Haberler

    Hdp'den 'Petrol Payı' Önergesi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın, ‘Petrolden pay istiyoruz’ talebi TBMM'ye taşındı.

    Ayla Akat Ata imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na "Türk Petrol Kanunu, Belediye Kanunu ve Büyükşehir Belediye Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi' adıyla bir teklif sundu. Teklifin giriş bölümünde talebin gerekçelerine yer verildi.ÖZETLE

    HDP'den petrol payı atağı. Petrol payı tartışması mecliste

    Akat, Türkiye'deki petrolün büyük bölümünün Batman ve bölgeden çıkarılmasına rağmen, bölgeye bir katkısının olmadığını belirtti. Türkiye'nin petrol ihracatının beşte birinin Batman'dan sağlandığına vurgu yapan Ata, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 2011 ve 2012'de işsizliğin en yüksek olduğu illerden birinin Batman olduğunu ifade etti.

    Petrol gelirinin bölge ekonomisine katkı sunması halinde, istihdamın artacağı, yoksullukla mücadelede önemli bir yol katedileceğini ifade eden Ata, "Bu anlamda petrol gelirinin halka ulaşmasını sağlamak için bu gelirin bir kısmının yerel yönetimlere aktarılması zorunludur. Böylelikle demokrasinin gereği olan yerindelik ve yerellik ilkeleri de bir ölçüde güvence altına alınacak ve yerel yönetimlerin özerkliklerinin arttılması sağlanacaktır" dedi.

    Belediyeye pay fıkrası

    Ata, yedi maddelik kanun teklifinin birinci maddesindeyse 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu'nun 9'ncu maddesine, "Bu madde kapsamında tahsil edilen devlet hissesinin yarısı Maliye Bakanlığı'nca petrolün üretildiği yerin bağlı olduğu büyükşehir veya il belediyesi hesabına aktarılır" fıkrasının eklenmesini istedi.

    Tartışmayı Kışanak başlattı

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, seçildikten sonra yaptığı açıklamada petrolden pay istediklerini söylemişti. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise bunun mümkün olmadığını ifade etmişti.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Batman Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Çorlu tren Kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor?
    500

    Yorumlar (2)

    Yusuf 72:

    ÇIKAN PETROLDEN YEREL YÖNETİMLERE PAY HAMLESİ KARŞILIĞI BATIDA NE KADAR KÜRT VARSA HEPSİ SÖZDE KENDİ BÖLGELERİNE GEÇMESİ KARŞILIĞINDA BU DURUM NEDEN OLMASIN Kİ. TÜRKİYE ÇIKAN PETROLDEN 100 MİSLİ DAHA ÇOK KAZANIR VE MUTLU OLUR.

    1
    0
    yanıtYanıtla
    YAKUT TAŞLI:

    Kışanak'' kışından, Demirtaş''ın taşından, Rizenin çayında, Amasya''ın elmsından, Bursa''nın eriğinden, Ereğli''nin demirinden, Zoguldak''ı kömüründen, Kütahya''nın Fayansından, Afyon kaymağından, İspartanın kirazından, Uşak''ın narından, Antalya''nın dağlarından, Niğde''nin bağlarından, Erciyes''in karından Erzurum''un Barından, Sivas''ın sazından, Koçhisarın tuzundan pay almaktasınız zaten. Vergi bordrolarını ve elektrik faturalarınız ödemeyi utmanız, acıyı da, tatlıyıda paşlaşmış oluruz. Bundan daha iyi bir demokrasi olur mu, Sayın Kışanak???

    0
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title