin hiç bir itibari yoktur. Türkiye halkları biliyor ki, Diyarbakır, Suruç ve Ankara'da sadece bir güvenlik zafiyeti değil, aynı zamanda büyük bir siyasi zafiyet söz konusudur. Aynı zamanda büyük bir insani zafiyet ve ahlaki zafiyet söz konusudur. Bu zafiyetlerin tamamını ortaya koyan AKP hükümetinden ve onun başındaki geçici Başbakan'dan bizim bir beklentimiz yoktur. Belli ki onlar bu katliamların üstüne gitmeyecek ve açığa çıkarmayacaklar. Bunu televizyon ekranlarını çıkıp canlı bombaların listesi elimizde var ama bir şey yapamıyoruz demekle kendi ağzı ile itiraf etmiştir. Onun için Türkiye halkları olarak gereğini biz yapacağız. Bu katliamların sorumluları yakalanmadan ve arkasındaki planlar teşhir edilmeyen tüm bu katliamaların sorumlusu olarak devleti teşhir etmeye devam edeceğiz."

"TAZİYE ÇADIRININ KURULMADIĞI TEK YER BEŞTEPE'DEKİ SARAYDIR"

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, bu saat itibariyle Türkiye'nin bütün illerinde taziye çadırları kurulduğunu, Türkiye'nin bütün illerinde bu saat itibariyle cenazelerin kalktığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Taziye çadırının kurulmadığı tek yer; Beştepe'deki saraydır. Orada saltanatına bakan ve kendi iktidarı için kirli planlarını yapan tek bir kişinin önümüze getirdiği tablo, bütün ülkede kurulu olan taziye çadırlarıdır. Bu katliamlar yetmeyecek ki, hala ülkeyi bir iç savaş ve kaos ortamına götürmek için hür türlü provakasyonlar ortaya konmaya devam ediliyor. KCK'nın ilan ettiği tek taraflı çatışmasızlığa ve eylemsizliğe rağmen hala halklarımızın sinir uçlarına dokunacak provakasyonlarla katliamlarla cevap vermeye devam ediyor. İlk gün çatışmasızlığa cevabı Ankara katliamıydı. Sur içindeki Dargeçit'teki katliam girişimleriydi. Lice kırsalındaki gerillaya yönelik imha operasyonlarıydı" dedi.

HDP'li Baluken, halkların oyunu boşa çıkardığını ifade ederken, "1 Kasım sandıklarında Erdoğan'a ve AKP'ye karşı patlayacak olan isyan onları tarihin tozlu raflarına gömecektir" dedi. Baluken, şöyle devam etti:

"1 Kasım'dan sonra oluşacak olan AKP'siz formülünün Türkiye'de oluşacak yeni bir umudun yeşermemesi için şimdiden insanlarımızı kutuplaştırmaya, muhalefeti karşı karşıya getirmeye ve bu anlamda toplumsal kutuplaştırmayı derinleştirmeye çalışıyor. Merak etmesin biz bugünü kadar onun gerilim siyasetine mahal vermedik, bundan sonrada asla izin vermeyeceğiz. 1 Kasım'dan sonra liderler mi kuzu kuzu saraya gider, kendisi mi kuzu kuzu anayasal sınırlara çekilir hep beraber göreceğiz. 1 Kasım'dan sonra o sınırlara çekildikten sonra da onun için artık hesap verme süreci başlayacaktır. Bizim için yitirdiğimiz şehitlerin hesabını sormak ve yüreğimizde büyüttüğümüz isyanı sandıklara taşımak önemlidir." - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi İdris Baluken Türkiye Politika Güncel Haberler

title