Haberler

Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, belediyelere kayyum atanması yerine seçimlerin tekrarlanması önerisinde bulunarak, "Sandıkla gelmiş olanlar, sandıkla gitsinler.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, belediyelere kayyum atanması yerine seçimlerin tekrarlanması önerisinde bulunarak, "Sandıkla gelmiş olanlar, sandıkla gitsinler." dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Demirtaş, Hükümeti FETÖ ile ilgili daha önce uyardıklarını ancak uyarılarının dikkate alınmadığını savundu.

Demirtaş, FETÖ konusunda söyledikleri ciddiye alınsaydı 15 Temmuz darbe girişiminin meydana gelmeyeceğini ifade etti.

Bazı belediyelere kayyum atanmasına değinen Demirtaş, "Ben buradan bütün belediye personellerine, sendikalara, sivil toplum örgütlerine, meslek odalarına, barolara, emekçilere, halkımıza çağrı yapıyorum. Sizi tanımayan, sizin oy verdiğiniz, sizin seçtiğiniz belediyeyi görevden alıp, onun yerine bir memur atayan zihniyeti siz de tanımayın. Kayyum atanmış belediye kesinlikte çalışamayacaktır. Bunu net olarak söylüyoruz. Nasıl çalışamayacaktır? Halk çalıştırmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Belediyelere kayyum atamak yerine erken seçim önerisinde bulunan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Sizler belediyelerimizin iyi çalışmadığını, halka hizmet etmediğini, halkın belediyelerden şikayetçi olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hodri meydan, kayyum atamak istediğiniz her yerde erken genel seçim yapalım. Yerelde erken seçim yapalım. Buyurun. Hangi belediye, 'Halk tarafından tepki görüyor ve biz oraya bu nedenle kayyum atıyoruz' diyorsanız, işte size demokratik bir teklif. Gelin oralarda seçimi tekrarlayalım. Sandıkla gelmiş olanlar, sandıkla gitsinler. Bizim belediyemiz, partimiz, arkadaşlarımız, yerelde çalışamamışsa, halk şikayetçiyse halka soralım. Kararı halk versin. Eğer biz orada seçimi kaybediyorsak yerine yeni seçilmiş belediye, parti kimse biz saygı duyarız. Kayyumunuz gelir ama buradaki gerçekliği değiştiremez. Kayyumunuz bir kukla gibi burada ancak ayakları havada halktan kopuk bir memur bile olamayacak düzeyde itibarsız bir şahsiyet olarak kalır."

"Direnme hakkı"

Muhalefeti de eleştiren Demirtaş, "Hele hele anamuhalefet ve yavru muhalefet partisi, resmen büyük bir panik ve korkuyla yeni kurulacak devletten pay kapma, birkaç kadro elde etme adına her türlü faşizmi içine sindirmiş durumda. CHP'nin şu an ortaya koyduğu politika tümüyle AKP'yi var etme, kurtarma politikasıdır. CHP yöneticileri ne yapıyor olduklarını bilmiyor olabilirler. 90 yıldır çünkü ülkeyi yöneten anlayış onların anlayışıydı ve ne yaptığını hiçbir zaman bilmediler. Kürt'e elini uzatmayı, gönlünü açmayı beceremediler. Ülke kurulduğundan bu yana tekçi anlayışı, Kürt sorununu da var eden anlayışı zaten CHP var etti." diye konuştu.

Kayyumlara karşı direnme haklarını kullanacaklarını ifade eden Demirtaş, "Gayrimeşru, hukuk dışı bir şekilde sizin seçtiklerinizi görevden almak için darbe yapanlara direnmek nasıl meşruysa belediyelerimize, vekillerimize dokunulmazlık vesilesiyle darbe girişiminde bulunanlara karşı her şeyimizle direnmek o kadar meşrudur." dedi.

"Halkımız da her şeye hazırlıklı olmalıdır" ifadesini kullanan Demirtaş, iradelerine göz göre göre el konulmasını, darbe yapılmasını kabul etmeyeceklerini söyledi. Demirtaş, şunları kaydetti:

"Yasa yarın görüşülmeye başlanıyor. Yasanın çıkmaması için HDP grubu olarak parlamento içinde elimizden geleni yapacağız, parlamento dışında da yasanın uygulamaya geçmesi halinde her türlü meşru direnişe halkımız hazır olmalıdır. En önde, başta biz kayyumu kabul etmeyeceğiz, çalıştırmayacağız. Bu meşru bir direnme hakkıdır. Herkes için de geçerlidir."

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak da birer konuşma yaptı.

Açıklamaya, bazı HDP milletvekilleri, DBP'li belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri katıldı.

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title