Haberler

Hdp İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Bakan Olduktan Sonra Sonra İlk Kez Seçildiği Kenti Ziyaret Etti

Seçim hükümetinde Kalkınma Bakanlığı'na getirilen HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, İzmir'e geldi. Önce partisinin il başkanlığını ve Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden Müslüm Doğan, İzmir Ticaret Odası'na (İTO) da gitti. Burada, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile görüşen, sonrasında açıklama yapan Müslüm Doğan yaşanan olaylara yönelik olarak, "1 damla kana bile tahammülümüz kalmadı. 1000 yıldır barış içinde kardeş olan insanlar, birbirlerine düşman edilmek isteniyor" dedi.

Geçen 7 Haziran seçimlerinde HDP'den İzmir milletvekili seçilen Müslüm Doğan, koalisyon hükümetinin kurulamaması üzerine oluşturulan seçim hükümetinde yer aldı. Kalkınma Bakanı olan Müslüm Doğan, bu göreve geldikten sonra kente ilk kez geldi. Doğan, kentteki ziyaretlerine partisinin il başkanlığıyla başladı. Doğan ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gitti. CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından kapıda karşılanan Müslüm Doğan, birlikte makamına geçti. Kocaoğlu, basına kapalı yapılan baş başa görüşmeden sonra, Müslüm Doğan'a, İzmir'in sembolü olan Saat Kulesi maketi hediye etti.

İTO'YU ZİYARET ETTİ

Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın sonraki durağı, İzmir Ticaret Odası oldu. Burada İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ile görüştü, sonrasında ortak açıklama yapıldı. İlk olarak söz alan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, şöyle dedi:

"7 Haziran seçimlerinde bir koalisyon kurulamayınca seçimlerin yenilenmesi zorunluluğu ortaya çıktı. Yasalar gereği de bir İzmir milletvekili olarak Kalkınma Bakanı olmanızdan mutlu olduk. Devlette devamlılık vardır. Geçici de olsa bakanlıkta katkılarınız olacak. Biz İzmir olarak hep Kalkınma Bakanlığı'ndan şikayetçi olduk. Nedeni bölgesel teşvikler. İzmir teşviklerle cezalandırıldı. Yarım saat mesafedeki bir ile göre teşvikte dez avantajlı olunca sanayici o ile göç etti. Elbette İzmir yatırım iklimiyle, insan gücüyle, limanıyla, lojistik avantajlarıyla yatırımcılara ev sahipliği etmeye devam edecektir. Ama Türkiye'nin her yerinde teşviğe ihtiyaç var. Bu bölgesel değil, sektörel teşvik olmalı. Bizim istediğimiz Türkiye'nin tamamının bir kalkınma alanı olarak benimsenmesi ve sektörlere göre teşvik yapılması."

İzmir'de Kalkınma Kurulu'nun kurulması için de büyük çaba gösterdiklerini hatırlatan Ekrem Demirtaş, kurulan Kalkınma Kurulu'nun Kalkınma Bakanlığı'nın bir ajansı gibi çalıştığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Kendi kendine karar alma yetkisi olmadı. İzmir'in kalkınmasına somut katkılar sunamadı. Görev süreniz bunları çözecek bir süre devam etmeyecektir. Umut ederim seçimlerden sonra, temel sorunların çözecek, ekonomik problemleri çözecek bir hükümet kurulur. Döviz piyasaları, borsalar büyük bir hareketlilik içerisinde. İş alemi olarak zor günlere yaşıyoruz. İş aleminin 400 milyar doları bulan döviz borcu var. Yılbaşından bu yana yüzde 30'a yakın devalüasyon oldu. Bu sadece ülkemizdeki değil, dünyadaki gelişmelerden de kaynaklandı. Ama iş aleminin sorunları giderek kronikleşiyor. İsteğimiz biran önce kalıcı bir hükümetin iş başına geçmesi, parlamentonun çalışması, ülkede barış ve huzurun olmasıdır."

