Haberler

Hdp'den Maraş Olayları İçin Araştırma İstemi

HDP, 1978'de gerçekleşen Maraş olaylarının sorumlularının bulunması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

HDP, 1978'de gerçekleşen Maraş olaylarının sorumlularının bulunması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel ile milletvekili arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, 19-24 Aralık 1978 tarihlerinde Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve belirli bir inanç grubunu hedef alan katliamda, resmi verilere göre 111 kişinin öldürüldüğü, 176 kişinin yaralandığı, 210 ev ve 70 iş yerinin tahrip edildiği belirtildi.

Resmi olmayan rakamlara göre ise 500'e yakın vatandaşın yaşamını yitirdiği iddia edilen gerekçede, olaylardan sonra yüzlerce insanın öldürülmesi, binlerce insanın yaralanması, iş yerlerin ve evlerin tahrip edilmesi suçlarının cezasız kaldığı ifade edildi. "Maraş katliamında başrolde yer alanların çoğu daha sonraki süreçlerde siyasetin içerisine alınarak ödülleri tahkim edilmiştir" denilen gerekçede, Maraş katliamı davasının avukatlarının ise suikastle öldürüldüğü öne sürüldü.

Gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'de tüm inançların ve etnik kimliklerin bir arada yaşaması gibi bir derdi olan her toplumsal ve siyasal kesimin, 1978'den beri devam eden devlet tutumunun halklar arasında nasıl bölünmeler yarattığını sorgulaması gerekmektedir. Her insan Maraş katliamı özelinde Türkiye'nin karanlık geçmişi ve bugünüyle yüzleşmesinin zaruretini görebilmelidir. Maraş katliamı özelinde oluşturulacak hakikat ve yüzleşme deneyimi Şeyh Sait, Ağrı Zilan, Dersim, Çorum, Sivas, Gazi, Roboski, Zergele katliamlarından tutalım da günümüzde sokağa çıkma yasakları adı altında yaşananlara kadar toplumsal infiale neden olan tüm yaşanmışlıkların açığa çıkarılması için önemli bir örnek olacaktır. Bu kapsamda, 1978'te Maraş'ta nefret saikiyle gerçekleşen katliamı planlayanların ve siyasi destek sunanların tespiti, sorumluların bulunması ve cezalandırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını talep ediyoruz."

Kaynak: AA / Politika

Halkların Demokratik Partisi Çağlar Demirel Kahramanmaraş İdris Baluken Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title