Haberler

HDP Genel Başkanı Tuncel -

HDP Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "Antidemokratik yasaları değiştirmeden yeniden yargılanmanın kime faydası var? Yeniden yargılama olmalı ama bu yasalar değiştirilerek olmalı" dedi.

HDP Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "Antidemokratik yasaları değiştirmeden yeniden yargılanmanın kime faydası var? Yeniden yargılama olmalı ama bu yasalar değiştirilerek olmalı" dedi.

BDP TBMM Grubu, Grup Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Toplantıda, cezaevinden tahliye edilen BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş da yer aldı.

Milletvekilleri, salona girişte alkışlarla karşılandı.

"Arkadaşlarımıza hoş geldiniz diyor, sevgiyle kendilerini kucaklıyoruz" diyen Buldan, en kısa zamanda başta Hatip Dicle ve hasta tutuklular olmak üzere tüm siyasi tutukluların özgürlüklerine kavuşmalarını diledi.

Buldan, Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamadığını belirterek, konuşmayı, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in yapacağını kaydetti.

Tuncel, buruk bir sevinç yaşadıklarını ifade ederek, "Yanlarında Hatip Dicle yok. Başta Hatip Dicle olmak üzere bütün yoldaşlarımızı dışarıya çıkaracağız" dedi.

Uzun tutukluluk sorununun hala devam ettiğini dile getiren Tuncel, seçilmiş kişilerin için de milletvekillerindeki gibi tahliye kararının uygulanması gerektiğini vurguladı.

Uludere ile ilgili bugün takipsizlik kararı verildiğini belirten Tuncel, "Uludere katliamını kınıyoruz ve bunu yapanlardan hesap soracağız" ifadesini kullandı.

" Uludere'yi unutmak demek insanlığı unutmak, barışı unutmak demektir. Biz, bunları unutabilir miyiz?" diyen Tuncel, " Uludere'de emri Başbakan vermiştir. Başbakanı yargılayacak mısınız? 'Özür diliyoruz' demekle bu iş olmaz. Özür dilenecekse bu işin kuralına göre yapılmasını bekliyoruz. Özür dilemek, 'Kürt halkıyla barışıyorum, yeni bir hukuk kuruyorum, bir daha bu katliamlar olmayacak' demektir" şeklinde konuştu.

"Biz adaleti nerede arayacağız" diye soran Tuncel, yasama, yürütme ve yargının çürüme içinde olduğunu "ülkenin çivisinin çıktığını" öne sürdü.

-Yeniden yargılama

Yeniden yargılama tartışmalarına değinen Tuncel, "Yeniden yargılama olmalı. Çünkü Türkiye'de yargı adil ve bağımsız değil" dedi.

Türkiye'de yargının baştan beri sorunlu olduğunu ve her zaman ideolojik karar verildiğini öne süren Tuncel, şunları söyledi:

"Anayasayı değiştirecek misiniz yoksa 12 Eylül anayasasına göre mi adil yargılama yapacaksınız? Terörle Mücadele Kanunu'nu kaldıracak mısınız yoksa bu kanuna göre mi yargılama yapacaksınız? Antidemokratik yasaları değiştirmeden bir yeniden yargılanmanın kime faydası var? Bize, demokrasi güçlerine olmayacağı kesin. Yeniden yargılama olmalı ama bu antidemokratik yasalar değiştirilerek olmalı. Yeniden yargılanma olacaksa bir bütün olarak bu çürümüş sistem değişmelidir. Yeniden yargılanmayı birilerini kurtarmak için devreye sokuyorsanız o zaman adaleti bir kez daha öldürürsünüz."

İktidarın "2002'den beri cemaat ile kol kola olduğunu" ifade eden Tuncel, "İktidar çatışmasıyla beraber, paralel yapının onlara kumpas kurduğunu, aslında AKP'nin temiz olduğunu ifade ediyorlar. Gerçekten temiz olduğunu söylüyorsan Uludere'nin hesabını vermekten başlayalım ve bütün katliamların hesabını görelim" dedi.

"Şimdiye kadar birlikte yediniz şimdi de birbirinizi yiyorsunuz ama olan bize oluyor, emekçilere oluyor" diyen Tuncel, "İnsanlar Van'da donarken siz ayakkabı kutularında paralar sakladınız" diye konuştu.

Tuncel, Paris cinayetlerinin soruşturmasında bir ilerleme olmadığını söyleyerek, "Bu, müzakerelere yönelik planlanmış bir katliam. Bazıları bu ülkede Kürt ile Türkün barışmasını istemiyor" dedi.

Muhabir: Alp Özden

Yayınlayan: Sefa Salantur

Kaynak: AA / Güncel

Pervin Buldan Uludere Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title