Haberler

Demirtaş: Başbakan'dan Rica Ediyorum, Cenazeleri İçeri Alın

Güncelleme:

Suriye'nin Rojava bölgesinde IŞİD ile girdikleri çatışmalarda ölen 13 YPG'linin cenazesinin Habur'da bekletilmesine değinen HDP'li Demirtaş, Davutoğlu'na çağrıda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu'na çağrıda bulunarak "Sayın Başbakan'dan özellikle rica ediyorum; 6 gündür sizin emrinizle cenazeler Habur Sınır Kapısından içeriye alınmıyor. 50 derece sıcakta bir tırın soğutuculu dorsede bekliyor. Cenazelere hakaret, saygısızlık bizim inancımızda, dinimizde, kültürümüzde yoktur. Ölünün üzerine hüküm kalkar artık. Ölünün suçu, günahı artık Allah'a emanettir" dedi.

"EVLATLARIMIZIN ÖLÜMÜN DURDURMAK ZORUNDAYIZ"

Demirtaş, Meclis'te, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki oda ve borsa başkalarından oluşan heyeti kabulünde, bu girişimin siyasetçilere güç ve destek verdiğini söyledi. Demirtaş, "Evet, savaşta önce insanlar ölür, sonra vicdanlar ölür. Sonra ekonomi çöker, yaşam alt üst olur. Bizler savaşın, silahın konuştuğu yerde siviller olarak sesimizi yükseltmezsek vicdanımız ölecek. Şimdi evlatlarımız ölecek, bir müddet sonra hepimizin vicdanı ölecek. Vicdanların da ölmesine izin vermemek için evlatlarımızın ölümünü durdurmak zorundayız" diye konuştu.

"BENİM PARTİMDEN DE OLSA ÇİRKİN SİYASETTİR"

Siyasetçilerin birbirini suçlayıp, sert eleştirebildiklerini, bunu anlaşılır görmediğini ve değişmesi gereğine işaret eden Demirtaş, "Siyaset koltuk, ikbal için yapılmaz. Halka hizmet etmeyen siyaset, çirkin siyasettir. Kim yaparsa yapsın. Benim partimden de olsa çirkin siyasettir. Tek bir adımımız, hamlemiz halka yarar getirmiyorsa orada çirkin siyaset vardır. Sandık demokrasinin gereğidir diyoruz, sandık kuruyoruz. Halk sandığa gidiyor, bir sonuç çıkıyor. Ona saygılı olmamak, halkın iradesine saygı duymamak da çirkin siyasettir" görüşünü savundu.

"ÖNCE SİLAHLARIN SUSMASI LAZIM"

Bütün bu çirkinliklerden kurtulmanın yolunun halkın kime oy vermiş olursa olsun sesini yükseltmesi olduğunu dile getiren Demirtaş, şu görüşleri savundu: "Biz 'bu savaş, çatışma ülkemize zarar veriyor, bunun derhal durdurulması lazım' şeklinde sesimizi yükseltirsek sonuç alınabileceğine inanıyorum. Açıklamalardan anlaşılıyor ki maalesef Hükümet bizim çağrılarımıza henüz olumlu, sıcak yanıt verebilmiş değil. Karşılıklı ellerin tetikten çekilmesi lazım. Önce silahların karşılıklı susması lazım. Yeniden müzakere, diyalog masasına dönüş için bizlerin ısrarcı olması ve sesini yükseltmesi lazım ama Sayın Başbakan'ın 'biz sonuna kadar gideceğiz, bir kez daha kökünü kazıyacağız' şeklindeki yaklaşımlarını, doğrusu biz tedirginlikle karşılıyoruz. Böyle bir yaklaşım olmaz."

"BU İŞTEN KİM KARLI ÇIKACAK?"

Demirtaş, Kandil'e yapılan hava operasyonları sırasında, bombanın bir köye isabet ettiğini, aralarında hamile kadın, çocuk ve bebeğin de bulunduğu 10 kişinin öldüğünü ileri sürdü.

"Polis, asker, PKK'lı, sivil ölecek, bu işten kim karlı çıkacak peki?" diye soran Demirtaş, bunların aklıselimle masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

"ARAÇLARIN YAKILMASINI KABUL ETMİYORUZ"

Demirtaş, "Tırlar, otobüsler, araçlar yakılıyor, bunların hiçbirini kabul etmiyoruz, edemeyiz. Asla. Bu araçlar kimin? Benim; senin aracın. Zararını biz görüyoruz, halk görüyor. Halka zarar veren hiçbir şeyin HDP arkasında durmaz, durmayacak. Bunların hepsinin derhal düzeltilmesi için siyasetçiler olarak inisiyatif de alması lazım. Sizlerin bu ve benzeri girişimi barış arayışında bizlere güç veriyor. Umut ediyorum ki 'evlatlarımızı gerektiğinde feda edeceğiz' diyen siyasetçiler yerine, 'hayır, biz evlatlarımızın yerine gerekirse kendimizi, koltuklarımızı feda edeceğiz' diyen anlayış hakim kılınsın."

