Haberler

Hdp'den Saraçhane Parkı'nda 'Tabutlu' Uludere Anması

hdp İstanbul İl Başkanlığı, 3 yıl önce Şırnak'ın Uludere ilçesinde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 kişiyi anmak için Saraçhane Parkı'nda tabutlu eylem yaptı.

hdp İstanbul İl Başkanlığı, 3 yıl önce Şırnak'ın Uludere ilçesinde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 kişiyi anmak için Saraçhane Parkı'nda tabutlu eylem yaptı.

Uludere'de ölenleri anmak için Saraçhane Parkı'da toplanan grup, "Katil devlet hesap verecek şeklinde slogan atıp, olayda hayatını kaybedenleri temsilen üzerlerinde karanfil bulunan 34 siyah tabutla yürüyüşe geçmek istedi. Ancak polis ekipleri kalabalığın önünü keserek yürüyüşü engelledi. Polis aracından "Yapılacak basın açıklamasıyla ilgili herhangi bir müdahalemiz olmayacaktır. Seçmiş olduğunuz güzergah İstanbul Valiliği'nce belirlenen yürüyüş güzergahlarından değildir. Lütfen açıklamanızı bu noktada yapın ve geldiğiniz gibi sakin bir şekilde dağılmayı tercih edin anonsu yapıldı. HDP İstanbul Milletvekileri Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Sultan Ulusoy, DBP İstanbul İl Eşbaşkanı Emrullah Bingül, polis müdürleriyle yaptıkları kısa görüşme sonunda, basın açıklamasının bu noktada yapılmasına karar vererek, yürüyüşü iptal etti.

'BU DAVA AKP HÜKÜMETİ TARAFINDAN RAFA KALDIRILDI'

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, üç yıl önce bu ülkenin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı'nın Roboski'de 34 köylünün savaş uçaklarıyla bombalanmasının kararını verdiklerini iddia ederek, şöyle konuştu

"34 insan. 17'si çocuk. Türkiye'de savaş uçaklarıyla katledildi. 3 yıldır Roboski'de aileler, 3 yıldır Kürt halkı ve dostları, Türkiye demokrasi güçleri, barıştan, özgürlükten ve demokrasiden yana olan aydınlar bu katliamın aydınlatılması için sokaktalar. Şimdi İstanbul Valiliği bizim bu yürüyüşümüzü engelledi. Niçin Çünkü bu katliam zihniyeti hala dimdik ayakta. Onlar zannediyorlar ki, bizim yürüyüşümüzü engelleyince, biz Aksaray'a kadar gidince bu halkın özgürlük yürüyüşü engellenecek. Bu halk hesap sormayacak zannediyorlar. Yanılıyorsunuz. Bu halk hesap soracak. Katliamcılardan, katillerden hesap soracak. Çünkü biz hesap sormadan demokratik Türkiye inşa edemeyiz. AKP hükümeti 3 yıl boyunca katliamın açığa çıkarılması konusunda hiçbir şey yapmadı. Ama katliamın gizlenmesi konusunda her türlü çabayı yaptı. Meclis'teki İnsan Hakları Komisyonu'na müdahale etti. Askerler bu davada sorumlulukları olduğu halde dava açmadılar. Dava aslında AKP hükümeti tarafından rafa kaldırıldı. Ama biz diyoruz ki, bu dava rafa kaldırılamaz. Çünkü bu Türkiye'nin vicdan davasıdır, adalet davasıdır, yaşam hakkını savunmaktır. Bir ülke düşünün ki, kendi yurttaşlarını, kendi çocuklarını savaş uçaklarıyla bombalıyor.

"İSTANBUL VALİSİ KEŞKE GELİP BURADA DESEYDİ Kİ 'BİZ DE BU KATLİAMA KARŞIYIZ"

Sebahat Tuncel, İstanbul Valisi'ne iletmek istediği bir çift sözü olduğunu ifade ederek, "İstanbul Valisi keşke gelip burada deseydi ki, 'Biz de bu katliama karşıyız. Bu katliamın hesabının sorulması için bu halkın taleplerini dikkate alıyoruz.' Ama ne yapıyor Telefonlarımıza bile çıkmıyor. Bu sorunu çözmek yerine, şuradan şuraya yürüyüşümüze engellemek için binbir bahane uyduruyorlar. Onlara diyoruz ki, bu kent bu halkındır. Bugün İstanbul'da halk Kadıköy'de yürüdü kent hakkını savunmak için. AKP'nin bu kente talanına, bu kenti yaşanmaz kılan politikalarına karşı. Biz diyoruz ki, yasakçı zihniyetle hiçbir yere gidemezsiniz, ancak kendi sonunuzu hazırlarsınız diye konuştu.

'KATİLLERİN YAKALARINDA ELLERİMİZ HEP OLACAK'

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de, Uludere'de yaşananları artık herkesin bildiğini söyleyerek, "Sınır karakolunun önünden geçen çoğunluğu çocuk 34 Kürt köylüsü, Kürt yurttaşımız, Kürt canımız, sınır ticareti sonrasında kendi köylerine dönerken Türkiye devletini yöneten güçlerin zihniyeti gereği terörist muamelesi görerek silahlı kuvvetler tarafından acımasızca bombalandılar. Paramparça bedenlerini kendi akrabaları, kardeşleri, köylüleri katır ve eşek sırtlarında getirdiler. Üzerinden 3 yıl geçtikten sonra, onlar bile bile bu katliamın dosyalarını kapatsalar da, gizlilik, takipsizlik kararları verseler de, Meclis'te uyduruk göstermelik komisyonlarla bu işin üzerine yatsalar da, mazlum Kürt halkı, Roboski hiçbir zaman yalnız kalmayacak. Bu katillerin yakalarında ellerimiz hep olacak diye konuştu.

Basın açıklaması devam ettiği sırada bir polis helikopterinin havada tur attığı gözlenirken, grup açıklama sonrasında olaysız şekilde dağıldı. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi İstanbul Uludere Şırnak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title