Haberler

Hdp Eş Genel Başkanı Yüksekdağ

Görüntü Dökümü : Kongreden detaylar HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın konuşması HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ: "Bir yıl içerisinde 300'ün üzerindeki kadın, erkeklerin cinayetleri sonucu katledildi" "Devlet, kadınları koruma duygusuyla hareket etmiyor, yargı ise erkekleri koruma ve kollamada ısrar ediyor" HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bir yılda 300'ün üzerindeki kadının erkeklerin saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini belirterek, "Devlet, kadınları koruma duygusuyla hareket etmiyor, yargı ise erkekleri koruma ve kollamada ısrar ediyor" dedi.

Görüntü Dökümü :

Kongreden detaylar

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın konuşması HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ:

"Bir yıl içerisinde 300'ün üzerindeki kadın, erkeklerin cinayetleri sonucu katledildi"

"Devlet, kadınları koruma duygusuyla hareket etmiyor, yargı ise erkekleri koruma ve kollamada ısrar ediyor"

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bir yılda 300'ün üzerindeki kadının erkeklerin saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini belirterek, "Devlet, kadınları koruma duygusuyla hareket etmiyor, yargı ise erkekleri koruma ve kollamada ısrar ediyor" dedi.

Yüksekdağ, Fatih'teki Su Gösterileri Sanatları Sahnesi'nde gerçekleştirilen Sosyalist Kadın Meclisleri'nin (SKM) 3. Kongresi'ne katıldı. Yüksekdağ'ın gelişinden önce kongrenin açılışı, bir grup kadının ellerinde kırmızıya boyanmış sopalarla sahneye çıkarak marş okumasıyla yapıldı.

Divan üyelerinin belirlenmesinin ardından SKM'nin çalışmalarını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Kongrede konuşan Yüksekdağ, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) bünyesinde 5 yıl önce kurulan SKM'lerin kadın iradesinin ve aklının bir merkezi gibi çalıştığını söyledi.

Türkiye, Ortadoğu ve dünyanın çok önemli bir kavşaktan geçtiğini ifade eden Yüksekdağ, "Kadın özgürlük mücadelesi çok önemli bir kavşaktan geçiyor. Kadınıyla erkeğiyle Türkiye ve dünya halkları tarihi bir kavşaktan geçiyor. Ölüme karşı yaşamı önceleyen bir kavşak bu" diye konuştu.

Yıkıcı bir siyasetin kendini var etme yapısını inşa etmeyi başaramayacağını söyleyen Yüksekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadınlara yönelik en ağır saldırılar yapıldı. Hem sokakta hem evinde oturan kadınlar bu saldırı ve müdahalelere muhatap edildiler. En kötüsü de kadın-erkek arasındaki ilişki de kutuplaştırıldı. Kadını bütün toplumsal alandan koparıp atma durumu yaşandı. 14 yıldır mücadele ettik. Kazandığımız mevziler oldu. Kazandığımız mevzilerin elimizden alınmaya çalışıldığı çok örnekler oldu. Bugün de bütün kadınların yıllar boyunca mücadelede dişiyle tırnağıyla kazandığı özgürlük alanlarını geriye çekmeye çalışıyorlar."

Yüksekdağ, toplum olarak kadınlığın hedef alındığını gördüklerini ileri sürerek, "Bir yıl içerisinde 300'ün üzerindeki kadın, erkeklerin işlediği cinayetler sonucu katledildi. Devlet, kadınları koruma duygusuyla hareket etmiyor. Yargı, kadınları katleden erkekleri koruma ve kollamada ısrar ediyor. Erkek egemen toplumsal suç aklama organizasyonları, toplumun bütün yaşam alanlarında şiddet uygulayan, kadınları katleden erkeği meşru göstermek için her türlü uğraşı veriyor. Karşı karşıya kaldığımız tablo budur. Ama bizim görevimiz ve pozisyonumuz da çok açıktır. Kadının katline ferman çıkarmışsa birileri, bizim işimiz de bu fermanı yırtıp atmaktır. Bundan sonraki kadın mücadelesi bu fermanı yırtıp atmak üzerine kurulacaktır" ifadelerini kullandı.

Kadınların birbirlerini her yerde bulduğunu, bu ülkede her kadının eşit ve onurlu bir hayatı büyütmeye çalıştığını kaydeden Yüksekdağ, "Buluşma noktalarımızı çoğaltma gibi bir görevimiz var. Yeni yollar bulma kabiliyetine sahibiz. Yeni yollar açmayı başarabiliriz. İşte SKM, yeni yolları açmak için kurulmuş iradedir benim gözümde. Barış ve demokrasiyi gerçekleştirme merkezidir. Bu güç ve iradeyle ilerlemeye devam edecektir" dedi.

ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy da bugüne kadar bir kadın devrimi ve fikriyle hareket ettiklerini iddia etti.

Kadın devriminin ise her türlü ikinciliğe ve egemenliğe itiraz etmekten geçtiğini öne süren Ulusoy, "Toplumsal ve siyasal yaşamın her alanında var olduk. Kadın devrimi, önderlerini yaratarak yoluna devam ediyor. Değişimin kendimizden başlaması gerektiğine inandık" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye ulusoy Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title