"SAYIN BAŞBAKAN'DAN RİCA EDİYORUM"

Bir annenin ve babanın acısının, çocuğunun siyasi düşüncesine, giydiği üniformaya göre değişmeyeceğini belirten Demirtaş, annenin Kürt, Türk, Arap olması acısını değiştirmeyeceğini, bunlar arasına ayırım koyamayacaklarını belirtti.

Demirtaş, Habur'da 13 cenazenin bekletildiğini de öne sürerek, "Sayın Başbakan'dan özellikle rica ediyorum; 6 gündür sizin emrinizle cenazeler Habur Sınır Kapısı'ndan içeriye alınmıyor. 50 derece sıcakta bir tırın soğutuculu dorsede bekliyor. Cenazelere hakaret, saygısızlık bizim inancımızda, dinimizde, kültürümüzde yoktur. Ölünün üzerine hüküm kalkar artık. Ölünün suçu, günahı artık Allah'a emanettir. Sizlerden ricam nerede ne yanmış varsa sesinizi yükseltin ama adaletten, hakkaniyetten ayrılmadan. Onu yaptığınız an barış daha kolay olacak. O zaman işte sesiniz güçlü çıkacak. O zaman bizim de Hükümet üzerinde de etki gücünüz olacak" diye konuştu.

"KARDEŞİZ, BU ACILAR HEPİMİZİNDİR"

Ülkede zor ve zahmetli günler yaşandığını belirten Demirtaş, "Birbirimizin elini tutarken Kürt müyüz, Türk müyüz birbirimize sormayacağız. AKP'ye mi, HDP'ye mi, CHP'ye mi oy vermiş sormayacağız. Önce kardeşiz, bu acılar hepimizindir, taziye hepimizin, cenaze hepimizindir. Başka türlü toplumdaki ayrışmayı, kutuplaşmayı, derinliği çözemeyiz. HDP'yi gece gündüz bütün bu ölümlerden sorumlu tutup, ondan sonra 'hadi gelin kardeşlerim' dediğin zaman HDP'ye oy vermiş 6 milyon insan 'bana bu hakareti yapıyorsun, nasıl kardeş olacağız?' diye sorar. Partiler arası düşmanlık olmaz. Şu partiye, bu partiye oy verdi diye insanları düşmanlaştıramayız. Siyasi rekabet ayrıdır, kardeşlik ayrı bir hukuktur demek ve buna ısrarcı olmak zorundayız" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Selahattin Demirtaş Ahmet Davutoğlu Rojava Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (920)

Banker:

la selo Anladık cenazeye saygısızlıktır bekletmek. Ama şöyle bir sorun var bunlar cenaze değil leş.

144
24
yanıtYanıtla
AHMET:

YPG zaten Pkkdır o cenazeler orada dursun Türkiyede işleri yok

107
42
yanıtYanıtla
maraşlı oğuz:

teşekürler başbakanım almayın itlerin leşlerini

129
9
yanıtYanıtla
Sürgün:

Şehit topraklari onlari kabul etmez zaten gidin kandile gomun meskenleri ora degil mi

124
10
yanıtYanıtla
halkin sesi:

irkci pislikler cenazeden bahsediliyor irkciliginiz insanliginizin önüne gecmis sözde müslüman bi ülkeyiz bumu kardeslik

8
119
yanıtYanıtla
CHPLİ ATATÜRKCÜ:

Sende Allah Korkusu olsa Selo bu Pkk peşinden gitmezsin bu Vatanın değerini bilirsin. 3-5 Gün elektriğini suyunu kesicekler maaşını kesecekler o zaman akıllanırsın ama devlet işte bunu yapmıyor. Sizlere taviz üstüne taviz verdiler.

82
36
yanıtYanıtla
yigido:

Almayin iceri sakin! Selonun elinden bisey gelmedigi icin sakin sakin konusma tavirlari yapiyor. Devlete lava luga yaptiniz hepimizi aptal yerine koydunuz hemi akin site! Lesiniz kurda kusa yem olsun. Yerlerse tabi...

84
17
yanıtYanıtla
poyraz23:

serefsiz biz senin kardesin değiliz. . . . . . . . . . . leslerinizi geberdikleri yere gomun pislikler

75
24
yanıtYanıtla
DÜNYA:

sizi gidi etekliler sizin cemaatınız ya dağda domuz sürüsü yada taksim, beyoğlu, cihangir ibneleri siz hain hainoğlu hainsiniz size merhamet yok. bi yerleriniz çok acımış şimdi belli oldu

91
8
yanıtYanıtla
dogru:

Bende rica ediyorum Basbakanimizdan seni iceri alsin.

54
45
yanıtYanıtla
Tüm 920 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title