Haberler

Hdp Eş Genel Başkanı Demirtaş Açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılması sürecine ilişkin "Bu yanlışın, parti liderlerinin hatalı tutumlarının Genel Kuruldan geri dönebileceğine inanıyoruz. 330 rakamını bulamayabilirler. Bu nedenle biz 'hayır' kampanyası başlatıyoruz." dedi.

254 sivil toplum kuruluşu tarafından milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması ile bazı belediyelere kayyum atanması yönündeki düzenlemeler konusunda Büyükhanlı Park Otel'de toplantı yapıldı.

Sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda, dokunulmazlıkların kaldırılmasını düzenleyen Anayasa maddesinin oylamasında "hayır" oyu kullanılması ve görevden alınan belediye başkanlarının yeniden göre iade edilmesi adına çoğunluğunu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren 254 sivil toplum kuruluşunun imzasını taşıyan deklarasyon okundu.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, toplantıda yaptığı konuşmada, 7 Haziran'dan bu yana Türkiye'de aleni bir şekilde "saray darbesinin yaşandığını" öne sürdü.

Türkiye'de tek adam sistemini durdurmaya "evet", bu gidişata "hayır" diyen güçlerle var olduklarını söyleyen Demirtaş, "HDP Meclis Grubuna, Demokratik Bölgeler Partisi yerel yönetimlerine yönelik bu kapsamlı saldırı diktatörlük sürecine adım adım giden sürecin sadece bir parçasıdır." ifadesini kullandı.

"Parmak sayısı yeter mi yetmez mi göreceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısında mücadele için büyük bir güç olduğunu ifade eden Demirtaş, şöyle devam etti:

"Herkes şundan emin olmalıdır; bu karanlık günler buradaki ortak duruşla aşılacaktır. Parlamentoda dokunulmazlıklar kaldırılır mı, parmak sayısı yeter mi yetmez mi, bunu hep birlikte göreceğiz. Buradan bir kez daha parlamentoda bu darbeye 'hayır' diyebilecek milletvekillerine çağrıda bulunuyoruz. Bu mevzu sadece bizleri ilgilendiren kişisel bir mevzu değildir. Darbe sürecine AKP diğer iki partiyi de dahil etmeye çalışmıştır. Zaten partilerden biri sarayın kuyruğu, kuyrukçusu durumuna gelmiş durumda. Ana muhalefet partisi de bu tezgahı doğru okumak yerine bu değirmeni su taşıyan bir politika izlemeyi tercih etmiştir.

Bu yanlışın, parti liderlerinin hatalı tutumlarının Genel Kuruldan geri dönebileceğine inanıyoruz. 330 rakamını bulamayabilirler. Bu nedenle biz 'hayır' kampanyası başlatıyoruz. Bugünkü deklarasyon diktatörlüğe 'hayır'dır, önümüzdeki günlerde bize dayatılacak özgürlüklerden, adaletten uzak, laiklikten vazgeçmiş bir anayasaya 'hayır'dır. Bu kampanya parlamentoyla sınırlı olmayacaktır. 'Hayır' etrafında güçlü bir blok oluşturmalıyız. Bu 'hayır' kampanyası Türkiye'nin geleceğinin hayırlı olacağının işaretidir."

"Hükümet feshedilmiş durumda"

Selahattin Demirtaş, hükümetin feshedilmiş durumda olduğunu, yüzde 50 oy almış bir partinin genel başkanının hiçbir karar alamadığını öne sürdü. Herşeyin artık Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden belirlendiğini iddia eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tek adam sistemine en fazla katkı sunanlardan biri de Ahmet Davutoğlu'dur. Yüzde 99.9 biat etmek bile saraya yetmiyor. Ahmet Davutoğlu'nun eksiği de budur. O yüzde sıfır nokta sıfır birlik kendi iradesini ortaya koyma çabası bile sarayı huzursuz etmiştir. Şimdi Ahmet Davutoğlu'ndan beklenen şey, dikta rejimine doğru giden anlayışı teşhir etmektir. Saraydaki zat elde ettiği güçle bütün ülkeye hakim olmaya çalışıyor. Bu çok acıdır. Anayasa askıdadır. Anayasa'ya göre cumhurbaşkanı seçilmiş de olsa bir partinin genel başkanın kim olacağına karar veremez, kongre tarihini belirleyemez. Bu kendi kurduğu parti de olsa bunu yapamaz."

Yerel yöneticilere de darbe hukukuyla yaklaşıldığını iddia eden Demirtaş, 30'dan fazla belediye eş başkanının görevden alındığını, tutuklandığını vurguladı.

Tutuklamaların tümünün gerekçelerinin içinin boş olduğunu savunan Demirtaş, "Bugün ilan edilen deklarasyonu, bu anlayışı milat olarak kabul ediyoruz. Önümüzdeki günler tarihi günlerdir. Her an erken seçim de gündeme gelebilir. İçinde diktatörlük rejimini de barındıran bir anayasa değişikliği de referandum da gündeme gelebilir. Bu anlayışa karşı ortak düşünceyi güçlendirmemiz gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Toplantıya, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile bazı HDP'li milletvekilleri ve partililer katıldı.

Kaynak: AA / Politika

Selahattin Demirtaş Ahmet Davutoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title