"TEMEL POLİTİKAMIZ BÖLGELERE ARASI EŞİTSİZLİĞİN KALKMASI"

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ın seçimlerde başarı dilemesi üzerine, "Adaylığımı nereden biliyorsunuz" diyerek espri yapan Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ise, "Önemli teşhislerde bulundunuz. Ülkede makro düzeydeki politikalar, bölgeler arasında eşitsizliğe neden olmuş. İşveren ve emekçiler adına büyük sorunlar yaratmış. Partimizin temel amacı bölgesel eşitsizlikleri kaldırmak. Sürdürülebilir ülke kalkınmasına katkıda bulunacak ve herkesin yararlanmasını sağlayacak bir büyüme gerçekleştirmek. Anayasal zorunluluk nedeniyle hükümette yer aldık. Devamlılık söz konusu, bu kısa sürede sorunlara ne derece eğiliriz bilmiyorum ama bu konuda istekliyiz. Çünkü biz iktidara yürüyen bir partiyiz. Liberal anlayışı ıslah eden gerçek biri demokrasiyi hayata geçirecek bir çaba içerisindeyiz" dedi.

"BİR DAMLA KANA BİLE TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI"

Bakan Müslüm Doğan, Cizre'deki olaylara da değinen, son gelişmelerin kabullenilebilir bir süreç olmadığını ifade ederken, şöyle konuştu:

"Bir damla kana bile tahammülümüz kalmadı. 1000 yıldır barış içinde kardeş olan insanlar, birbirlerine düşman edilmek isteniyor. Güvenlik politikasıyla devletin müdahalesinin doğru olmadığını Cizre'de gördük. Cizre'de kabullenilemez bu durumu gördük. Cizre'ye gittiğimizde 8-9 gün boylunca insanların yaşamlarının kuştılmış olduğunu gördük. Bu kabul edilemez. Ülkemiz bu durumu yaşamamalı. Biran önce barışa ihtiyaç var. Değerlerimizin yeniden tamirine ihtiyacı var. İTO'nun katkı koyacağına şüphemiz yok. İzmir'in farklı bir anlayışı, yapısı ve büyük birikimi var. İzmir halkı demokrattır. Partimize yapılan saldırılarla, İzmir halkı arasında bağ kuramıyorum. Dışarıdan gelen provakatif gruplardır. Bunları aşacağız. Ortak vatanımızda çözemeyecek sorunumuz yok. Silahlı güçlerin kim olursa olsun, elini tetikten çekmesi lazım. Şiddetle bir yere gidilemez. Askeri, polisi, gerillası yoksul halk çocuklarıdır. Bizim çocuklarımızdır. Acilen barışı tesis etmemiz lazım. Durumu iyi anlatmak lazım. Kadim dostuklarımızı, kazanımlarımızı iyi anlatmak lazım. Desteklerinizi bekliyoruz."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Cizre'ye yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, "Devlet hukuku sistemi içerisinde gereğini yapar ama olağanüstü şekilde değil, hukuku kuralları içerisinde yapmalıdır" dedi.

"EGE'DEN BARIŞ SÖZÜYLE HİTAP EDİYORUM"

Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın açıklamaları ardından tekrar söz alan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege'den Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğusu'na barış sözüyle hitap ettiğini anlattı. Demirtaş, şöyle dedi:

"Terörün, silahın bu ülkeye faydası yok. Ülkenin insanına da faydası yok. Ayrışmaya değil, birleşmeye ihtiyacımız vardır. Biz bir çınar gibi aynı kökün insanlarıyız. Bu topraklarda büyüdük, dallandık, yeşerdik ve bugün ekonomimizle dünyanın 17'nci büyüğü haline gedik. Birkaç ada hariç dünyanın her yerine ihracat yapıyoruz. İşlerimizin devamı için barışa ve huzura ihtiyaç var. Silahla neyi çözeceksiniz? Silahla bir şeyin çözülmesi mümkün değil. Demokratik, birlik içinde, toplumun bir arada kardeşçe yaşayacağı, ülkenin üniter yapısının devam edeceği bir ülke olmalısı için biz İTO olarak her türlü çabayı göstereceğiz. Üyelerin de bu konudaki görüşlerini adım. Hepsinin ortak düşüncesi, kimseyi ötekileştirme hakkımız yok. Bizim kucaklaşmaya, birlikte olmaya ihtiyacımız var." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Müslüm Doğan Türkiye Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title