Haberler

Demirtaş'ın Sözleri Kriz Çıkardı! HDP'de Hesaplaşma Zamanı

Güncelleme:

Demirtaş'ın "Erdoğan seviciler" sözüyle HDP içindeki iki grubun tartışması ortaya çıktı. Aralık ayındaki konferans ve Ocak ayındaki kongre bu grupların hesaplaşma zemini olacak gibi görünüyor.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Erdoğan seviciler" sözleri partide uzun zamandır yaşanan bir tartışmanın su yüzüne çıkmasını sağladı. Bu, partideki geleneksel Kürt siyasi hareketi çizgisiyle HDP ile bünyeye giren yeni sol siyasetin çatışmasından kaynaklanan bir tartışma.

AMAÇ 'TÜRKİYE' PARTİSİ OLMAKTI

Kürt siyasi hareketi çizgisindeki son parti Barış ve Demokrasi Partisi, Halkların Demokratik Partisi olarak yola devam etme kararı aldığında amaç "Türkiyelileşmek" olarak açıklanmıştı. Yani "Kürt hareketi" odaklı siyaset yapmak yerine ülkedeki tüm kesimlerin haklarının savunulduğu bir siyaset çizgisine geçiş. Bunun için Kürt hareketine yeni bileşenler eklendi. Bu, parti yönetiminde, milletvekili profilinde ve kademeli olarak söylemde bir değişimi de beraberinde getirdi.

KÜRT SİYESETİNİ TEMSİL EDEN İSİMLERLE YOLLAR AYRILDI

Geleneksel Kürt siyasi hareketi çizgisini temsil eden isimler aşama aşama parti yönetim organlarından ve sonra da milletvekili listelerinden çıkarıldı. İki dönem kuralı da bu değişime yardımcı oldu. Ahmet Türk, Sırrı Sakık gibi isimler belediye başkanı olurken Aysel Tuğluk, Hasip Kaplan gibi kamuoyunun yakından tanıdığı milletvekilleri iki dönem kuralı gerekçesiyle aday gösterilmedi. Bu çizgiden milletvekili listesinde kalan tek isim Leyla Zana oldu.

İKİ GRUP VAR

7 Haziran seçimlerinde "barajı geçebilecek mi?" tartışması yapılırken alınan yüzde 13 oranındaki oy "yeni siyasetin" başarısı olarak yorumlandı. Seçim kampanyası Selahattin Demirtaş'ın bir grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben söylediği "Seni başkan yaptırmayacağız" sözleri üzerine inşa edilmişti. Ancak çözüm süreci rafa kalktıktan sonra başlayan çatışmaların gölgesinde girilen 1 Kasım seçim sonuçları hayal kırıklığını beraberinde getirdi. Bu defa yüzde 10'a düşen oy oranının sorumluluğu partide bir kesim tarafından "yeni siyasetin" başarısızlığı olarak nitelendi.

Ocak ayında yapılacak kongreye ve öncesinde Aralık ayında yapılacak konferansa hazırlanan HDP içinde bugün net olarak iki farklı grup var. Konferans ve kongre süreci bu grupların hesaplaşmasına sahne olacak.

Bu görüş ayrılığı parti yetkililerine sorulduğunda ortaya çıkan en çarpıcı durum, birçok kişinin bunun üzerinde konuşmak istememesi. İsim vermeden yapılan değerlendirmeleri ise iki başlık altına toplamak mümkün. Kimi bu görüş ayrılıklarını "bir gerilim hattı" olarak niteliyor kimi sadece "bir görüş ayrılığı" demekle yetiniyor.

İLK GRUP ERDOĞAN İLE UZLAŞI ARAYANLAR

Partideki bu duruma "gerilim, ayrışma" adını koyanlar karşı tarafı "Kürt sorunun çözümü başta olmak üzere bir çok başlıkta hükümet ile ve dolayısıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile uzlaşı arayanlar" olarak tanımlıyor. Demirtaş'ın "Erdoğan seviciler" çıkışının nedeni de "Uzlaşı arayan gruba karşı diğer grupların sesini duyurma" olarak ifade ediliyor. Bu grup, "Türkiye'de yönetim sistemi mutlaka değişmeli" söylemi üzerinden başkanlık sisteminin de tartışılabileceğini savunuyor.

İLK GRUPTA KİMLER VAR!

"Peki bu grupta kimler var?" sorusuna verilen yanıtlarda ise isim kullanmamaya özen gösteriliyor, onun yerine "Son dönem hendeklere, barikatlara, direnişe karşı konuşanlara bakın. Parti içinde hendeklerden rahatsız olanlara bakın" yanıtı veriliyor.

İKİNCİ GRUP ERDOĞAN'A VE BAŞKANLIĞA KARŞI OLANLAR

Diğer grup ise radikal demokrasi ile sınıf ve kimlik mücadelesinin birleştirilmesini savunanlar. Bu grupta yer alanlar parlamenter demokrasinin ve yerel demokrasinin güçlendirilmesini savunanlar yani çok net bir şekilde başkanlık sistemine karşı olanlar. Bu isimler artık Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ya da hükümet ile üzerinde konuşulacak bir başlık kalmadığı görüşünde. Ancak yine de "müzakerelere dönüş" vurgusu yapılıyor, "Sorun mutlaka masada çözülmeli" mesajı veriliyor. Ancak bu grupta yer alan isimler hükümete yönelik eleştirilerinde daha sert bir üslup kullanıyor.

