Haberler

Hdp Grup Başkanvekili Baluken Açıklaması

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dokunulmazlık meselesi üzerinden topluma dayatılmak istenen rejim değişikliği oylamasının, bütün siyasi partilerde büyük siyasi kırılmalara yol açacağını ileri sürdü.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, dokunulmazlık meselesi üzerinden topluma dayatılmak istenen rejim değişikliği oylamasının, bütün siyasi partilerde büyük siyasi kırılmalara yol açacağını ileri sürdü.

Meclis'te basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Baluken, dokunulmazlıklarla ilgili HDP'nin tavrının ne olacağı sorusu üzerine, şu anda Türkiye'nin demokrasisi ve barışına dokunulmak istendiğini, bir rejim değişikliği yapılmak istendiğini düşündüklerini söyledi.

Bu duruma karşı direnen tek yapının HDP ve etrafındaki demokrasi bileşenlerinin olduğunu belirten Baluken, "Demokratik siyasetin bir çözüm yöntemi olmaktan çıkarılmasına dair bu arayışlara karşı, demokratik siyasetin tek çözüm adresi olduğunu ısrarla bütün hakımıza vurgulamaya devam edeceğiz. Önümüzdeki engelleri kaldırmak için bütün barış ve demokrasi çevreleriyle birlikte, halkımızla birlikte yapılmak istenen bu darbe anlayışını ve rejim değişikliğini teşhir edeceğiz." dedi.

Dokunulmazlık fezlekeleri ile ilgili gerçekleştirilecek Genel Kurul oylamasına katılıp katılmayacakları yönündeki bir soruya da Baluken, Anayasa Komisyonundaki tartışmalara göre güçlü bir katılım göstereceklerini bildirdi.

Şu anda Türkiye'nin kalıcı barışına yönelik bir sürecin işletildiğini öne süren Baluken, şöyle konuştu:

"Bu konuda dün Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklama ortada. 'Çözüm isteyenlere biz karşımızdaki politik talebin zerresini bitirinceye kadar çözüm sunuyoruz.' dedi. Yani Türkiye'nin barışına karşı savaşı daha çok derinleştiren, kaosu bütün ülkeye yaymak isteyen bir perspektif üzerinden yaklaşım gösterdi. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Toplumu geren, kutuplaştıran, kaosu, iç savaşı derinleştiren yaklaşımları tehlikeli buluyoruz. O nedenle HDP olarak mümkün olduğunca bu gerilim hatlarını ortadan kaldıracak, toplumu rahatlatacak, demokratik siyasetin önünü açacak süreçler noktasında tartışmalar yürütüyoruz. Türkiye'de şu anda barış kelimesinin kendisine karşı bile bir savaş açılmıştır. Barış isteyen herkes adeta toplumsal yaşamın bütün alanlarından tasviye ediliyor. Barış kelimesi illegal görünümlü legal faaliyet noktasında değerlendiriliyor."

Bu anlayışın Türkiye'ye bir katkı sunmayacağını herkesin takdir edeceğini belirten Baluken, barışı daha sıkı koruma altına alma noktasında tartışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Dokunulmazlıkların kaldırılması noktasında milletvekillerinin Meclis'te gözaltına alınıp alınamayacağı, polisin Meclis'e girip giremeyeceği yönünde kaygılarının bulunup bulunmadığı sorulan Baluken, bu süreçleri henüz tartışmadıklarını, demokratik siyaset ısrarının devam ettiğini söyledi.

Toplumsal gerilim fay hatlarını düşürmeye yönelik tavır içinde olduklarını ve aşama aşama bütün süreçleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Baluken, "MYK grubu gerektiğinde bu tür toplantıları yapar ve tavırlar geliştirir. Parti sözcümüzün de dile getirdiği gibi sonuna kadar demokratik siyaset ısrarımızı sürdüreceğiz. Buna rağmen farklı birtakım yaklaşımlar gelişirse HDP hiçbir zaman seçeneksiz bir siyasi parti değildir. HDP'nin gündeminde her türlü seçenek tartışılır." ifadelerini kullandı.

Hem CHP'den hem de MHP'den komisyonun bir hafta ertelenmesiyle ilgili olarak "çözüm sürecinde yeni sinyaller var" şeklinde değerlendirmelerin olduğunun hatırlatılması üzerine Baluken, söz konusu partilerin bununla ilgili somut ne bilgiye sahiplerse paylaşabileceklerini kaydetti.

Farklı bir şey söyleme durumunda olmadıklarını aktaran Baluken, "Ama bu dokunulmazlık meselesi üzerinden topluma dayatılmak istenen rejim değişikliği oylaması, bütün siyasi partilerde büyük siyasi kırılmalara yol açacaktır. Birlikte takip edip, birlikte göreceğiz. Biz bütün ihtimalleri değerlendirerek kendi pozisyonumuzu belirliyoruz. Siyasi parti genel başkanlarının açıklamalarına baktığınız zaman aritmetik olarak Meclis'ten geçecek gibi bir tablo var. Milletvekilleriyle birebir yapılan değerlendirmelere, kulislere baktığımız zaman oylamayı beklemek gerekecek gibi bir izlenim var." değerlendirmesinde bulundu.

Süleyman Şah Türbesi'nin yeniden taşınması tartışmaları

İdris Baluken, Süleyman Şah Türbesi'nin taşınması sürecine ilişkin yapılan açıklamaları "dayanaksız" olarak nitelendirdi.

Baluken, "AKP hükümeti ve sarayın iddia ettiği gibi Türkiye sınırında Kürtlerin olması, Kürtlerin bir statüye sahip olması, Türkiye için bir tehdit değil bir güvencedir. Bu ortaya çıkmıştır. Bu tablo üzerinden zorlanan bir dış politikayla karşı karşıyalar." dedi.

İmralı heyeti olarak çözüm sürecine yeniden dönülmesi için 21 Mart öncesi AK Parti ile bir görüşme yaptıkları fakat yazılı bir güvence istenmesi üzerine anlaşmanın bozulduğu yönünde iddiaların hatırlatılması üzerine Baluken, bunların kulis bilgisi olduğunu söyledi.

Bunu doğrulayacak bir pozisyonunun olmadığını vurgulayan Baluken, "Ama AKP içerisinde de devlet içerisinde de bu savaş sürecinin sürdürülemezliğiyle ilgili yoğun tartışmalar var. Yoğun arayışları da var ama çıkıp bu arayışları yalanlamalarını biz de takip ediyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Politika

Süleyman Şah Türbesi İdris Baluken AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title