AYRIŞMA HATTININ ADI: ERDOĞAN

Bir HDP yetkilisi bu iki grubu şu sözlerle tanımladı: Kürt orta sınıfı, Kürt varsıllarının hayata baktığı yer ile Kürt yoksulların, yoksulların arasındaki fark bu. Selahattin Demirtaş yaptığı açıklamayla ayrışma hattını belirlemiş oldu. Bu hattın adı, 'Erdoğan'.

Bu sınıf tartışmasına ilişkin değerlendirme yapan başka bir HDP kaynağı ise şu ifadeleri kullandı: Kürt orta sınıfı olaylara daha farklı bakıyor. Geleceklerini düşünüyorlar. Yoksul taban ise daha farklı çünkü kaybedecekleri bir şey yok. Bunun yarattığı bir çelişki oluyor. Bu da olaylara bakış farkını beraberinde getiriliyor.

Son dönemde bu sorunun yansımalarının görüldüğü alan 7 Haziran seçimleri sonrasında oluşturulan geçici hükümete katılıp katılmama konusunda olmuştu. Partinin aldığı hükümette yer alma kararına rağmen o dönem İstanbul milletvekili olan parti bileşenlerinden EMEP kökenli Levent Tüzel, doğru bulmadığını belirterek bakan olarak kabineye girmemişti.

TUNCEL: BİRLİKTELİK GÜÇLENECEK

Bazı HDP yetkilileri bu görüş ayrılıklarını bir arada tutma konusunda sıkıntılar yaşandığına vurgu yaparken bazı isimler ise görüş ayrılıklarının tartışılmasının partiyi güçlendireceğini söyledi. Kuruluş sürecinde HDP Eş Başkanlığı yapan Sabahat Tuncel onlardan biri. Tuncel, "Gerilim hattı, ayrışma diyemeyiz ama hepsi HDP çatısı altında siyaset yapmaya evet diyorlar. Dolayısıyla bu konferans ve kongre birlikteliği daha da güçlendirecek. Farklı düşünenler olabilir, bu çok doğal ama en nihayetinde MYK, Parti Meclisi ortak karar alıyorsa esas olan herkes için budur. Burası yeni yaşamı inşa etmek isteyenlerin buluştuğu bir yer. Bence bu ülkeyi kaybetmemek lazım."

Al Jazeera'nin görüştüğü HDP MYK üyesi Saruhan Oluç ise partide görüş ayrılığı bulunmadığını söyledi.

"O konuda parti içinde herhangi bir tartışma yok. Radikal demokrasi bizim genel yaklaşımımız. Politikamız Kürt sorunun müzakere edilerek çözülmesi. Diyalog yoluyla yeniden müzakerelere başlanması politikamız çok net."

ARALIK'TA KONFERANS, OCAK'TA KONGRE

Aralık ayının son haftasında HDP, HDK, DBP, DTK'nın da katılımıyla çeşitli başlıkların tartışılacağı bir konferans düzenlenecek. Ocak ayında ise parti kongresi toplanacak. Bu dönemde partinin yeni yönetimi de belirlenecek. Eş Başkanlar Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın görevlerine devam etmesi bekleniyor. Partide "geleneksel çizgi" olarak tanımlanan kanat yeni yönetimde daha fazla isimle temsil edilmek istiyor.

(Kaynak: Al Jazeera)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Recep Tayyip Erdoğan Selahattin Demirtaş Ahmet Türk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (9)

BirisiMobil-IOS:

Al birini vur ötekine.uzlaşma zeminine çok zarar verildi...

0
0
yanıtYanıtla
KÜRTÜRK KARDEŞTİRMobil-IOS:

Erdoğan sevicilerin en başında sdemirtaş gelir tv programında kendi söylemedimi erdoğan büyük lider olduğunu gizli hayranlığı vardı diline vurdu

0
0
yanıtYanıtla
JembeyMobil-IOS:

Senden olsa olsa pkk partisi olur başka bişe degil

0
0
yanıtYanıtla
derinMobil-ANDROID:

o zaman saraya giden celal doğana neden kimse bişey demedi. madem erdoğan seviciler deyip kestirip atıyorsunuz..

0
0
yanıtYanıtla
AnaMobil-ANDROID:

AKILLI INSANIN HALIDE TUTUMUDA VERIMLI OLUR CIKARIN ARANIZDAN HAINLERI DEF EDIN AYIT OLDUKLARI YERE GÖNDERIN ORDAKI INSANLARINDA INSAN GIBI YASAMAYA HAKKI VAR SUBHANALLLAH

0
0
yanıtYanıtla
idoMobil-ANDROID:

bunlar da kendilerini yonetemiyorlar nasil kurup yonetecekler kurdistani ? hani inadina hdpeydi simdi ne oldu

0
0
yanıtYanıtla
aaMobil-ANDROID:

hdp turkiye muzayigi dir ölene kadar hadp

0
0
yanıtYanıtla
DelikanliMobil-IOS:

Yaniyorum yaniyorum nur figene yaniyorum birak Artik bu politikayi kurudun güzel kadinliginin farkinda degilsin. Aynen Leyla zanada bundan 20 sene önce böyleydi ne oldu gencligini yedi

0
0
yanıtYanıtla
DelikanliMobil-IOS:

PKK selo baskan hakkinda infaz emri verdi bu sümsük Bir seye yaramiyor dedi nasil Tahir elciyi infaz etti .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title